2019-10-20 14:32

Interviu în exclusivitate cu prof. dr. Corneliu Moldovan, directorul Institutului Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă: „Boala societăţii noastre este stresul”

 |  21:00
Interviu în exclusivitate cu prof. dr. Corneliu Moldovan, directorul Institutului Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă: „Boala societăţii noastre este stresul”

Doctorul Corneliu Moldovan a ajuns astăzi, după ani şi ani de practică şi studiu, să fie unul dintre cei mai renumiţi medici în medicina complementară şi alternativă din România. Practic, cu el începe topul celor care, prin zeci şi sute de procedee aplicate cu măiestrie, mergând de la străvechea acupunctură şi pâna la ultramoderna laserpunctură, pot face ca bolile din organismul uman să dispară la fel de repede cum au apărut. Profesorul Moldovan a fost de acord să dezvăluie câteva din „misterele” medicinei alternative şi complementare, precum şi amănunte din îndelungata sa activitate într-un interviu exclusiv pentru PUTEREA.

Stiu că aveţi o altă specialitate medicală, cum aţi ajuns specialist în medicina alternativă şi complementară?

Sunt medic oncolog ca specialitate, dar pasiunea mea, încă din facultate, a fost medicina tradiţională, cea complementară şi acupunctura, mai precis, fac asta de aproximativ 35 de ani. Am ajuns să am un cumul de funcţii, acum, după o activitate destul de îndelungată în domeniul medicinei complementare. Am ajuns, între timp, specialist în domeniul laserterapiei de joasă energie. Am dezvoltat aparatură biomedicală, am mai multe brevete de invenţie.

Sunt multe legende privind metodele alternative de tratament. Se poate într-adevăr vorbi despre vindecare în cancer?

De vindecare în cancer nu se poate vorbi, deocamdată. Sunt cazuri sporadice în care boala a amânat să ia o turnură definitivă, dar nu putem spune că există vreo metodă de tratament radical al cancerului, alta decât chirurgia în stadiul zero sau unu, unde speranţa de a nu mai apărea un al doilea cancer este destul de mare. Medicina complementară, la ora actuală, în aceste cazuri, rezolvă destul de multe. Lider în această zonă sunt Statele Unite, unde s-a reuşit introducerea medicinei complementare şi alternative în toate instituţiile oncologice din ţară, obligând astfel medicii alopaţi să accepte acest lucru, fiind demonstrat faptul că este utilă în multe cazuri cu complicaţii, reducând durerea şi medicaţia administrată pentru durere. Acupunctura, singură, scade considerabil costurile în toate institutele din SUA. Tendinţa astăzi este de a folosi denumirea de medicină integrativă.

Care ar fi, în opinia dvs., un top al bolilor din România şi cum pot fi ele tratate de medicina complementară şi alternativă?

Pe primul loc ar fi durerea. Cea acută, cea supraacută şi cea cronică. Indiferent că vorbim de cancer sau de alte boli. Cel mai costisitor fenomen de masă este durerea. Pentru o durere în cot pacientul merge la medicul de familie şi astfel încarcă sistemul de sănătate. Medicina complementară îl scoate din acest sistem, doctorul nu-i mai dă medicamente şi scade costul îngrijirilor. Dincolo de asta, se pare că efectele sunt mult mai bune. Cu morfină sau infiltraţie, în cazul unei dureri de lungă durată, nu se rezolvă nimic. Am acum bolnavi care de cincisprezece ani nu au mai avut nici o durere. La noi, oamenii sunt încă reticenţi, fiindcă umblă tot felul de vorbe prin lume. Dar dacă am un vecin care spune altor zece ca el că s-a făcut bine, lucrurile merg în direcţia bună. Din vorbă în vorbă este cea mai bună recomandare. Pe locul doi este boala reumatismală, legat de articulaţii şi muşchi. Foarte puţini se pot „lăuda” că nu au suferit de această boală. E o boală cu o răspândire de masă. La adulţii tineri, precum şi la adulţi şi la vârstnici, apar probleme de sănătate din această categorie. Reumatismul articular în primul rând afectează inima. Acest fenomen, din păcate, nu poate fi controlat, prevenit, pentru că nu se ştie ce e. Acesta apare ca şi cum ar fi o alergie. Poţi să defineşti boala biologic, morfologic, funcţional, dar ce este boala nu se ştie. Sunt 140 de forme de cancer care, la rândul lor, au nenumărate alte forme. A treia formă o reprezintă traumatismele. Şi în Est, dar şi în Vest, sunt oameni în cârje, în scaun cu rotile etc. Cu alte cuvinte, s-au înmulţit handicapaţii. AVC-urile sunt boli vasculare, nu intră în această categorie. În cazurile grave, medicina complementară, în proporţie de 10-20%, tot mai reuşeşte să realizeze ceva. Mai departe, intrăm într-o categorie de boli ameţitoare. Sunt bolile neurovegetative. Ca urmare a stresului, a unui sindrom de oboseală cronică pe care cu toţii îl avem. Aş da câteva exemple: neurastenia, anxietatea, atacurile de panică, spasmofilia şi în final depresia. Sunt boli de preferinţă a fi tratate de medicina complementară şi alternativă. Sunt puţini specialişti care pot rezolva astfel de probleme. Boala societăţii noastre este boala stresului. Pe primul loc!

Ce se poate face împotriva stresului?

Apelăm la reechilibrare energetică, la suplimente fitoterapeutice, homeopatie, suplimente nutriţionale, pentru a face o reechilibrare a organismului, după care trebuie acţionat ţintit. În această meserie trebuie să fii dedicat pacientului. Ai satisfacţii atunci când, cu mijloace puţine, ai rezultate foarte bune. Un studiu al unei echipe mixte de savanţi, chinezi şi americani, a demonstrat că punctele de acupunctură există, iar un punct de acupunctură din creştetul capului reprezintă un punct de pe vectorul embrionului unde se declanşează morfogeneza. De acolo pleacă semnale de creştere. Acolo apare informaţia primordială. Nici acum nu ştim de unde vine, dar nu vine de la noi oricum. Nici din nisip sau din bacterii. Vine din altă parte. Sistemul de meridiane de acupunctură a fost primul sistem. E o cale de comunicare de semnale. Înainte de semnalul nervos, înainte de semnalul hormonal, înainte de semnalul vascular. Le cuprinde pe toate, este în afara lor şi înaintea lor. Asta este frumuseţea. Apare informaţia, se structurează imediat energia şi după aceea materia.

Care credeţi că este problema României din punctul de vedere al sănătăţii populaţiei şi care ar fi primele cauze de boală?

Pe primul loc este frica populaţiei. Frica de boală, frica de a rămâne fără un loc de muncă, frica de faptul că mâine nu mai are nici un ban în cont, teama că nu se ştie ce îl aşteaptă pe stradă, iar, la urmă, frica de vecini, de prieteni. Apare din ce în ce mai constant în rândul populaţiei. Anxietatea este consecinţa lumii moderne. Îndepărtarea de natură, de principiile binelui, cele sănătoase pe care noi în ţară le-am avut înrădăcinate în rândul populaţiei. Frica este generalizată fiindcă oamenii văd tot felul de morbidităţi la televizor şi peste tot. Şi atunci îţi este frică. Aceasta este prima cauză de boală în România, a doua fiind alimentaţia, dieta şi comportamentul nesănătos şi practicile nesănătoase pe locul trei: fumatul, băutura, drogurile.

Cum aţi învăţat să practicaţi acupunctura?

Am avut colegi în facultate vietnamezi şi chinezi, care m-au învăţat aceste tehnici, unchiul meu de asemenea a fost unul dintre promotorii acupuncturii electronice în românia, dar şi studiu pe cărţi importante de specialitate. Din Extremul Orient a plecat toată treaba cu acupunctura. Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii aproximativ 80% din populaţia lumii, în acest moment, se tratează prin procedeele medicinei complementare şi alternative.

Ce face ca o populaţie a unei ţări să fie sănătoasă?

Nu există neapărat o naţiune mai sănătoasă decât alta. Pentru ca o naţiune să fie sănătoasă îţi trebuie o alimentaţie sănătoasă, o lipsă de poluare, o lipsă de stres, lucruri pe care noi, în Est, le avem din plin şi nu ne putem compara cu nimeni, chiar dacă avem un sistem de asigurări de sănătate mult mai ieftin. Obama, în primul mandat, a declarat că este imperios necesară introducerea medicinei complementare şi alternative şi a celei tradiţionale în SUA pentru că a fost depăşită o cotă de cheltuieli care nu mai poate fi trecută. Adică costurile tehnologizării medicinei moderne nu mai pot fi suportate de economia americană. El a recomandat ca toate tehnicile care au o valabilitate clinică şi demonstrată prin cercetare ştiinţifică să fie puse imediat în aplicare. Dau un exemplu: ayrveda, medicina tradiţională indiană, care se bazează pe fitoterapie, pe esenţe, pe mirosuri, a penetrat în sistemul de îngrijiri de sănătate şi a devenit parte componentă a sistemului. Medicina complementară nu încearcă să înlocuiască medicina alopată. Cu o tradiţie de mii de ani, acupunctura trata gripele, virozele etc. Medicina tradiţională extrem orientală nu înseamnă doar asta. Vorbeşti de fapt de un sistem diagnostic foarte bine pus la punct, o înşiruire holistică a omului. De pildă, utilizarea masivă a antibioticelor este o tehnică care face rău. Sunt şi cazuri în care fără antibiotic mori pur şi simplu. Ori medicina este o artă. Una a apropierii de pacient, ştim de la Hipocrate acest lucru. O artă în care tu oferi ceva pacientului, iar pacientul îţi dă ceva ţie. Aici apare încrederea. O medicină supertehnologizată, superautomatizată reprezintă o dezumanizare. Pe când medicina este o ştiinţă umană. Vorbim de oameni, nu de roboţi. Noi nu tratăm roboţi şi nici obiecte. Medicina alternativă asta urmăreşte, să aducă suflu, vitalitate. În Canada, spre exemplu, pe o singură stradă lângă universitate există un singur cabinet de medicină generală şi alte douăsprezece patronate de medici chinezi, vietnamezi, est europeni. E o bătălie până la urmă legată de bani. În lume sunt făcute cel puţin 400 de studii făcute de organismele internaţionale care demonstrează reducerea cu 30% a costurilor cu îngrijirile de sănătate. În acelaşi timp marile companii farmaceutice pierd teren, fiindcă apar suplimentele alimentare de generaţie mai nouă şi alte tipuri de îngrijiri care nu sunt legate de medicaţie. România din acest punct de vedere cred că este cu aproximativ 50 de ani în urma SUA, care este cea mai avansată în acest domeniu. Acupunctura în SUA în urmă cu 50 de ani era declarată instrument de cercetare. Cu alte cuvinte numai cercetătorii aveau dreptul să înţepe pacienţii. În Europa legislaţia este mozaicată. Cu toate acestea, cele mai multe ţări au introdus medicina complementară în sistemul lor de sănătate. În România extistă tendinţa de a nu lăsa totul pe mâna nemernicilor. Trebuie să ai o formaţie medicală şi după aceea o formaţie complementară sau alternativă, o specializare practic. Ca să laşi o întreagă terapie pe mâna unor nemedici, şi există din plin astfel de oameni în ţară care sunt practicanţi în baza unor cursuri făcute, nu e firesc. Noi încercăm să limităm acest fenomen. Paradoxal, la noi statul vrea să le limiteze, pe de altă parte îi încurajează fiindcă le iau bani din taxe, impozite samd. În Germania şi Franţa această metodă este legalizată. Dar cea mai puternică şcoală din lume care face pe bandă rulantă nemedici, după părerea mea, este în Canada. În ceea ce priveşte medicina alopată, după părerea mea, cred că cele mai bune şcoli sunt şcoala englezească şi cea americană. Pe partea de medicină complementară lucrurile stau aşa: tot ce a fost bun în China s-a scurs în Vest. Cei mai buni guru şi medici chinezi sunt în acest moment în California. Şi din Taivan pleacă foarte mulţi în Vest.

Medicii şi nemedicii cred în divinitate?

Unii da, unii nu. Părerea mea este că noi, în Est, suntem mai crediincioşi decât în Vest. În anii 60-70, odată cu curentul flower power, a apărut filosofia renunţării, samd. Nu este bine ca ce crezi tu intim sau ce practici tu – yoga sau orice altceva să le aplici bolnavului. Deja îi dai ceva care nu este al lui. Noi încercăm să limităm şi anumite practici psihomotivaţionale care folosesc anumite tehnici extreme. Acestea induc anumite stări şi anumite dependenţe care trec peste nişte tabuuri. Şi nu sunt deloc bune. Din pudoare nu le-aş enumera, dar sunt reale. În domeniul legislativ acum încercîm să punem stavilă anumitor practici. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus clar că numai acele practici dovedite în clinică prin testele medicinei actuale vor fi introduse. Spaţiul are nişte proprietăţi terapeutice. Piramida concentrează nişte energii ale spaţiului. Florile conversează cu noi în permanenţă. Florile reacţionează la gândurile omului, au un fel de conştiinţă colectivă. Terapia complementară este o terapie a minţii, dar şi a sufletului şi una de purificare aş putea să spun. Nu numai să scăpăm de E-uri, ci în primul rând scăpăm de gândurile negre. Orice structură vie reacţioneză. Tot universul este energie şi vibraţie.

Cine credeţi că este deasupra acestor lucruri?

Eu cred că există un Dumnezeu, că noi, aici, am fost un experiment mai mult sau mai puţin eşuat şi încearcă să se salveze.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639868-05-14

Mai multe imagini:
Interviu în exclusivitate cu prof. dr. Corneliu Moldovan, directorul Institutului Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă: 'Boala societăţii noastre este stresul”
zoom
Interviu în exclusivitate cu prof. dr. Corneliu Moldovan, directorul Institutului Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă: 'Boala societăţii noastre este stresul”
zoom
Interviu în exclusivitate cu prof. dr. Corneliu Moldovan, directorul Institutului Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă: 'Boala societăţii noastre este stresul”
zoom

Interviu în exclusivitate cu prof. dr. Corneliu Moldovan, directorul Institutului Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă: 'Boala societăţii noastre este stresul”
zoom
Parerea ta...

CINEVA
29 Ian 2013

Felicitari pentru articol! In sfarsit reusim sa ne descoperim si pretuim valorile cat sunt printre noi. Cat despre Dl doctor Moldovan, pe care am avut onoarea sa il cunosc, toate cuvintele de lauda si toate multumirile. La usa dansului sunt in permanenta oameni cu diferite suferinte, unele infioratoare, iar dansul nu pleaca pana nu trateaza cu acelasi calm si aceeasi blandete si in primul rand profesionalism si ultimul venit. Un medic pentru suflet!
DAN
22 Dec 2013

felicitari pentru articol un dr si un om extraordinar
CRINA
03 Mar 2014

Intr-adevar un om si un medic deosebit. Pe langa faptul ca face tratament cu laser, te trateaza in primul rand cu suflet, iti intelege orice suferinta si ii cauta o cale de a o trata si niciodata nu refuza pe nimeni, oricat este de ocupat sau de obosit. Asa medic mai rar. Felicitari din tot sufletul!
ADAM ALINA
25 Iun 2015

Cum pot ajunge la domnul Corneliu Moldovan?
ADAM ALINA
25 Iun 2015

Am 35 de ani și de un an și jumătate nu mai scap de dureri de cap(sunt zilnice) Vă rog sa-mi dați măcar o idee, unde las putea găsii! ?
GEORGE CAPOTA
09 Mar 2016

SUNT EXTREM DE BUCUROS SA -L REGASESC PE RESPECATBILUL ,UMANUL SI PROFESIONISTUL DR.CORNELIU MOLDOVAN. CUNOSCANDU-L DE PSTE 35 DE ANI , SI MAI ALES CUNOSCAND FANTASTICA EVOLUTIE PROFESIONALA SI STIINTIFICA , POT SPUNE CA ,IN CELE CE A DECLARAT REPORTERULUI , Doctorul CORNELIU MOLDOVAN A FOST EXTREM DE MODEST IN A PREZENTA IMPORTANTELE SALE REALIZARI MA BUCUR CA AM AVUT PRILEJUL SA FIU MULTI ANI ALATURI DE ACEST MARE O M !!!!,George CAPOTA
CRUDU CIPRIANA
20 Iun 2016

cum se numeste aparatul cu laser care scade colesterolul curata sangele etc....as dori sa l cumpar.Sunt doua aparate din cate stiu eu:primul se introduce in nas iar cel de al doilea este sub forma de ceas.Va multumesc
CINEVA
25 Aug 2016

Aparatul cred ca se numeste Vitaliser.
CINEVA
25 Aug 2016

Aparatul cred ca se numeste Vitaliser.
CLOSCA IONICA
15 Iun 2017

Buna ziua. Am o prietena care a fost diagnosticata cu cancer gradul IV la colul uterin. In urma unei operatii de fibrom medicul a spus ca are tumori pe rinichi, pe intestine. Se mai poate face ceva pentru ea? Are doare 53 ani.
CATANA TANTA
21 Iun 2017

Sotul meu este operat la bazin condrosarcomG2 pe fondul bolii a facut o tromboza venoasa profunda se mai poate vindeca
LEVST.
22 Iun 2017

corect, stressul(cu una din componente, anxietatea) este cel care chiar declanseaza boli mortale , sau macar le pune pe fast gear, precum in cazul cancerelor, insa trebuie identificata marea si principala sursa de stress, iar aceasta este INECHITATEA SI INJUSTITIA SOCIALA, iar Romania este campioana la asemenea trasaturi...Apoi este educatia precoce, anume o educatie specifica care sa tina viitorii adolescenti si adulti ,departe de fumat, droguri si abuz de alcool, alti 3 factori( f concreti) care conduc la boli grave si decese, insa conduc- chiar in primul rand- la disturbante sociale serioase si costuri medicale f. inalte...Insa Romania -cu aceaste garnituri de conducatori- continua sa para o cauza pierduta, la mai toate capitolele, inclusiv la sanatate, iar o natie needucata si bolnava nu poate avea decat un singur drum in istorie, exitul...Ce este de facut?
LEVST.
22 Iun 2017

-cont- Este destul de evident ca societatea civila este ingenunchiata si -deasemeni- ca acei oameni de exceptie(ca IQ , curaj si onestitate) din armata, politie, SS, si justitie, lipsesc cu desavarsire, altfel-pana acum, la asa "rezultate"- ei s-ar fi unit, ar fi format un nucleu si ar fi terminat cu aceasta caracatita politica, care devoreaza Romania... Practic societatea civila este cea care mai poate face ceva( prin numar) insa nu anarhic ci cei care inteleg situatia trebuie sa faca apel la toate organizatiile din tara, pentru a colecta de la fiecare roman binevoitor , macar 5 lei, iar daca se aduna acesti bani de la 2 milioane de romani, cu acesti 2 + milioane de euro, cel putin O MIE de reprezenanti din toate zonele si a toate breslele,(deci cu 2 mii euro de caciula) se pot imbarca spre Bruxelles , unde pot sa se cazeze cateva zile si -zi de zi- cu mari pancarte, etc. sa ceara autoritatilor EU si NATO sa INTERVINA in Romania si sa distruga caracatita postcomunista, care este mult, mult mai mare si mai distrugatoare decat cea comunista...Altfel, cu tot soiul de demonstartii si mici revolte, nu se va schimba absolut nimic, dimpotriva, banditilor de la conducere li se da mereu oxigen...Pe scurt, ori natia va fi terminata, ori natia ii va termina pe conducatori, zona gri este doar in avantajul criminalilor de la conducere...
@LEVST....
22 Iun 2017

CE NAIV EȘTI! PĂI, TOCMAI UE ȘI NATO I-A DIRIJAT ȘI ÎI DIRIJEAZĂ ”DIN UMBRĂ” SAU MAI ”PE FAȚĂ” P-ĂȘTIA DIN POLITICĂ CU, PE PUȚIN 6 LUNI, LA EUROPA LIBERĂ - ÎNAINTE DE SPECTACOLUL GROTESC REGIZAT PENTRU LOVITURA DIN 1989, DE CĂTRE SERGIU NICOLAESCU CARE-A FOST PUS SĂ APLICE O REGIZARE ”PERFECTĂ” , ÎN URMA UNUI SCENARIU DINAINTE SCRIS, STABILIT CE A FOST APLICAT BOB CU BOB (SAU AN DE AN)!
LEVST.
22 Iun 2017

Ce provocator -de duzina- esti! Insa omenirea trebuie sa-ti fie recunoscatoare ca ai facut lumina asupra "revolutiei" de la "89, nimeni nu stia ca Sergiu Nicolaescu a pos-o la cale...Si totusi " porcul nu a murit de ierbicide"(!!!), NATO si UE au interes maxim a Romania sa fie stabila, iar cu rahatii care conduc tara-si cei care-I apara, indirect- costurile sunt prea mari, asa ca numai o actiune radicala (de curatenie generala) poate transforma Romania intr-un stalp de rezistenta, altfel tendintele -chiar daca nedeclarate- sunt proRusia sau proChina, sperandu-se ca scapati de rigorile seriozitatii occidentale, banditii= conducatorii, vor scapa neatinsi pentru ce au facut pana acum si-si vor putea-in continuare- face de cap...Capisci, "desteptule"?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray