2020-08-04 23:47

Iolanda Balaş, femeia care a sărit peste istorie

 |  21:01
Iolanda Balaş, femeia care a sărit peste istorie

Iolanda Balaş a înregistrat primul dintre cele 14 recorduri mondiale pe când avea doar 19 ani. Se întâmpla în 1956, chiar înainte de Jocurile Olimpice de la Melbourne, acolo unde nu a terminat decât pe locul 5, însă şi-a luat ulterior revanşa, în 1960 şi 1964, cucerind două titluri olimpice, fapt unic în istoria sportului românesc. A fost votată cea mai bună săritoare în înălţime a secolului XX, iar în 2012, la centenarul atletismului mondial, a fost inclusă în Hall of Fame-ul acestui sport alături de nume precum Sergey Bubka şi Carl Lewis.

Erau vremuri tulburi în Europa când micuţa cu bucle blonde şi ochi albaştri vindea ziare la colţul străzii pentru a putea duce nişte bani acasă. Era vremea războiului, iar tatăl său nu a făcut excepţie. Etnic maghiar, acesta a luptat pentru Ungaria şi după ce a fost capturat de sovietici a fost relocat ulterior la Budapesta. Mama Iolandei, Etel, a încercat să reîntregească familia, dar micuţei nu i-a fost acordat paşaport maghiar. Au rămas la Timişoara, acolo unde Ioli a început să facă sport la clubul Electrica. Era o tânără talentată, însă nimic nu prevestea ce avea să urmeze. În 1950, când nici nu împlinise 14 ani, obţine un rezultat spectaculos la săritura în înălţime, 1,40m, iar presa vuia după acest record. A devenit campioană naţională cu un nou record un an mai târziu şi avea să fie cooptată în lotul naţional de senioare. “Lumea credea că sunt fiica vreunui oficial din delegaţie”, îşi aminteşte de fiecare dată cu zâmbetul pe buze doamna atletismului românesc.

Antrenorul i-a devenit soţ

S-a mutat la Bucureşti, iar acolo l-a întâlnit pe Hansi Soter, un antrenor pentru săritura în înălţime, devenit faimos după ce a fost primul român care a sărit peste 2 metri la această probă. Între cei doi avea să se nască o poveste de dragoste care a durat până la moartea acestuia, în 1987. Hansi a fost omul din spatele recordurilor mondiale pe care Iolanda Balaş avea să le stabilească în următorii ani. Primul a fost stabilit în 1975, cu câteva săptămâni înainte de Jocurile Olimpice din Australia. A sărit 1,75 metri, cu un centimetru mai mult decât recordul precedent, însă la competiţia de la Melbourne nu a încheiat decât pe locul 5. Pentru că avea un frate în Australia, iar autorităţile comuniste se temeau de faptul că ar fi putut rămâne acolo, Hansi nu a primit acceptul să facă parte din delegaţia României. Fără mentorul ei i-a fost greu, sărind doar 1,67 metri. Acel moment avea să o urmărească în anii care vor veni. Pe caietul de antrenament îşi desenase cercurile olimpice, iar sub ele a notat cu majuscule “REVANŞA”. Nu mai exista zi liberă în cuplul Balaş–Soter. Iar munca titanică avea să fie răsplătită în 1957, când doboară din nou recordul mondial. “Pot mai mult!”, spunea în 1958 când bătea de 5 ori recordul mondial şi devenea şi campioană europeană la Stockholm.

Şi-a bătut de 11 ori recordul mondial

Iolanda Balaş, femeia care a sărit peste istorie
zoom

Din 1958 şi până în 1961, Iolanda şi-a bătut de 11 ori recordul, ajungând până la o săritură în înălţime de 1,91 metri. Ultimul avea să rămână de nebătut până în 1971, atunci când a fost depăşit cu un centimetru de austriaca Ilona Gusenbauer. Primul aur olimpic a fost obţinut la Roma, în 1960, tot cu o performanţă uluitoare. A sărit din prima 1,85 metri, în vreme ce vicecampioana olimpică a sărit cu 14 centimetri mai puţin! Era o situaţie uluitoare, care s-a repetat însă şi în 1964, la Tokyo, când a obţinut al doilea aur olimpic din carieră cu o săritură de 1,90 metri, cu 10 centimetri peste următoarea clasată.

L-a înfruntat pe Dej

Iolanda Balaş, femeia care a sărit peste istorie
zoom

Rezultatele au transformat-o pe Iolanda Balaş într-o adevărată vedetă în România acelor vremuri, dar chiar şi aşa, regimul comunist continua să pună piedici sportivilor pentru a nu-i pierde. Dacă la Melbourne, în locul antrenorului, a fost urmărită pas cu pas de un securist, la Roma situaţia s-ar fi putut repeta dacă atleta nu şi-ar fi luat inima în dinţi şi ar fi mers în audienţă la Gheorghe Gheorghiu-Dej. Hansi nu primise nici de această dată acordul pentru a fi alături de Iolanda. “Delegaţia a plecat fără mine, iar eu mi-am făcut curaj şi am mers în audienţă la preşedinte. Nu ştia de ce nu sunt la Roma, dar i-am spus că nu vreau să reprezint ţara care nu are încredere în mine. Aşa s-a rezolvat”, a povestit marea campioană. Când tocmai devenise în premieră campioană olimpică, ea şi soţul ei locuiau într-o cameră de cămin. O garsonieră a fost răsplata pentru performanţa incredibilă din Italia. Un an mai târziu, pentru că doborâse de patru ori recordul mondial, trebuia să încaseze şi 24.000 de lei. A primit doar jumătate. “Îţi plătim doar două recorduri mondiale. Trebuie să facem economii, clasa muncitoare nu îşi permite asemenea recompense”, a fost mesajul primit un an mai târziu, la finalul lui 1961. “Acum, din păcate, sportivii sunt mai preocupaţi de bani decât de ceea ce fac ei ca şi performanţă”, spune doamna de aur, care locuieşte în acelaşi apartament cu trei camere încă de acum trei decenii. La 78 de ani, Iolanda Balaş Soter rămâne o legendă a atletismului românesc. Şi unica sportivă din lume care a câştigat nu mai puţin de 140 de concursuri consecutive, performanţă ce i-a făcut loc şi în Cartea Recordurilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-25

Mai multe imagini:
Iolanda Balaş, femeia care a sărit peste istorie
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz