2020-02-18 20:57

Povestea incredibilă a italianului care vrea să devină campion mondial pentru România: “Aici e acasă”

 |  21:01
Povestea incredibilă a italianului care vrea să devină campion mondial pentru România: “Aici e acasă”

Cel mai bine cotat pilot din Campionatul Național de Raliuri Dunlop, Simone Tempestini, vrea să devină cetățean român. Italianul în vârstă de 21 de ani deja concurează cu tricolorul în WRC Junior, acolo unde este lider autoritar al competiţiei pe care Sebastian Loeb a câştigat-o în 2001. Dacă procedurile se vor desfășura conform planului, atunci la finalul acestui sezon, am putea avea primul român din istorie care câștigă o clasă în cea mai spectaculoasă competiție de raliuri din lume.

România nu a mai avut o performanță notabilă la nivel continental de la Petre Cristea încoace, cel care în 1936 câștiga Raliul Monte Carlo. Gheața ar putea fi spartă de un puști de 21 de ani. În acest sezon, Tempestini a câștigat primele două etape din Junior WRC, din Portugalia și Polonia, și este considerat favorit să se impună în competiția care i-a format pe Sébastien Loeb, Dani Sordo, Sébastien Ogier, Jari-Matti Latvala și Thierry Neuville. Și o face românește deoarece tricolorul tronează mândru pe bolidul său. "Acum, România e acasă. Mă simt extraordinar aici, vreau să aduc titlul la Cluj-Napoca. Pe licență, reprezint deja România, port tricolorul pe maşină, dar pașaportul dictează steagul, așa că mi-aș dori pentru mine, echipă și parteneri să pot reprezenta oficial țara noastră și acolo", își începe povestea Simone Tempestini, italianul cu sânge albastru-galben-roșu.

În România de la 14 ani

Primul său contact cu țara noastră a avut loc în urmă cu 7 ani, pe când avea 14 ani, direct cu o competiție de slalom paralel. Până atunci se antrenase doar pe computer. Tatăl său, Marco Tempestini, pilot de raliu cu ştate vechi în România, unde a ajuns datorită afacerilor, a fost cel care l-a inspirat. Acum, Simone a devenit la rândul său o sursă de inspirație. La numai 21 de ani este cel mai tânăr campion național de raliuri al României din istorie. Este lider și în acest sezon și visează la al doilea titlu consecutiv. Anul acesta speră ca la numele său să apară steagul României. "Sunt italian, m-am născut în Italia, iar familia mea este una italiană. Din punct de vedere sportiv, sunt un produs 100% românesc. Campionatul românesc a făcut posibilă creșterea mea din punct de vedere sportiv. Aici e acasă acum", povestește cel care și-a făcut debutul în Campionatul Național de Raliuri Dunlop pe când avea 16 ani datorită unei prevederi a Federației Române de Automobilism Sportiv.

"M-a ajutat enorm în carieră, dacă nu ar fi existat această şansă probabil nu aș fi avut această experiență. Țin minte și acum prima participare, am concurat în special la Cupa Logan. Faptul că era și tata printre participanți în campionatul național mi-a dat încredere, a fost mereu alături de mine", adaugă Simone, care a avut o ascensiune fulminantă. De la un loc 10 la Cupa Logan în 2011, la debut, tânărul a devenit în 2013 campion naţional la juniori, iar anul trecut campion naţional absolut.

Primele acte, depuse în octombrie anul trecut

Dacă în cazul fotbalistului Mario Camora, culmea tot stabilit la Cluj, oficialii au anunțat că birocrația va dura aproximativ două luni, Tempestini așteaptă încă de anul trecut un semn de partea Ministerului Tineretului și Sportului. Președintele Federației Române de Automobilism Sportiv, Norris Măgeanu, speră că desele schimbări din minister să nu mai afecteze procedurile. „Noi am depus documentația încă din octombrie, dar desele schimbări din organigrama MTS au afectat procesul și cu fiecare înlocuire, noi am fost nevoiți să reînnoim dosarul. Ar fi ceva senzațional să avem un român campion mondial la raliuri. Simone este un produs al motorsportului românesc și ar fi păcat să nu aibă tricolorul în pașaport atunci când va deveni campion mondial”, a spus șeful FRAS.

Transilvania Rally, în acest week-end

Campionatul Național de Raliuri Dunlop revine în acest week-end cu etapa a 6-a, Transilvania Rally, care va avea loc chiar în orașul pe care Tempestini îl consideră acum acasă, Cluj-Napoca, și unde anul trecut a reușit să se impună în premieră. Cursa va debuta vineri cu shakedown-ul programat pe Făget, între 9:00 și 13:30, în timp ce una dintre probele super speciale va avea loc chiar în Piața Unirii din Cluj-Napoca, de la ora 20:30. Transilvania Rally se va încheia sâmbătă cu super speciala de la Polus Center, care va fi urmată imediat de ceremonia de premiere.

Învingător în Portugalia și Polonia, în cadrul WRC Junior, Tempestini va pleca imediat după evenimentul de la Cluj spre Finlanda, acolo unde va avea loc între 28 și 31 iulie o nouă etapă din Campionatul Mondial de Raliuri. Runda din Țara celor 1.000 de lacuri e considerată cea mai dificilă, iar o eventuală victorie acolo l-ar putea instala pe Tempestini în postura de mare favorit pentru a deveni campion mondial.

9 din ultimele 10 curse interne la care a participat Tempestini s-au soldat cu victoria sa

Tatăl său, modelul de urmat

Sosit în România la mijlocul anilor 90 cu afaceri, tatăl lui Simone, Marco, a început să concureze la competiţiile autohtone, iar în 2009 chiar a devenit vicecampion naţional absolut în Campionatul Naţional de Raliuri Dunlop. Ulterior, acesta, care e fondatorul Napoca Rally Academy, a concurat inclusiv în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă, în 2014 clasându-se pe 3 la finalul sezonului în Grupa N.

Sunt italian, m-am născut în Italia, iar familia mea este una italiană. Din punct de vedere sportiv, sunt un produs 100% românesc. Simone Tempestini, lider WRC Junior


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-18

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine