2020-04-03 21:22

Expoziţia DRACULA-VOIEVOD ŞI VAMPIR, vernisată joi la Muzeul Naţional de Artă al României

 |  19:44
Expoziţia DRACULA-VOIEVOD ŞI VAMPIR, vernisată joi la Muzeul Naţional de Artă al României

Expoziţia "Dracula - voievod şi vampir",care are ca scop demontarea mitului lui Dracula, este vernisată joi seară, laMuzeul Naţional de Artă al României din Capitală, fiind deschisă până pe 10octombrie, au declarat organizatorii joi, într-o conferinţă de presă.

Expoziţiaeste organizată de Muzeul Naţional de Artă al României, KunsthistorischesMuseum Viena şi muzeul Schloss Ambras din Austria.

DirectorulMuzeului Naţional de Artă al României, Roxana Theodorescu, prezentă laconferinţa de joi - alături de Margot Rauch, specialist conservator al muzeuluiSchloss Ambras şi curator al expoziţiei -, a declarat că evenimentul încearcăsă pună personajul istoric Vlad Ţepeş într-o "lumină obiectivă".

"Toatălumea ştie cine este personajul Dracula. Dacă veţi privi această expoziţie, nuveţi regăsi acest personaj aici, pentru că pe noi ne-a interesat să arătăm cese află în spatele acestui personaj-cult", a adăugat Margot Rauch.

Expoziţiaa fost prezentată de Kunsthistorisches Museum din Viena în 2008, la SchlossAmbras din Innsbruck, cu ocazia împlinirii a 111 ani de la publicarea romanului"Dracula" de Bram Stoker, cu scopul de a redeschide discuţia asuprapersonajului istoric Vlad Ţepeş/ Dracula şi a vampirismului într-un contextistoric şi documentar realist.

Expoziţiade la Bucureşti, inaugurată la doi ani de la evenimentul de la Ambras, include,alături de obiecte împrumutate de la muzee din Austria, Ungaria, Germania,Slovenia, piese din patrimoniul naţional, de la Muzeul Naţional de Artă alRomâniei, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Peleş, MuzeulŢăranului Român din Capitală şi Muzeul Cinegetic al Carpaţilor.

Piesacentrală şi "vedeta" expoziţiei o constituie binecunoscutul portretal voievodului Vlad Ţepeş, numit deseori în epocă Dracula, conservat de maibine de 400 de ani la castelul Ambras. Pornind de la această piesă, prezentatăîn premieră publicului din România, expoziţia se articulează în patru secţiuni.

Prima îşipropune să exploreze legendele create în jurul voievodului valah din secolul alXV-lea. Personalitatea şi imaginea lui Vlad al III-lea Dracula, precum şi epocasa sunt prezentate prin intermediul unor serii de portrete şi documente. Unadintre cele mai interesante piese din această secţiune este un cripto-portret("portret deghizat") al voievodului: panoul Hristos în faţa lui Pilat- o scenă din ciclul Patimilor ce provine de la altarul mănăstirii franciscanedin Viena, conservat acum la Galeria Naţională din Ljubljana, în care se potrecunoaşte în fizionomia lui Pilat trăsăturile lui Vlad, aşa cum apăreau înportretele sale din epocă.

A douasecţiune ilustrează conflictele dintre turci şi creştini în Europa de Sud-Estîn secolele al XV-lea - al XVIII-lea, care, cu toate neajunsurile lor, aucontribuit la schimburile culturale. Armele şi portretele prezente în expoziţiedovedesc existenţa unui interes reciproc: obiecte produse în Europa de Vest aufost influenţate de metodele de decorare orientală, în vreme ce sultanii otomani,în ciuda interdicţiei din Coran, şi-au comandat portrete după moda occidentală.

A treiasecţiune abordează mitul vampirismului, aşa cum s-a conturat din mărturiiledespre "fenomenele de vampirism" înregistrate din secolul alXVIII-lea în zone de la graniţa militară a stăpânirii austriece până înImperiul Otoman, în contextul conflictelor dintre creştini şi musulmani.Gravuri de epocă, scrisori, tratate pentru vindecarea de "boalavampirismului" documentează această parte a expoziţiei. Ea este întregităde abordările literare ale subiectului: notiţele şi ciornele romanului"Dracula" de Bram Stoker (1897) şi alte fragmente de texte literarecare fac referire la vampiri şi creaturi supranaturale, semnate de Homer,Ovidiu, Goethe, Byron, Beaudelaire, John Sheridan Le Fanu, John WilliamPolidori etc.

Nimic nua contribuit mai mult la conturarea viziunii curente despre Dracula şi vampiridecât imensa producţie de adaptări cinematografice. Ultima parte a expoziţieiurmăreşte cum a evoluat figura lui Dracula în cinematografia mondială, prinintermediul afişelor, trailerelor şi imaginilor din filme precum"Dracula" (SUA, 1931, regia Ted Browning, cu Béla Lugosi),"Dracula, Prince of Darkness" (Marea Britanie, 1965, regia TerenceFisher, cu Christopher Lee), "Blood for Dracula" (Franţa/ Italia,1974, regia Paul Morrissay, producător Andy Warhol), "Nosferatu thevampire" (RFG/ Franţa, 1979, regia Werner Herzog, cu Klaus Kinski).

Vernisajulexpoziţiei are loc la MNAR joi, la ora 18.00, în prezenţa directorului generalal Kunsthistorisches Museum Viena şi a fostului ambasador al Austriei laBucureşti, Martin Eichtinger.

În cadrulexpoziţiei, va rula zilnic filmul "Nosferatu - Simfonia groazei"(Germania, 1922, regia F.W. Murnau, cu Max Schreck), o operă clasică a cinematografieigermane expresioniste.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine