2020-04-03 21:35

Filme de Silviu Purcărete şi Ivana Mladenović, în programul CineLink Work in Progress, la Sarajevo

 |  19:16
Filme de Silviu Purcărete şi Ivana Mladenović, în programul CineLink Work in Progress, la Sarajevo

Comedianeagră "Undeva la Palilula" de Silviu Purcărete şi documentarul"Lumea în pătrăţele" de Ivana Mladenović au fost selectate înprogramul CineLink Work in Progress al festivalului Internaţional de Film de laSarajevo, care se desfăşoară între 23 şi 31 iulie, informează site-ulevenimentului.

ProgramulCineLink Work in Progress, care include, anul acesta, şase filme, este dedicatproiectelor care sunt în stadiul de postproducţie şi oferă creatorilor acestoraocazia de a obţine sprijin financiar.

Secţiuneaare două premii, Post republic Award (constând în servicii de postproducţie învaloare de 80.000 de euro) şi RestArt Award (servicii de postproducţie învaloare de 20.000 de euro). De altfel, filmul "Eu când vreau să fluier,fluier" de Florin Şerban, dublu premiat anul acesta la FestivalulInternaţional de Film de la Berlin, a câştigat, în 2009, marele premiu alCineLink Work in Progress.

Filmul"Undeva la Palilula", produs de Libra Film, este debutul încinematografie al cunoscutului regizor de teatru Silviu Purcărete.

Filmările auînceput pe 14 octombrie, în Bucureşti, întregul decor al filmului fiindconstruit într-un platou improvizat într-o hală industrială dezafectată de10.000 de metri pătraţi din uzinele Republica. Scenografii au recreat atmosferaunui spital de provincie din anii '60, care are o curte interioară, prinmijlocul căreia trece locomotiva unui tren. De asemenea, în platou au fostamenajate şi alte decoruri, cum ar fi un lac, o livadă, un cimitir, toateacestea în mărime naturală.

Protagonistulfilmului este Serafim, proaspăt absolvent al Şcolii de Medicină, care primeşterepartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula - un sanatoriu-lazaret,spital improbabil, clinică ginecologică într-un loc unde nu se naşte nici uncopil. Palilula e un orăşel fantomă, pierdut în mijlocul câmpiei valahe, un locunde derizoriul coexistă cu lucruri fermecătoare, iar populaţia e izolatăpentru eternitate în beţie, petreceri şi orgii. Filmul urmăreşte peripluldoctorului Serafim prin Palilula, pe perioada mai multor ani şi anotimpuri.

Dindistribuţia filmului fac parte actori români de renume precum Marcel Iureş,Marius Manole, Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Ilie Gheorghe, Ofelia Popii şiIoana Crăciunescu. Rolul principal este jucat de actorul Teatrului Maghiar dinCluj Dimeny Aron, cunoscut publicului cinefil din filmele maghiare"Fateless", în regia lui Lajos Koltai (ecranizarea romanului omonimde Imre Kertesz), şi "Mansfeld", de Andor Szilágyi.

Pe de altăparte, "Lumea în pătrăţele" de Ivana Mladenović este un documentardespre viaţa oamenilor care ies din închisoare. Producţia este semnată deStrada Film, companie care a realizat filmul "Eu când vreau să fluier,fluier", o peliculă despre viaţa în închisoare în care au jucat şideţinuţi.

FestivalulInternaţional de Film de la Sarajevo beneficiază anul acesta de o prezenţăromânească. Regizorul român Cristi Puiu va fi preşedintele juriului delungmetraj ficţiune, categorie în care este prezent filmul "Marţi, dupăCrăciun" de Radu Muntean. Totodată, în competiţia dedicată scurtmetrajelorau fost selectate filmele "Lord" de Adrian Sitaru şi"Derby" de Paul Negoescu.

Pe de altăparte, în secţiunea specială Focus, Festivalul de Film de la Sarajevo vaprezenta mai multe pelicule, printre care lungmetrajele româneşti"Aurora" de Cristi Puiu şi "Medalia de Onoare" de CălinNetzer.

De asemenea,lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier" de Florin Şerban va fiproiectat în Open Air Programme al festivalului. Peliculele "Kapitalism -Reţeta noastră secretă" de Alexandru Solomon şi "Lumea văzută de IonB." de Alexander Nanau au fost selectate în competiţia dedicatădocumentarelor a Festivalului de Film de la Sarajevo.

FestivalulInternaţional de Film de la Sarajevo este unul dintre cele mai importanteevenimente de gen din regiune. A beneficiat, de-a lungul timpului, de invitaţiimportanţi, precum Martin Scorsese, Darren Aronofski, Bono, dar a şi oferitsprijin financiar tinerilor artişti din zonă.

În 2010,printre invitaţii de onoare ai festivalului se numără actorul american MorganFreeman şi regizorul francez Gaspar Noé.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-05-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine