2019-10-16 05:46

Existența CRISTALELOR SPAȚIU-TIMP, confirmată oficial. Vezi ce implicații uriașe are această descoperire pentru OMENIRE

 |  15:20
Existența CRISTALELOR SPAȚIU-TIMP, confirmată oficial. Vezi ce implicații uriașe are această descoperire pentru OMENIRE

De mai multe luni, există speculații în mediile științifice privind faptul că s-ar fi reușit, în premieră, obținerea unor cristale spațiu-timp, care au o structură atomică care se repetă nu doar în spațiu, dar și în timp, ceea ce le pemite să fie într-o continuă mișcare fără a avea nevoie de energie. Practic, aceste obiecte ar putea desfăşura mişcări la infinit.

Acum este oficial! Oamenii de știință au prezentat în detaliu cum pot fi realizate și măsurate aceste „ciudate” cristale. Două echipe independente de cercetători susțin că ar fi creat deja asemenea cristale spațiu-timp în laborator, pe baza pașilor descriși în teorie, confirmând astfel existența unei forme de materie complet noi, informează ScienceAlert.com.

Decoperirea poate suna destul de abstract, dar ea deschide o nouă eră în fizică, pentru că, dacă până s-a studiat materia care este definită ca fiind „în echilibru”, așa cum sunt metalele, ar fi prima dată când ne-am afla în fața unei forme de materie care nu este în echilibru. Astfel, presupunerile că în Univers ar exista multe asemenea forme de materie, încă necunoscute, sunt astfel confirmate.

Faptul că avem acum primul exemplu de materie care nu se află în echilibru ne-ar putea conduce la descoperiri epocale în ceea ce privește înțelegerea lumii din jurul nostru, precum și la un salt tehnologic uriaș în domeniul computerelor cuantice, spre exemplu.

O nouă formă, necunoscută, de MATERIE

„Aceasta ste o nouă fază a materiei, punct. Dar este și o descoperire spectaculoasă prin prisma faptului că este unul din primele exemple de materie care nu se află în echilibru!”, a declarat cercetătorul principal Norman Yao, de la Universitatea California, Berkeley.

Cristalele spaţiu-timp sunt structuri care desfăşoară mişcări deşi se află într-o stare în care au cea mai scăzută energie. Această abilitate nu corespunde simetriei translaţionale de timp, existenţa fizică a acestor cristale fiind intuită pentru prima dată în anul 2012 de către câştigătorul premiului Nobel pentru Fizică, Frank Wilczek.

Dar este pentru prima dată când nu ne mai aflăm doar pe teritoriul teoretic al speculației științifice. Norman Yao consideră studiul său, publicat în „Physical Review Letters”, „puntea de legătură dintre ideea teoretică și implementarea ei experimentală”.

Urmând pașii menționți în acest studiu, două echipe independente de cercetători, de la Univesitatea Maryland și de la Harvard, susțin acum că au reușit să creeze pentru prima dată cristale spațiu-timp.

Studiile care detaliază aceste reușite nu au fost încă publicate, însă ele au fost văzute de colegi ai cercetătorilor și vor vedea lumina tiparului cât de curând.

„Aceste rezultate similare, obținute prin două metode complet diferite, arată faptul că cristalele spațiu-timp reprezintă o formă nouă de materie, nu doar o curiozitate specifică unor sisteme mici, de nișă”, a concluzionat Phil Richerme, de la Universitatea din Indiana, care nu a fost implicat în studiu, însă a făcut o recenzie a acestuia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray