2020-03-30 17:25

Gelul microbicid scade riscul infecţiei cu HIV

 |  20:13
Gelul microbicid scade riscul infecţiei cu HIV

Un gelvaginal microbicid care conţine un medicament antiretroviral a stârnit reacţiientuziaste, marţi, în rândul cercetătorilor adunaţi la un congres care are locla Viena, informează AFP. Acest tip de gel poate să reducă cu 50% riscul deinfectare cu HIV comparativ cu un gel care nu conţine acel medicamentantiretroviral, potrivit unui studiu realizat în Africa pe un eşantion de peste800 de femei, ale cărui rezultate au fost făcute publice la Viena, cu ocaziaConferinţei internaţionale despre SIDA.

Studiul,publicat în revista “Science”, a relevat o eficienţăsemnificativă a gelului vaginal în care a fost inclus un medicamentantiretroviral binecunoscut - Tenofovir - în concentraţie de 1%. Gelul reduce,totodată, cu 50% riscul de herpes, principala cauză de apariţie a ulceruluigenital.

Gelultrebuie aplicat cel puţin o dată în intervalul de 12 ore care precede raportulsexual şi cel puţin o dată în primele 12 ore după raportul sexual. În medie,indiferent de respectarea indicaţiilor de utilizare, femeile care au folositgelul microbicid au prezentat, în primele 30 de luni de monitorizare, o rată deinfectare cu 39% mai mică comparativ cu pacientele care au folosit un placebo.În total, doar 38 de femei care au primit gelul au fost infectate, comparativcu 60 de paciente din grupul placebo.

Studiul,intitulat "Caprisa 4", a fost realizat pe femei neinfectate cu HIV,din Natal, o regiune a Africii de Sud, "unde prevalenţa virusului este ceamai mare din lume", a explicat Jean-François Delfraissy, directorulAgenţiei Naţionale de Cercetări contra maladiei SIDA (ANRS). Dacă acest gel vaprimi autorizaţia de comercializare, s-ar putea evita peste 1,3 milioane deinfecţii şi peste 800.000 de decese în următorii 20 de ani, a declarat SalimAbdool Karim. Acest produs le permite în special femeilor africane, carereprezintă 60% din totalul persoanelor infectate de pe continent, să îşi iadestinul în propriile mâini, fără să mai depindă de voinţa, consideratănesigură, a partenerilor lor sexuali. Cercetările ştiinţifice privindsubstanţele microbicide efectuate în ultimii 20 de ani nu au condus, până laacest studiu, la rezultate pozitive, cercetătorii constatând în cel mai bun cazabsenţa efectului de protecţie, iar în cel mai rău caz o supracontaminare cuproduse toxice prin mucoasa vaginală.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine