2019-10-16 05:33

Inginerii spaţiali, în cursă pentru premiul de 20 de milioane de dolari oferit de Google

 |  17:49

Zeci de antreprenori şi ingineri spaţiali se vor reuni peInsula Man, paradisul fiscal al Marii Britanii, mâine, pentru a finalizaplanurile la unul dintre cele mai ambiţioase şi bănoase concursuri din lume:Premiul Lunar X.

Premiul de 20 demilioane de dolari, care este oferit de Google, va fi decernat primei companiiprivate care construieşte un robot (rover), aterizează cu el pe Lună şi-lconduce pe un drum de mai mult de 500 de metri. Organizatorii speră ca acest concurssă stimuleze explorarea Lunară, prin oferirea accesului deschis sectoruluiprivat. Anul 2012 a fost stabilit ca termen-limită pentru câştigarea premiului. "NASA spune că, înprezent, costul de aselenizare a unui rover este de mai mult de un miliard dedolari", a declarat Julian Ranger, finanţatorul din Marea Britanie careadună bani pentru Astrobotic, unul dintre concurenţii cheie. "Credem căputem să reducem costurile până la mai puţin de 50 de milioane de dolari, unpreţ care va transforma explorarea Lunii şi o va face o ţintă pentru tot felulde operaţiuni comerciale", a adăugat el.Micul rover de la Astrobotic - care seamănă cu un con detrafic pe roţi - a fost proiectat pentru a transporta rămăşiţele lumeşti aleoamenilor pe Lună, precum şi pentru o varietate de mici experimente. În plus,acesta este destinat să aterizeze în apropierea zonei de aselenizare a naveiApollo 11, în Marea Liniştei.

"O parte a planuluinostru este de a plimba roverul nostru în jurului zonei şi de a filma în format3D High Definition", a spus Ranger, care a adunat investiţia iniţială decare a fost nevoie pentru a configura tehnologia Astrobotic. "Dacă nufacem nimic altceva, măcar misiunea noastră ar trebui să se dovedesc faptul cămisiunile Apollo chiar au avut loc.”

Google Lunar X Prize a fost creat ca urmare asuccesului premiul Ansari X, înfiinţat în 1996, pentru a inspira investiţiiprivate în domeniul călătoriilor spaţiale cu echipaj. Premiul de 10 milioane de dolari a fost câştigat deinginerul aeronautic Burt Rutan. Nava lui, numită SpaceShipOne, a zburat de 2ori până la marginea spaţiului, în termen de o lună, în 2004. Tehnologia esteacum folosită pentru a construi flota de nave spaţiale a lui Richard Branson,numită Virgin Galactic. Flota este programată să ducă turişti în spaţiuîncepând cu anul 2012. Un bilet va costa 200.000 dolari de persoană. Unuldintre primii clienţi care va zbura pe Virgin Galactic va fi Ranger. El a spuscă Astrobotic speră să construiască roverele sale cu un cost de maxim 20 demilioane de dolari.

România, în cursapentru spaţiu

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) aanunţat că a lansat cu succes prima rachetă spaţială românească, Helen 2.Racheta a decolat sâmbătă, de la bordul navei NSSL 281 Constanţa, aflată înlargul Mării Negre. Racheta, împreună cu balonul cu aer cald care a fostfolosit la ridicarea acesteia în aer au fost încărcate pe vas încă din şapteseptembrie, împreună cu aparatura necesară îndeplinirii misiunii. Pe lângă posturile de monitorizare a activităţii generale, a datelor de zborprimite prin satelit, a datelor de zbor obţinute prin telemetrie radio şipostul de monitorizare manuală a zborului, membrii ARCA au avut la bord şiposturi de recepţie tv pentru camerele montate în capsula balonului şi îninteriorul rachetei.

Prima încercare a avut loc anul trecut, însă balonul care trebuiasă ridice racheta până la 14.000 de metri, de unde aceasta urma să fie lansatăcu ajutorul motorului alimentat cu apă oxigenată nu a funcţionat. De atunci, ARCA a efectuat mai multe teste, unul dintre ele la Râşnov, undebalonul a ridicat racheta de 1.800 de kilograme până la altitudinea de 5.000 demetri.ARCA, o asociaţie privată non-profit, este înscrisă în competiţia Google LunarX Prize.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-06-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray