2020-07-03 23:41

Ghiţă Mureşan, gigantul care a uimit America. De la duelurile cu Michael Jordan la apariţiile pe marele ecran

 |  21:01
Ghiţă Mureşan, gigantul care a uimit America. De la duelurile cu Michael Jordan la apariţiile pe marele ecran

Sosit de nicăieri, gigantul de 2,31 m i-a şocat pe jurnalişti la conferinţa de prezentare. Toţi s-au blocat şi au început să scormonească în arhive. Iar replica oficială a venit imediat. Ghiţă Mureşan avea să fie cel mai înalt jucător legitimat vreodată în NBA. Următorii 7 ani i-a petrecut în cel mai tare campionat de baschet din lume, confruntându-se cu legende ca Shquille O’Neal şi Michael Jordan. Acum, în fiecare vară, se întoarce la Cluj Napoca, oraşul în care a deprins tainele baschetului, pentru a organiza o tabără de vară unde sute de copii speră să calce pe urmele sale.

Big Ghiţă, aşa cum i-a rămas renumele, s-a născut în comuna de care probabil peste 99% dintre români nu au auzit niciodată, Tritenii de Jos. Acolo a şi locuit până la 14 ani, atunci când a fost descoperit de un antrenor şi s-a mutat la Cluj pentru a face baschet. Nu avea nici o idee ce înseamnă baschetul, însă ascensiunea sa a fost una fulminantă. “Mi-a fost greu ca şi copil să plec de lângă ai mei, de la Triteni, şi să stau apoi într-un internat. Foarte greu…”, a rememorat fostul mare jucător. Statura impresionantă l-a ajutat să se impună sub panou, iar la 20 de ani făcea senzaţie pentru Universitatea Cluj şi devenea campion naţional. Zvonul despre gigantul de peste 2,31 metri s-a răspândit rapid în Europa, iar în 1992 a semnat cu Pau Orthez, o echipă din Franţa. Acolo a fost ochit la scurt timp după sosire de unul dintre jucătorii americani legitimaţi la echipa franceză. "Tu o să ajungi în NBA. Tu eşti aici şi acum doar în tranziţie!", obişnuia să îi spună Rick Doyle. Şi a avut dreptate. În numai un an, numele lui Mureşan a apărut în draftul NBA, iar cei de la Washington Bullets au decis să îi ofere încredere. În primul sezon şi-a făcut apariţia de doar două ori în echipa de start şi a înscris 304 puncte, însă a fost de ajuns pentru a atrage atenţia asupra lui.

Şocul a fost însă unul puternic. Era o diferenţă majoră faţă de baschetul european. “Dincolo de faptul că azi jucam la Washinghton, iar mâine în nu ştiu ce oraş aflat la mii de kilometri distanţă, era mentalitatea. Aici tu trebuia să fii pregătit, nu stătea nimeni de capul tău. Primul an a fost dificil. Nu ştiam limba, îmi era greu să mă acomodez, jucam puţin. A fost greu de tot”, explică Mureşan primul său impact cu SUA. Într-o declaraţie acordată Wowbiz, fostul star din NBA a povestit o fază haioasă cu tatăl său, om simplu de la ţară, aflat pentru prima oară la Washinghton. Sosit să-şi vadă fiul în America, tatăl baschetbalistului ar fi reacţionat incredibil în momentul în care a văzut un om de culoare. “Vă daţi seama că tata era pentru prima dată în America. Era fascinat de tot ceea ce vedea în jurul lui. I-am spus de cum am ajuns acasă că este doar începutul. L-am lăsat să se odihnească, iar a doua zi dimineaţă s-a întâmplat un lucru fabulos: a venit un prieten de-al meu, de culoare, iar tata a înlemnit când l-a văzut la uşă, pentru că el a fost cel care i-a deschis. Mi-a zis: ”Tulai Doamne, tu Ghiţă! O venit diavolul!”. Era reacţia unui om de la ţară care nu mai văzuse un om de culoare. Apoi, când i-am explicat cum stă treaba, nu m-a lăsat până nu mi-am cerut scuze faţă de prietenul meu, în numele lui”.

A marcat 3.020 de puncte în NBA

În total, Big Ghiţă a petrecut 6 sezoane în campionatul nord-american de baschet, dintre care două la New Jersey Nets, acolo unde însă a apucat să evolueze puţin din cauza accidentărilor la spate şi glezne, cele care i-au şi curmat cariera în 2000, după ce în 1998 fusese nevoit să se retragă temporar tot din cauza problemelor medicale. “Picioarele nu mai aveau aceeaşi putere pentru că spatele meu era făcut praf. Am avut nevoie de câteva operaţii pentru a putea să mai merg. Dar când e de ajuns, atunci e de ajuns”, a explicat acesta. Desemnat “Jucătorul cu cel mai bun progres din NBA” în 1996, fiind primul european care primea această distincţie, a avut o medie de 14,5 puncte în acel sezon, iar la momentul retragerii, în dreptul lui Ghiţă apăreau 3.020 de puncte. Era considerat unul dintre cei mai buni marcatori de două puncte din NBA cu un procent de 60%. Tot el a povestit ulterior secretul său. “Am muncit ca un nebun ca să fiu un bun jucător. Nu stăteam la poveşti. Nu ieşeam nici în oraş cu ceilalţi băieţi să agăţăm fete, stăteam alături de familia mea. Să agăţi fete îţi oferă o stare de oboseală, eu o aveam pe soţia mea Liliana şi ea m-a ajutat să mă concentrez”, povestea starul. Din 1993, Ghiţă Mureşan este căsătorit cu Liliana, o fostă colegă de cămin, de la Cluj, cu care are şi doi băieţi, George şi Victor. Ambii i-au moştenit statura lui Ghiţă, iar până la maturitate vor depăşi doi metri.

A fost erou de film

În 1998, în perioada în care a fost nevoit să ia o pauză din cauza accidentărilor, Ghiţă Mureşan şi-a umplut timpul filmând alături de Billy Crystal comedia “Gigantul meu”, o producţie în care a mai apărut şi Steven Seagal. Ghiţă îl interpreta pe uriaşul Maximus Zamfirescu, un băiat simplu dintr-un sat românesc, care avea să ajungă în Ţara Posibilităţilor. “Spunea că personajul pe care el îl avea în minte îmi vine mănuşă! A fost o întâlnire agreabilă, am vorbit despre baschet, despre filme, despre tot felul. Am cerut timp să citesc scenariul, l-am citit şi l-am răscitit, am mai vorbit cu el la telefon, am negociat şi mi-am dat acceptul. Filmările au durat 3 luni de zile. O vacanţă întreagă am fost prins cu filmările!”, a povestit fostul jucător. “Vorbeam într-o zi cu Billy şi mi-a spus o chestie extraordinară. «Ghiţă, îmi zice, pe tine te ştie toată lumea din baschet. Dacă facem filmul ăsta, foarte multă lume te va şti nu din baschet, ci pentru că ai jucat în acest film». Şi aşa a şi fost! E bine să mai schimbi aerul şi lumea în care te învârţi! Nu a fost uşor să joc într-un film, dar dacă s-a ivit ocazia respectivă, de ce nu? Am mai apărut apoi în câteva reclame foarte apreciate în Statele Unite, aşa că mi-am făcut un nume nu doar în baschetul american, ci şi prin genul acesta de apariţii publice”, a adăugat el într-un interviu acordat unei publicaţii de peste Ocean.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-15

Mai multe imagini:
Ghiţă Mureşan, gigantul care a uimit America. De la duelurile cu Michael Jordan la apariţiile pe marele ecran
zoom
Ghiţă Mureşan, gigantul care a uimit America. De la duelurile cu Michael Jordan la apariţiile pe marele ecran
zoom
Ghiţă Mureşan, gigantul care a uimit America. De la duelurile cu Michael Jordan la apariţiile pe marele ecran
zoom

Ghiţă Mureşan, gigantul care a uimit America. De la duelurile cu Michael Jordan la apariţiile pe marele ecran
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz