2020-02-24 14:32

Herta Müller: Premiul Nobel a schimbat doar viaţa mea pe dinafară

 |  18:26

HertaMüller, laureata premiului Nobel pentru literatură pe anul 2009, a declaratluni, la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe de presă, că prestigioasadistincţie i-a schimbat viaţa doar "pe dinafară", în particular fiindaceeaşi persoană.

ScriitoareaHerta Müller este prezentă la Bucureşti pentru a participa, luni şi marţi, la oserie de evenimente care marchează lansarea, la Editura Humanitas, a unei seriide autor care îi este dedicată. Evenimentele dedicate scriitoarei fac parte dincampania care marchează 20 de ani de la fondarea editurii.

Vizita înRomânia a celebrei scriitoare a debutat, luni, cu o conferinţă de presă, lacare a participat şi Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas.

"Altădată, când am fost în România, nu am avut conferinţă de presă. Acum nu mai scapde conferinţe de presă. În viaţa mea particulară nu s-a schimbat nimic", adeclarat Herta Müller.

Întrebatădacă îi este teamă că în România au rămas încă foşti membri ai Securităţii,Herta Müller a mărturisit: "Nu ştiu dacă mi-e teamă, nu mi-e teamă. Chiardacă ştiu sau simt (că sunt urmărită, n.r.), nu mi-e frică". "Eu credcă ei sunt peste tot, că nu s-au dizolvat în aer şi persoanele sunt în ţară.Normal nu este, că au poziţii bune şi că au căzut în picioare", a adăugatscriitoarea. "Nu mi-e frică. Eu cred că intenţiile lor nu mai suntaceleaşi care au fost în timpul dictaturii. Dacă vor să ştie unde mă duc...,treaba lor", a spus scriitoarea.

"PentruRomânia este mai rău decât pentru mine. Cred că fiecare care stă aici a speratcă, după căderea dictaturii, o să fie lucrurile clarificate. Cred că asta i-adezamăgit pe toţi, nu numai pe mine. Dacă numărul şi densitatea unor persoanecu acest trecut este atât de mare (...) înseamnă că ei fac o clasă", aafirmat Herta Müller.

România: „mititei, zacuscă, vinete şi nişte oameni minunaţipe care îi cunosc”

HertaMüller a mai spus că are o relaţie specială cu literatura, fiind foarte legată,în special, de cărţile care nu o ajută să evadeze, ci o învaţă ceva.

"Cărţilenu au fost pentru mine o modalitate de evadare (...) Cele mai preţioase cărţiau fost cele care nu mi-au dat voie să evadez. Le-am citit ca să învăţ ceva dinele. Cât am stat în textul ăla am avut senzaţia că acea carte mi-a dat unsprijin. Când mergeam în stradă, a doua zi, iar nu ştiam cum se poate trăi(...) Complicitatea asta m-a schimbat ca persoană", a explicat laureata premiuluiNobel pentru literatură pe anul 2009.

Autoareaa mărturisit că, după ce a primit Nobelul, a mai scris câteva"colaje", încercând totuşi să păstreze tradiţionala sa perioadă depauză de doi-trei ani între romane. "Nu scriu tot timpul. Mie îmi place sănu scriu", a spus scriitoarea.

HertaMüller a vorbit şi despre lucrurile care definesc România în viaţa ei. Astfel,scriitoarea a enumerat, în glumă: "mititei, zacuscă, vinete şi nişteoameni minunaţi pe care îi cunosc".

Pe dealtă parte, întrebată dacă ar fi de acord să primească o distincţie din parteapreşedintelui României, la propunerea unei asociaţii, Herta Müller a spus:"Nu colecţionez insigne". "Nu vreau", a mai spus HertaMüller, revenind asupra răspunsului său.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-01-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine