2020-02-21 18:03

Într-un sat bistriţean turiştii străini învaţă să construiască locuinţe nomade precum cele ale indienilor

 |  17:00
Într-un sat bistriţean turiştii străini învaţă să construiască locuinţe nomade precum cele ale indienilor

Turiştifrancezi şi americani vor învăţa, în satul Malin din Bistriţa-Năsăud, săconstruiască locuinţe nomade folosite de indieni, cursurile urmând să aibă locîn septembrie.

Iniţiatorulcursului, cetăţeanul belgian Philippe Coupé, stabilit în localitatea Malin, ainformat, luni, printr-un comunicat de presă, că la curs vor participa turiştifrancezi şi americani care vor învăţa să monteze un tipi.

"Tipi-urilesunt locuinţe nomade folosite de indienii din zona de câmpie din America.Indienii americani au dezvoltat o civilizaţie care respectă biodiversitatea.Teepee, casa lor tradiţională, este strâns asociată cu un stil de viaţă simplu,profund şi apropiat de natură", a afirmat Coupé.

În4 şi 5 septembrie, turiştii care vor ajunge la ferma lui din Malin vor învăţasă pregătească parii, prelatele şi să monteze construcţia. Ei vor fi cazaţi lafermă şi vor servi mâncare pregătită la ceaun.

"Totce facem noi, la fermă, pregăteşte primul curs de permacultură care va fiorganizat în România, permacultura fiind o abordare a aşezărilor umane şi aproiectării sistemelor agricole care imită relaţii din natură. E vorba despreun sistem care se autosusţine", a declarat Philippe Coupé.

Potrivitsursei citate, permacultura se bazează pe principii ecologice şi biologice,folosind de multe ori modele care apar în natură pentru a maximiza efectul şi aminimiza munca.

Permacultura,adică agricultura permanentă, îşi propune să creeze sisteme stabile,productive, care să răspundă nevoilor umane şi să integreze armonios mediul culocuitorii săi.

"Într-unsistem de tipul permaculturii, deşeurile devin resurse, cresc productivitateaşi randamentul, iar mediul este restaurat. Principiile permaculturii pot fiaplicate oriunde, la orice scară, de la aşezările urbane dense la gospodăriileindividuale, de la ferme la regiuni întregi", a menţionat el.

Permaculturaca metodă sistematică a fost practicată prima dată de agricultorul austriacSepp Holzer în anii 1960 şi apoi dezvoltată pe baze ştiinţifice de australieniiBill Mollison, David Holmgren şi asociaţii lor în anii 1970, într-o serie depublicaţii.

Întimpul cursului de permacultură de la Malin, participanţii vor învăţa un set deprincipii de proiectare a mediului, dar şi să îşi poată construi aşezăricapabile să se autosusţină. În acest fel, se reduce dependenţa societăţii desistemele industriale de producţie şi distribuţie pe care Mollison le consideravinovate de distrugerea sistematică a ecosistemelor Pământului.

Cursulcomplet de permacultură va fi susţinut de Steve Read şi Pascal Depienne, de la L'UniversitéPopulaire de Permaculture (UPP - Franţa), în perioada 26 septembrie-5octombrie. Preţul cursului este de 300 de euro, iar la final se obţine uncertificat recunoscut internaţional. Cursul va fi susţinut în limba engleză, lael având acces doar 15 persoane.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine