2020-05-29 10:45

HOLOCAUSTUL ASCUNS LUMII. Cum au fost lăsaţi să moară de foame milioane de indieni în timpul războiului

 |  21:01
HOLOCAUSTUL ASCUNS LUMII. Cum au fost lăsaţi să moară de foame milioane de indieni în timpul războiului

În urmă cu şapte decenii, peste 3 milioane de indieni au murit din cauza înfometării şi a malnutriţiei. Totul se întâmpla în regiunea indiană Bengal, acolo unde indiferenţa colonizatorilor britanici a creat un adevărat genocid, a cărui poveste a fost rareori spusă de comunitatea internaţională. Dacă Holocaustul este readus în atenţia publicului anual cu ceremonii fastuoase în memoria victimelor, Holocaustul Foamei din Bengal este încă o necunoscută pentru cea mai mare parte a lumii civilizate, bine ascunsă într-un glob de cristal.

HOLOCAUSTUL ASCUNS LUMII. Cum au fost lăsaţi să moară de foame milioane de indieni în timpul războiului
zoom

"Churchill este eroul nostru pentru că ne-a condus spre victorie în al Doilea Război Mondial, dar crimele sale imense, aşa cum a fost Holocaustul din Bengal, dintre 1943 şi 1945, în care au fost ucişi 6-7 milioane de indieni, au fost şterse din istorie", este un editorial semnat de americanul Gideon Polya şi intitulat "Media minte despre crimele lui Churchill". Niciodată nu s-a putut preciza clar numărul persoanelor decedate în Bengal acum 70 de ani, însă istoricii atestă faptul că s-au depăşit 3 milioane. "Moartea unui om este o tragedie, moartea a milioane este statistică", i-a spus Iosif Stalin, dictatorul sovietic, lui Churchill cu referire la victimele din timpul războiului. Revenind la povestea noastră - era 1943, aliatul rus tocmai câştigase bătălia de la Stalingrad, iar acum începea acţiunea de eliberare a ţărilor ocupate de nazişti. În biroul prim-ministrului britanic se aflau secretarul de stat pentru India, Leopold Amery, şi viitorul vicerege al Indiei, Sir Archibald Wavell. Se discută despre problemele cu hrana din colonia britanică. "Aparent, este mai important să-i salvăm pe greci şi ţările eliberate decât pe indieni", scrisese Sir Wavell în jurnalul său. În ciuda argumentelor, Winston Churchill a fost de neclintit. Voia să câştige războiul cu orice preţ. Chiar şi cu preţul morţii a câtorva milioane de indieni ataşaţi coroanei britanice.  "Poate că Winston are dreptate când spune că înfometarea săracilor din Bengal este mai puţin serioasă decât cea a robuştilor greci, dar totuşi avem o responsabilitate ca şi imperiu", afirma şi Amery. Era un fel de anunţ oficial al faptului că în India începea marea foamete.

India continua să exporte masiv

HOLOCAUSTUL ASCUNS LUMII. Cum au fost lăsaţi să moară de foame milioane de indieni în timpul războiului
zoom

Fiindcă Marea Britanie îşi pierduse un important producător de orez, Birmania, aflată sub controlul japonez, oficialii de la Londra au stors de vlagă deja înfometata India. Maşinăria de război trebuia hrănită şi nu avea nevoie de astfel de probleme în lupta contra naziştilor. Într-o carte publicată de curând, Războiul Secret al lui Churchill, jurnalistul Madhusree Mukherjee, născut în acea regiune, îl acuză pe liderul britanic de faptul că politica sa iresponsabilă a dus la moartea milioanelor de indieni dintre 1943 şi 1945. Acesta dezvăluie faptul că, în ciuda faptului că foametea se instalase în ţară, India a exportat nu mai puţin de 70.000 de tone de orez doar între ianuarie şi iulie 1943. Cel puţin 400.000 de indieni ar fi putut să fie ţinuţi în viaţă. Pentru că Bengalul se află în partea de Est, acolo unde japonezii ar fi putut începe rapid o invazie, s-a decis înlăturarea oricăror elemente care le-ar putea fi de folos niponilor. De la maşini, bărci şi elefanţi şi până la necesarul orez, înrăutăţind şi mai rău situaţia. S-a decis ca rezervele de hrană să ajungă doar în zona Calcutta. Bengalul devenise iadul pe pământ şi oamenii ajunseseră să îşi implore moartea, cu atât mai multe cu cât un ciclon consemnat în toamna lui 1942 măturase o parte din zonă, lăsând sute de mii de oameni fără acoperiş deasupra capului.

Imagini apocaliptice

HOLOCAUSTUL ASCUNS LUMII. Cum au fost lăsaţi să moară de foame milioane de indieni în timpul războiului
zoom

Imaginile din satele regiunii indiene păreau rupte dintr-un film horror. Pentru a-i salva de chin, părinţii îşi aruncau copiii în râuri şi fântâni. Zilnic, zeci de oameni se sinucideau, aruncându-se în faţa trenurilor. Viţa-de-vie şi iarba deveniseră delicatese, iar tot ce era comestibil ajungea pe mesele suprimaţilor indieni. Se cerşea inclusiv apa în care era fiert orezul, iar pe străzi zăceau mormane de cadavre. Şacalii şi câinii se înfruptau din ce mai rămăsese pe oasele victimelor foamei fără ca să poată cineva interveni. Oamenii erau prea slăbiţi pentru a-şi mai conduce apropiaţii pe ultimul drum. "Nimeni nu mai avea puterea să organizeze ritualuri", a povestit unul dintre supravieţuitori. Situaţia devenise critică. Părinţii se transformaseră în criminali, femeile deveneau prostituate pentru a se putea hrăni, iar taţii îşi traficau propriile fete pentru a putea obţine bani de mâncare. La Londra, aşa cum naziştii şi sovieticii o făceau cu propriile holocausturi, se practica politica negării. Nimeni nu credea că aşa ceva e posibil, iar în plus, guvernul condus de Churchill era prea ocupat de războiul care se întorsese în favoarea lor după trei ani de eşecuri. Salvarea a venit abia în partea a doua a anului, atunci când primele culturi proprii de orez aveau să producă, iar numărul deceselor cauzate de foame s-a redus drastic. Pieriseră de foame câteva milioane de oameni. O situaţie terifiantă în condiţiile în care în celălalt colţ al Imperiului Britanic raţionalizarea hranei nici nu se punea în discuţie, iar guvernul le-a promis englezilor că vor putea trăi decent. Nimeni nu a fost acuzat pentru holocaustul din Bengal, însă indiferenţa unui imperiu a dus la moartea a milioane de oameni. Tocmai cei care au promovat umanitatea au lăsat să se întâmple o dramă pe care indienii nu au putut să o uite.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-25Parerea ta...

CETATEAN
28 Feb 2015

Si pe noi nea tradat miseleste .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine