2020-04-05 15:40

Includerea presei între ameninţările la adresa securităţii României, criticată dur de France24

 |  12:54
Includerea presei între ameninţările la adresa securităţii României, criticată dur de France24

Un reportaj al postului francez deteleviziune France24, difuzat marţi seară, critică dur includerea presei întreameninţările la adresa securităţii României, în noua Strategie de Apărare,semnate recent de preşedintele român, Traian Băsescu.

"Presa - o ameninţare la adresasecurităţii naţionale. Aceasta este ceea ce crede Guvernul român, iarpreşedintele Traian Băsescu tocmai a semnat o nouă lege privind strategianaţională, stabilind ce pot spune ziarele şi celelalte instutiţii depresă", îşi începe reportajul intitulat"Guvernul român intră în luptă cu presa".

"Când citesc ziarele, autorităţile din România vor săvadă ştiri bune", comentează televiziunea franceză, adăugând că"acesta este motivul din spatele noii strategii naţionale a preşedinteluiTraian Băsescu". "Jurnaliştii care critică instituţiile publice suntvăzuţi ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale", continuăteleviziunea.

Reportajul continuă cu declaraţiile purtătorului de cuvânt alPreşedinţiei, Valeriu Turcan, care susţine că acesta este "un semnal dinpartea instituţiilor statului că această vulnerabilitate la adresa proceduriidemocratice trebuie să primească un răspuns din partea comunităţii", darşi cu răspunsul redactorului-şef al , ClaudiuPândaru, care afirmă că desemnarea presei drept o ameninţare în strategianaţională "nu are niciun sens".

"Jurnaliştii români sunt cunoscuţi pentru că spun ceea cecred", afirmă France24, adăugând că presa denunţă modul în care Guvernuladministrează criza economică, pe fondul creşterii nemulţumirii populare faţăde măsurile adoptate de autorităţi. Mai multe scandaluri de corupţie au condus,de asemenea, la scăderea popularităţii Guvernului, adaugă postul de televiziunefrancez.

"Dar, în loc să lupte împotriva corupţiei, preşedinteleromân a ales un inamic mai vulnerabil, iar pentru mulţi împiedicarea libertăţiide exprimare reînvie amintiri negre legate de cenzura din perioadacomunistă", îşi încheie comentariul France24.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigrainstituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de cătreunele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra decizieipolitice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutatărecent în CSAT.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 7 iulie, la RRA, căprintre vulnerabilităţile enumerate în Strategia Naţională de Apărare şi a datca exemplu materialele referitoare la implicarea familiei sale în trafic dearmament.

"Este o vulnerabilitate. Pot da diverse exemple. Unuleste chiar legat de o problemă pe care chiar eu am avut-o. Nu pun presa încauză ca vulnerabilitate, ci campaniile incorecte. Spre exemplu, campania din campaniaelectorală că familia ar fi implicată în trafic de armament pentru grupăriteroriste", a declarat Traian Băsescu.

Întrebat dacă justifică această campanie includereacampaniilor de presă între vulnerabilităţile din Strategia Naţională deApărare, şeful statului a afirmat: "Sigur că da".

El a mai dat ca exemplu şantajul la care a fost supus şefulANI, Cătălin Macovei.

"Doi ziarişti care ne dau lecţii şi la TVR şi lateleviziuni private care-l şantajau pe şeful ANI ca să afle taine din dosare deoameni politici. Nu generalizez. Nici Strategia de Securitate la capitolulvulnerabilităţi nu generalizează, ci doar menţionează ca o vulnerabilitate.Dacă şeful acelei instituţii, de teama campaniilor pe care cei doi jurnaliştiputeau să le declanşeze, le-ar fi pus la dispoziţie date din dosarele oamenilorpolitici, cum era? Este un tip de vulnerabilitate, mai ales că ambii jurnaliştisunt cunoscuţi ca fiind şantajişti", a mai spus Traian Băsescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-04-21Parerea ta...

ERETELE
28 Iul 2010

Postul tv FRANCE 24 este de teapa posturilor tv romanesti:ANTENELE lui FELIX-turnatorul si REALITATEA lui NUS-turnatorul.Nu vorbesc acum de turnatorii din presa scrisa si nici de santajistii din toata MEDIA romaneasca.Fara nici-un dubiu exista si JURNALISTI CINSTITI,dar sunt invizibili datorita mocirlei care ii acopera ,chiar fara sa fie vinovati.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine