2020-06-04 09:23

Folosirea continuă a sistemelor GPS afectează creierul

 |  18:16
Folosirea continuă a sistemelor GPS afectează creierul

Cei care ţinla propria eficienţă mentală ar face bine să limiteze utilizarea sistemelor denavigaţie GPS. Această bizară recomandare a fost făcută de un grup deneurocercetători de la Universitatea McGill din Montreal, Canada.

Studiul,care a scos la iveală capacitatea GPS-ului de a afecta funcţionarea normală aunei părţi a hipocâmpului, a fostprezentat de Veronique Bohbot la conferinţa anuală a Societăţii de Neurologiedin Statele Unite, desfăşurată recent la San Diego.

Aceastăzonă cerebrală, implicată în procesele de orientare şi deplasare în spaţiu, darşi în memorie, este una dintre primele afectate de morbul lui Alzheimer.

În esenţă,există două metode prin care ne deplasăm în mediul înconjurător: prima este ceaa "navigaţiei în spaţiu", metoda stimul-reacţie, care utilizeazăsemne identificate în peisaj şi indicii vizuale, pentru a dezvolta hărţi menitea ne comunica unde ne aflăm şi cum putem ajunge acolo unde dorim; a două sebazează pe repetarea traseului considerat cel mai eficient, un soi de pilotautomat sau GPS cerebral.

Anterior,un alt studiu a demonstrat că taximetriştii din Londra, care trebuie să facă untraining de trei ani pentru a stăpâni traseele fără ajutorul GPS-ului, au oregiune a hipocâmpului mai bine dezvoltată faţă de restuloamenilor. De această dată, în cadrul noului studiu, Veronique Bohbot aobservat că, deşi nu a fost deocamdată demonstrată o legătură de tip cauză-efect,utilizarea memoriei spaţiale poate îmbunătăţi funcţia hipocâmpului, şi încetinideclinul cognitiv asociat înaintării în vârstă.

Potrivitspecialiştilor, ar fi, aşadar, mai bine să limităm utilizarea sistemelor GPS lastrictul necesar: construirea de hărţi cognitive şi spaţiale necesită timp şi efort,dar având în vedere că hipocâmpul pare a urma o logică de tip "foloseşte-măsau mă pierzi", abandonarea strategiilor naturale de orientare în mediupentru mai comodul GPS ar putea declanşa apariţia precoce a primelor simptomede demenţă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine