2019-08-18 00:11

Ilie Şerbănescu: „România nu va ieşi din criză nici dacă iese Europa“

 |  21:00
Ilie Şerbănescu: „România nu va ieşi din criză nici dacă iese Europa“

România este într-o perpetuă criză, nu din cauza evenimentelor financiare de pe mapamond, ci din cauza modelului economic adoptat, spune analistul economic Ilie Şerbănescu, într-un interviu acordat ziarului „Puterea“. În opinia sa, principala „hibă“ a sistemului bancar românesc este lipsa băncilor cu capital autohton şi consideră că Europa de Est ar trebui să-şi creeze un nucleu bancar propriu pentru a supravieţui unui posibil colaps economic.

Care este părerea dumneavoastră despre al doilea val de criză? A intrat România în el?

I.Ş.:Nu, România este în aceeaşi criză în care a fost şi în care va fi. Este o criză care nu are absolut nici un fel de legătură cu ciclul economic, adică ţara va fi în criză chiar dacă va avea şi creştere economică. Această criză este cauzată de modelul economic adoptat. Este modelul de tip colonialist, care nu duce la dezvoltare. Un model închis, care nu poate duce la creştere, bazat pe consum. Sunt o serie de coordonate care derivă de aici, printre care şi coordonata de creştere economică.

Creşterea economică nu se poate obţine decât dacă creşte consumul. Or, dacă creşte consumul, adâncim exact dezechilibrele împotriva cărora luptăm. O să ne trebuiască 20 de ani să schimbăm modelul. Acest lucru s-a văzut foarte bine în 2010, când partea de producţie şi-a făcut treaba excepţional, exporturile au crescut peste nivelurile de dinaintea crizei şi totuşi PIB-ul a dat înapoi.

Se poate ieşi din recesiune dacă creşte consumul, dar dacă facem asta, în două luni ne întoarcem în 2009. Noi am ajuns în modelul acesta din cauză că băncile au dat în mod iresponsabil bani pentru consum. Consumul a crescut, producţie nu a existat şi s-a ajuns la ceea ce este acum.

Cum comentaţi ordinele date de Banca Naţională a Austriei către băncile cu capital austriac din Europa de Est?

Asta este dovada că nu poţi să obţii nimic cu bănci străine. Eşti la mâna lor. Nimeni nu le-a oprit să dea bani pentru consum şi nu pentru producţie. Apoi, cum au dat de greu, au oprit finanţarea. Finanţează ele cumva economia din România? Nu!

Este o agitaţie absolut falsă. Ele îşi văd de interesele lor, comandate din Viena. Oricum, aceste bănci deja nu mai finanţează România. Hiba aparţine domnului Isărescu, care a admis această acţiune de „înstrăinare“ completă a sistemului bancar, în condiţiile în care oricine ştie că aceste instituţii îşi urmează interesele lor.

De ce nu mai reuşeşte statul să obţină  finanţare de pe piaţa internă, sau de oriunde altundeva?

Băncile au ordin de la „centrală“. Ele fac această politică din 2009. Doar ăsta a fost acordul cu FMI: statul a luat bani, pe cheltuiala lui, ca să înlocuiască finanţarea pieţei care fusese făcută de băncile străine şi sistată în 2009. Băncile „s-au scos“. E imposibil ca economia să scadă cu 20% şi să rămână intacte 40 de bănci, aceleaşi 40 de dinainte de criză. Ele încă sunt aici pentru că a dat statul bani. Cercurile bancare au dat ordin să nu se întâmple nimic şi domnul Isărescu le-a îndeplinit ordinul, dându-le bani. Au împumutat 20 de miliarde de euro, jumătate din bugetul ţării, şi noi ne mai întrebăm de ce ele trăiesc bine şi statul dă faliment. Iar acum băncile se joacă. Cer peste 7% dobândă statului pentru împrumuturi. Noi nu avem bănci ale noastre. Ce pretenţii să am eu de la BCR? Băncile româneşti rămase au o parte prea mică din piaţă ca să conteze. „Wall Street Journal“ spune, pe bună dreptate, că Europa de Est trebuie să îşi construiască sistem bancar propriu dacă vrea să mai trăiască. E cu subiect şi predicat.

Cât timp i-ar trebui României să-şi revină în caz că Europa se redresează?

Niciodată pe actualul model. Cu cât va fi mai prosperă UE, cu atât îi va fi mai rău României. Dimpotrivă, criza actuală oferă o posibilitate să se iasă din model. Cu dureri, cu nefericiri, dar mai repede decât în alte circumstanţe. De exemplu, cad bănci greceşti, pe care noi apoi le putem cumpăra cu banii domnului Isărescu şi putem reface un nucleu pentru un sistemul bancar românesc. Singura soluţie, în cazul unei căderi a sistemului bancar european, este construirea unui nou nucleu, cu banii BNR. A strâns atâta în rezevă. Poate fi folosită la aşa ceva. Nu ar trebui folosită pentru datoria publică, dar pentru a reface sistemul bancar, da. Nu ca să le dai la alţii, să-ţi faci tu. S-a văzut că ăştia (n.r. - băncile străine) te lasă când îţi e mai greu.

Ce soluţii mai are România la momentul actual?

Este logic şi necesar să reduci deficitul şi o spun direct, chiar şi nemaifăcând investiţii, sacrificând creşterea economică pentru a nu creşte datoria. Astea nu sunt poveşti. Am fost în SUA să cerem bani şi ne-au dat cu flit. Americanii nu dau bani. Dau nişte grupuri financiare care nu vor să se uite la noi.

Ilie Şerbănescu CV

•Născut la 19 iulie 1944.

•A absolvit Academia de Studii Economice, Bucureşti.

•Doctor în economie (1978).

•Autor al Corporaţiilor transnaţionale (1978), Terra portret în alb-negru (1980), Reforma economică în România: jumătăţile de măsură dublează costurile sociale (1994), Manifestul partidului imobilist (1996), precum şi a peste 600 de articole şi studii asupra reformei din România.

•Ex-ministru al reformei în Cabinetul Ciorbea remaniat.

•Vicepreşedinte al Societăţii Române de Economie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639268-11-28Parerea ta...

SILE
05 Dec 2011

Cindva am avut un respect deosebit pt d-l Serbanescu. Acum observ ca a cantonat si dinsul in mintea si limba de lemn. Iesirile d-sale publice nu ma mai conving.De ce nu vine d-sa cu o diagnoza a legislatiei noastre economice si propuneri concrete de corectare a acesteia?Pentru ca diagnosticul fara tratament e ca agronomul fara ploaie. Intr-o lume normala orice segment al societatii se guverneaza dupa legi(scrise) normale. De ce nu s-ar apuca d-l Serbanescu sa corecteze legislatia din domeniul d-sale propozitie cu propozitie s-o faca din anormala normala?E o treaba puchinoasa recunosc dar ar da dovada ca se poate iesi din lenea intelectuala ce bintuie Romanika.O zi buna !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray