2019-11-13 00:10

EXPOZIȚIE dedicată lui ȘTEFAN CEL MARE, la Muzeul Național de ISTORIE a României. Când se dechide și până când va putea fi VIZITATĂ

 |  14:52
EXPOZIȚIE dedicată lui ȘTEFAN CEL MARE, la Muzeul Național de ISTORIE a României. Când se dechide și până când va putea fi VIZITATĂ

O expoziţie dedicată domnitorului Ştefan cel Mare va fi vernisată joi, la ora 17.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, urmând să poată fi vizitată până pe 28 iulie, de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00, informează News.ro.

În vara anului 2017, la aniversarea a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a domnitorului Ştefan cel Mare, MNIR şi Complexul Muzeal Bucovina din Suceava au demarat proiectul expoziţional „Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava şi al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

La demersul expoziţional al MNIR s-au alăturat numeroase instituţii muzeale, precum: Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional al Literaturii Române (Bucureşti), Complexul Muzeal Naţional „Moldova” (Iaşi), Complexul Muzeal Judeţean „Iulian Antonescu” (Bacău), Muzeul Judeţean Botoşani, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” (Vaslui), şi Muzeul „Arta Lemnului” (Câmpulung Moldovenesc), care au contribuit cu bunuri culturale.

După vernisajul de la Suceava, expoziţia a fost găzduită la Iaşi de către Muzeul de Istorie a Moldovei (în 2017), iar în perioada 26 aprilie – 28 iulie va fi deschisă la MNIR, urmând ca în cursul anului curent să poată fi văzută, de asemenea, la Bistriţa şi Alba Iulia, în preajma datei de 1 decembrie.

În expoziţie este prezent stindardul liturgic dăruit de Ştefan cel Mare Mănăstirii Zografu, cea mai importantă şi valoroasă piesă din timpul domniei sale care a fost păstrată până astăzi. Printre piesele remarcabile ce pot fi admirate în expoziţie se numără panaghiarul dăruit de Alexandru, fiul lui Ştefan cel Mare, ctitoriei sale Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Bacău şi fragmentul din racla Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Vor mai fi expuse, de asemenea, pisania Bisericii „Sfântul Procopie” de la Milişăuţi (jud. Suceava) -  ctitorită de Ştefan cel Mare şi distrusă în timpul primului război mondial în timpul confruntărilor ruso-austriece - , documente şi manuscrise datând din a doua jumătate a secolului XV.

Expoziţia „Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie” conţine peste 300 de obiecte descoperite în cursul cercetărilor arheologice de la Suceava, Iaşi, Bacău, Vaslui, Hârlău, Botoşani, Târgu Trotuş, aparţinând secolelor XV-XVII: arme, obiecte de podoabă, monede, vase, cahle pentru sobă şi textile arheologice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray