2020-07-07 15:04

IMAGINI DE ARHIVĂ 22 decembrie 1989 – Fuga lui Ceaușescu și victoria Revoluției

 |  08:37
IMAGINI DE ARHIVĂ 22 decembrie 1989 – Fuga lui Ceaușescu și victoria Revoluției

Vestea celor petrecute in timpul noptii in centrul Bucurestiului ajunge la primele ore ale diminetii la muncitorii de pe marile platforme industriale din jurul orasului, spre care s-au indreptat supravietuitorii macelului.

La ora 7.00 dimineata, zeci de mii de muncitori din Militari, Pipera, de la Uzinele "23 August" si Republica se indreptau spre centrul orasului, purtand steaguri fara stema. Doua ore mai tarziu, Piata Universitatii era plina de demonstranti, cu care incepusera sa fraternizeze si fortele armate, scrie Ziare.com.

In jurul orei 9.30, Vasile Milea s-a sinucis, fiind numit ministru al apararii Victor Stanculescu. S-a instituit starea de necesitate in intreaga tara, care interzicea intrunirea in grupuri mai mari de cinci persoane. La acea ora, in centrul Bucurestiului se aflau peste 100.000 de oameni. In jurul orei 11.30, Ceausescu a luat o portavoce si a incercat sa se adreseze multumii de la balconul Comitetului Central, dar a fost intampinat cu un val de dezaprobare si furie. Din elicoptere erau impartite manifeste in care li se spunea oamenilor ca este o diversiune si li se cerea sa nu se lase manipulati si sa mearga acasa.

Manifestantii care au ocupat piata din fata Comitetului Central au fortat usile masive ale cladirii si au escaladat balconul. Nicolae si Elena Ceausescu s-au refugiat pe acoperisul cladirii, unde erau asteptati de un elicopter. Dupa fuga dictatorului, manifestantii au ocupat atat Comitetul Central, cat si sediul televiziunii publice, in jurul orei 12.30, acesta fiind considerat momentul victoriei Revolutiei.

In jurul orei 12.50, Televiziunea Romana isi reia emisia. Mircea Dinescu si Ion Caramitru apar in fruntea unui grup de revolutionari, anuntand fuga dictatorului. In majoritatea localitatilor din Romania se declanseaza atunci manifestatii spontane de protest fata de regimul ceausist si de solidarizare cu revolutia.

Dupa ora 14.00, soseste la Televiziune si Ion Iliescu. Petre Roman citeste de pe balconul CC al PCR Declaratia in trei puncte a Frontului Unitatii Poporului, care este citita in jurul orei 15.00 si la Televiziune. In jurul lui Iliescu se formeaza un grup care se deplaseaza la sediul CC, unde sunt rostite discursuri. Se intorc apoi la Televiziune, iar in jurul orei 23.00 este anuntata constituirea Consiliului Frontului Salvarii Nationale, ca noul organ al puterii.

Din seara zilei de 22 decembrie, starea de euforie generala a fost inlocuita de haos, odata cu atacarea cu focuri de arma a unor institutii publice de catre indivizi necunoscuti, numiti generic "teroristi". Populatia si armata sunt chemate sa apere cuceririle revolutiei. Ion Iliescu personal, prin televiziune si radio, a facut apel la populatie sa iasa din nou pe strazi pentru reusita revolutiei. Este din nou deschis focul asupra multimii si sunt atacate Piata Universitatii, Piata Platului, Televiziunea, Radioul, sediile companiei de telefoane, Casa Scanteii, oficii postale aeroporturile Otopeni si Baneasa, spitale si Ministerul Apararii. In noaptea de 22 spre 23 decembrie, jurnalistul francez Jean-Louis Calderon moare calcat de un tanc in Piata Palatului.

Sunt transmise informatii neverificate, contradictorii, care creeaza o stare de psihoza generala. Astfel, la Aeroportul Otopeni sunt trimise intariri, dar aparatorii cred ca sunt atacati si deschid focul asupra lor, omorand in jur de 50 de militari.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-22

GALERIE MEDIA
Parerea ta...

UNDEI CASET
22 Dec 2015

undei caseta revoluti hotilor dati caseta traiasca 22 decembrie 1989 FRONTUL DEMOCRAT ROMAN MOARTE TIRANILOR , stiu ce ziceti dar daca asa ginditi , un lucru democratic fiecare gindeste cum vrea .
VĂ MERITAȚI UNII PE ALȚII!
11 Ian 2016

TELENOVELELE CELE MAI DE CĂKATT LE-AU FĂCUT, DIN TOTDEAUNA, ROHMANCII! ACEASTĂ SINISTRĂ PANARAMĂ, NUMITĂ ”REVOLUȚIA ROHMANCĂ”, A ATINS APOGEUL ÎN ”MATERIE” ȘI DATORITĂ GENIILOR BĂȘTINOASE NUMITE DINESCU-LYMBRYC, CARALITRU-”MIRCEA, FĂ-TE CĂ LUCREZI!”, BLANDIANA-TZUCTROMBON ETC...ȘI, CA ORICE GĂINĂRIE ORDINARĂ, DE CEA MAI ABJECTĂ FACTURĂ, A FOST PRIMITĂ CU OVAȚII (SIC!) DE CĂTRE CREMA PROSTĂLĂILOR LUMII: ROHMANCII. (”ȚARĂ MINORĂ, ȚARĂ DE SECĂTURI!”) SYKTYR, GUNOAIE GENETICE!
ISTORIC
11 Ian 2016

Stiam din August ca il da jos un grup de fosti comunisti ,in frunte cu Iliescu . Toti formau un grup cazut in disgratie si vrea sa puna mina pe putere . Uni dintre ei au fost pregatiti la Ambasada Romana din Paris . Din aceasta cauza a cazut si avionul la Titu , avind acte si filme facute de reporteri .
CROCODILUL FLAMAND
11 Ian 2016

A FOST DE FAPT CADEREA REGIMULUI CEAUSESCU ORCHESTRATA DE MARILE PUTERI LOVITURA MILITARA urss / usa-uk CARE DUPA ACEEA A FOST CONFISCATA DE NKVD-ISTII LUI ILIESCU SUSTINUTI DE CIA BUSH-BRENT SCOWCROFT...ACELASI CIA CARE A SUSTINUT PE BORIS ELTIN SI AU CREAT OLIGARHII IN RUSIA DAR DECLARAU CA FAC "PERESTROIKA"..IN REALITATE CIA SI NKVD-ISTII LUI ILESCU AU JEFUIT SI OLIGARHIZAT TOATA ECONOMIA ROMANIEI,BANI BANCI,FABRICI,RESURSE..TOATE AU FOST DATE "CAPITALISTILOR DE CUMETRIE" DIN NKVD NASTASE,COPOS,ISARESCU,VIDEANU,BERCEANU ETCETERA ADICA UN FEL DE MONARHIE PERSONALA A NKVD-CIA A CONFISCAT TOATA ROMANIA...REGELE NASTASE SI IMPARATUL ILIESCU IMPREUNA CU PIRANDELE SI PURADEII DE GURGIU-OLTENITA SI TARTASESTI
CROCODILUL FLAMAND
11 Ian 2016

CAT DESPRE DOBORAT AVIOANE...CE SA MAI VORBIM...ELICOPTERUL LUI NUTA SI MIHALEA,MALUTAN,AVIONUL DE LA BALOTESTI TOATE SUNT CRIMELE NKVD-ISTE ALE LUI ILIESCU SI COMPLICII...SA TRAITI BINE...IN ROMANIA NKVD-ISTA CONDUSA DE TERORISTII DIN DECEMBRIE 1989 SUSTINUTI DE CIA-MARELE LYCURICI
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz