2020-04-06 16:14

Franken-peştele există! După cereale, americanii au produs şi somonul modificat genetic

 |  16:45
Franken-peştele există! După cereale, americanii au produs şi somonul modificat genetic

Ocompanie din Massachusetts, AquaBounty, a informat comunitatea ştiinţifică defaptul că este pe punctul de a primi aprobare federală pentru comercializareaunui tip de somon modificat genetic pentru a creşte mai repede.

Chiardacă cerealele modificate genetic, cum ar fi porumbul şi soia, fac parte dindieta americană de ani buni, acest somon ar fi primul animal transgenic cu carene-am putea trezi pe masă. Acest lucru va fi posibil doar dacă Administraţia Americanăa Medicamentelor şi Mâncărurilor aprobă proiectul. “Le-aş servi peştii şicopiilor mei”, a spus Val Giddings, care a lucrat ca genetician în cadrulMinisterului Agriculturii al Statelor Unite timp de zece ani.

Recompensele financiare ar fi enorme

Culturaacvatică este deja o afacere de peste 86 miliarde de dolari pe an, având învedere că aproape jumătate din cantitatea de peşti consumată este crescută încondiţii de fermă. Dat fiind faptul că populaţiile sălbatice de peşti sunt înscădere şi populaţia planetei se îndreaptă spre 9 miliarde, fermierii de peşticaută specii care să fie mai rapid de crescut.

Totuşi există şi sceptici

Existăînsă şi destulă îngrijorare în ceea ce priveşte posibilele riscuri la adresasănătăţii celor care consumă mâncare modificată genetic, în general. Acum,odată cu apariţia somonului bioinginerat, aceste îngrijorări se extind şi îndirecţia mediului. Astfel, un studiu al Universităţii Purdue, realizat în baza unui modelcomputerizat, critică industria biotehnologică. Specialiştii au arătat că, dacă60 de peşti transgenici s-ar înmulţi cu 60.000 peşti sălbatici, aceştia ardispărea în 40 de generaţii.

AquaBountypreferă să numească “supersomonul” ca un “hibrid avansat” în loc de peştetransgenic. Reprezentanţii companiei auspus că peştele lor este bun de mâncat şi că va fi crescut în zone amenajate peuscat, nu de-a lungul coastelor, pentru a reduce riscul evadării lor. Mai mult,toţi peştii modificaţi genetic vor fi femele sterile, neputând astfel să seînmulţească în caz că ar scăpa din zonele amenajate. Cercetătorii din cadrulcompaniei au adăugat peştelui un hormon de creştere “furat” de la somonulChinook. În acelaşi timp, aceştia au adăugat şi un “comutator” genetic de lamerluciul oceanic. Un somon normal se hrăneşte doar primăvara şi vara, dar acum,cu ajutorul modificărilor genetice, supersomonul se hrăneşte tot anul. Rezultatuleste un somon modificat genetic care creşte la dimensiunea optimă în 16 luni,de două ori mai repede decât un somon normal.

Dupăce a depus actele pentru aprobare acum 10 ani, compania a declarat că Centrulpentru Medicină Veterinară a analizat cinci din cele şapte secţiuni aleaplicaţiei. Odată aprobat proiectul, AquaBounty a anunţat că va începe săcomercializeze icre de somon transgenic în aproximativ doi ani. Companiaraportează că a început să producă şi o formă de pastrăv modificat genetic. Alţioameni de ştiinţă lucreză pentru a crea vaci rezistente la boala vacii nebune.În acelaşi timp, cercetători din Canada au creat un “eco-porc” care va produceexcremente cu o cantitate mai mică de fosfor.

Recoltelemodificate genetic se extind pe toată suprafaţa globului, aproximativ 14milioane de fermieri utilizându-le în mai mult de 25 de ţări. Aproximativ 330de miloane de hectare sunt ocupate de recolte modificate genetic, de 80 de orimai mult decât în 1996. Momentan, în Statele Unite, alimentele modificategenetic nu sunt etichetate în mod special pentru a se semnaliza acest lucru.

EricHoffman, expert în politica tehnologiei genetice pentru organizaţia PrieteniiPământului, s-a declarat împotriva majorităţii produselor modificate genetic,pe motiv că “aici este vorba despre profit, nu despre sănătatea populaţiei”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine