2020-02-17 12:35

hoSTIUcARTA.ro: Viaţa ca exerciţiu al sincerităţii

 |  21:01
hoSTIUcARTA.ro: Viaţa ca exerciţiu al sincerităţii

De fiecare dată când mi-este dat să întâlnesc un exemplar reuşit de artă concretă sau conceptuală, am senzaţia deloc plăcută a unei ameninţări ce mă pândeşte din partea exegeţilor care, atunci când judecă discursiv aceste mesaje, tind să umplu de conţinut murphismul „dacă nu poţi să-i convingi, zăpăceşte-i!”.

Asist la o deturnare mai întotdeauna spre logic, semiotic sau, în cel mai rău caz filozofic a vizualului experimentat de artist şi la mumificarea lui în fraze-sentinţe care vor cu orice preţ să care, să silească artisticul spre „ştiinţific”.  Operaţiunea în sine, ca intenţie, mi se pare a ţine preponderent de fals, de cale greşită pentru că, o voi repeta până dincolo de saţ, arta nu este ştiinţă şi nu se adresează gândirii decât în măsura în care ne atinge şi latura perceperii, a înţelegerii intelectuale. Căci arta este fundamental emoţie, simpatie şi empatie. Sigur, este de dorit ca pătrunderea sensului unei opere de artă să fie urmărită cât mai mult posibil, dar e de reţinut, cel puţin, că acesta este un scop secundar al artei. Deformările „corpo-reale” ale lui Paul Neagu, de pildă, nu şi-au propus niciodată să experimenteze valabilitatea unor percepte ori teorii matematice, geometrice sau algebrice – ştiut fiind că artistul lucrează cu câmpul matematicilor într-un sens simbolic echivalent, adeseori, cu dalta sau buciarda pentru un sculptor (Anca Oroveanu vorbeşte, analizând creaţia acestui artist, despre „urmă şi prospecţie” şi de critica vizualităţii şi nu abordează decât oblic logica lucrărilor). E vorba de intuiţie, sens ascuns şi materialitate, cumva ordonate de un areal ştiinţific din care artistul împrumută după bunul plac şi cu care acesta se adresează capacităţii noastre contemplative, încercând să ne facă părtaşi întru Frumosul (mă gândesc aici la concept) unei viziuni sau trăiri.

Printre adevăruri

Nu am menţionat fără motiv numele lui Paul Neagu, ci pentru că el îmi pare a face parte din aceeaşi mare familie (alături cel puţin de Horia Bernea, ca să mai adăugăm numele unui alt artist reper pentru arta anilor ’70) a exploratorilor senzualişti ai materiei vii în care l-am include şi pe Decebal Scriba. Artişti generaţi de acea perioadă a artei anilor 1968-1970, a multiplelor relaxări naţionale şi internaţionale, care au experimentat atât de intens şi de continuu vitalul, naturalul încât au început să-i întrezărească latura metafizică – să ne amintim inclusiv că aceşti ani au fost aceia ai „lărgirii conştiinţei” prin explorări geografice fizice, dar şi prin recursul la stimulările psihedelice, ceea ce ar putea consuna, în cazul expoziţiei de faţă, cu „androginismul” unei situaţii de tip Inside-Outside, re-celebrată de artistul găzduit de galeria Victoria Art*. Din acest punct de vedere, al vizitării metafizicii, arta grupului Sigma, a artiştilor sau manifestărilor ataşate lui poate fi văzută ca ultima abordare esenţial-paidetică din lume a sensului artei – să ne amintim că după aceea totul a fost acoperit de consumismul artei pop, sub cele mai varii aspecte ale ei, ca şi de postmodernismul „democratic”, ambele îndrumate către „filozofia pragmaticului”. În această căutare cu toate puterile fiinţei a rădăcinilor – omului, cunoaşterii, trăirii, vieţii – mi se pare că stă arta mare şi modernă a vremii, inclusiv creaţia semnată de Decebal Scriba. Şi tocmai pentru că stilul lor de viaţă re-prezintă uriaşa mobilitate inteligent-sensibilă pe care au putut-o asuma, tind să trec în plan secund componenta ştiinţifică sau programatică a operei lor şi să mă las convins de faptul că au fost influenţaţi mult mai puternic decât am dori să credem de perioada post-beatlemaniei şi de fenomenul Woodstock, de existenţialismul lui Sartre sau de versurile puternic „trăiriste” ale lui Pablo Neruda: „moare cine nu riscă certul pentru incert pentru a-şi îndeplini un vis”...

Privesc imersiunea artistului în împărăţia apei fără de care nu putem exista, iar semnul ridicării mâinilor nu-mi transmite abandonul ori vreo intenţie morbid-sinucigaşă, ci numai o plăcere a contopirii în elementaritatea naturii, pe jumătate mioritică, pe jumătate nirvanatică. Fotografia, urma unui gest dublu, este deodată amprentă hedonistă şi operă estetică, dar în primul rând mărturie a trăirii, a viului, a unui eu care a modificat pentru totdeauna imaginea unui loc. Impresie care transmite, pe cât poate cuprinde, toată încărcătura evenimentului-act (un botez laic?) într-o formă aproape total descărnată, dar care te invită să-ţi imaginezi, retrăind... Aş putea re-numi, de pildă, fotografia bărbatului îmbrăţişând copacul „transa mirosului”, „gloria efluviilor” ori „natură din natură” – asistăm la un act pasional de o aceeaşi puritate animalică precum cel evocat mai sus, amintitor al cuprinderii fiecărui eu minuscul de către natura-mamă. Realitate perfectă pe care omul este dator numai să o cinstească, păstrându-i, prelungindu-i pe cât de mult puritatea (aceasta poate fi o altă diferenţă de atitudine între arta „naturii” a anilor ’70 şi arta „eco” a prezentului, ce invocă imperativul salvării a ceea ce mai poate fi salvat) – vezi dublul „triptic” suprapus ce figurează cercuri-prezenţe în spaţiul sălbatic, salvat prin gestul uman, bine evocator de Neil Udo, Walter de Maria ori Abramovici. Poate doar o sugestie-dojană că, dacă am fi cât de cât conştienţi, ne-am da seama că datoria noastră de existenţe vii pe pământ este să fim întotdeauna în bun acord cu fiinţa noastră interioară, ca şi cu aceea exterioară.

Îndemnul esenţial al acestei expoziţii cu aer retro, dar plină de fapte şi momente la fel de pline şi azi, pare a fi cel de a reveni la trăirea cu toate simţurile deschise a „naturii istoriate estetic”, la seninătatea vederii, la bucuriile simple, cum ar spune un părinte al arhitecturii...

Decebal Scriba, In-side/Outside, VictoriaArtCenter, 30 Sept.- 17.10.2015


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-08

Mai multe imagini:
hoSTIUcARTA.ro: Viaţa ca exerciţiu al sincerităţii
zoom
hoSTIUcARTA.ro: Viaţa ca exerciţiu al sincerităţii
zoom
hoSTIUcARTA.ro: Viaţa ca exerciţiu al sincerităţii
zoom

hoSTIUcARTA.ro: Viaţa ca exerciţiu al sincerităţii
zoom
hoSTIUcARTA.ro: Viaţa ca exerciţiu al sincerităţii
zoom
hoSTIUcARTA.ro: Viaţa ca exerciţiu al sincerităţii
zoom

hoSTIUcARTA.ro: Viaţa ca exerciţiu al sincerităţii
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine