2020-04-07 13:53

Încă un „mit” a fost spulberat: femeile şi bărbaţii gândesc la fel. Funcţiile cerebrale ale celor două sexe sunt identice

 |  18:16
Încă un „mit” a fost spulberat: femeile şi bărbaţii gândesc la fel. Funcţiile cerebrale ale celor două sexe sunt identice

Femeile şi bărbaţiipar să fie uneori atât de diferiţi, încât se poate crede că cele două sexe"provin" din lumi complet diferite, dar, conform unui studiu recent,ei gândesc la fel.

Teoriaştiinţifică potrivit căreia toţi oamenii sunt "programaţi" încă de lanaştere de propriul sex s-a dovedit, vreme îndelungată, atât de populară, încâta stat la baza publicării unui roman pe această temă. Intitulat "Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus", romanul, scrisde John Gray în 1992, a devenit cu marerapiditate un best seller internaţional.

Înprezent însă, un reputat neurolog britanic susţine că funcţiile cerebrale alefemeilor nu sunt deloc diferite de cele ale bărbaţilor şi că oamenii,indiferent de sex, sunt incredibil de asemănători în ceea ce priveştecapacitatea intelectuală.

GinaRippon, profesor de neuroimagerie cognitivă la Ashton University din oraşulbritanic Birmingham, afirmă că ideea potrivit căreia creierul unei persoaneeste controlat de sexul acesteia ar fi "depăşită şi greşită".

Reputatulneurolog britanic a mers până într-acolo încât chiar i-a acuzat pe anumiţicercetători de "fabricarea" unor studii ce sunt folosite pentru asprijini străvechea prejudecată potrivit căreia intelectul femeilor nu ar fiegal cu cel al bărbaţilor.

"Existăo îngrijorare tot mai mare în cadrul comunităţii de specialişti în ştiinţeneurologice în privinţa interpretării greşite şi a folosirii abuzive a unor studiireferitoare la legăturile dintre structura cerebrală şi comportamentuluman", a declarat cercetătoarea britanică.

Această"fraudă neurologică" are scopul de a susţine stereotipurile şi de asugera existenţa unor diferenţe biologice şi structurale majore între creierelebărbaţilor şi cele ale femeilor, care ar explica rolurile şi statuturilesociale ale acestora.

"Acestlucru este un nonsens. Deşi s-ar putea să existe câteva diferenţe foarte miciîntre cele două sexe, asemănările dintre ele sunt cu mult mai mari", aadăugat cercetătoarea britanică.

Comentariileprofesorului Gina Rippon au fost făcute într-o perioadă în care au fostpublicate numeroase cărţi ce promovează ideea unor diferenţe structurale întrecreierele femeilor şi cele ale bărbaţilor.

Cercetătoareabritanică consideră că, deşi în prezent oamenii de ştiinţă sunt capabili sămonitorizeze, graţie unor tehnici moderne, activitatea cerebrală, ei încă îşipun anumite întrebări ce par a fi inspirate de străvechile prejudecăţireferitoare la diferenţele dintre bărbaţi şi femei.

"De-alungul istoriei, explicaţiile de natură biologică au fost utilizate ca adevărate«arme» pentru a explica şi pentru a menţine diferenţele de natură socială. Înepoca victoriană, savanţii acelor vremuri au sugerat că femeile gândesc cu oaltă parte a creierului decât bărbaţii. În anii ’50, ei au venit cu ideeapotrivit căreia gândirea «inferioară» a femeilor este controlată de hormoniiacestora. În prezent, se vehiculează ideea că bărbaţii şi femeile ar aveastructuri cerebrale diferite - însă nu există nici o dovadă ştiinţifică pentrunici una dintre aceste teorii", a explicat cercetătoarea britanică.

Eanu este singura care crede acest lucru. Astfel, Cordelia Fine, profesor depsihologie la Melbourne University din Australia, autoarea volumului"Delusions of Gender", afirmă că nu există diferenţe neurologicemajore între femei şi bărbaţi şi că diferenţele dintre cele două sexe nu sunt"programate" încă de la naştere, ci apar în urma educaţiei primite defiecare persoană în parte.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-10-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine