2020-02-16 21:02

Jafar Panahi, aşteptat la Festivalul de la Veneţia pentru premiera celui mai recent film al său

 |  11:37
Jafar Panahi, aşteptat la Festivalul de la Veneţia pentru premiera celui mai recent film al său

Regizorul iranian Jafar Panahi, eliberat pe cauţiunela sfârşitul lunii mai, la trei luni după arestarea sa care a generat un val deproteste pe plan internaţional, va fi prezent la Festivalul de Film de laVeneţia pentru premiera mondială a celui mai recent film al său, intitulat"L'accordéon".

Jafar Panahi, aşteptat la Festivalul de la Veneţiapentru premiera celui mai recent film al său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Jafar Panahi este aşteptat la Veneţia pentru adeschide secţiunea paralelă Giornate degli Autori în cadrul celei de-a 67- aediţii a Mostrei de la Veneţia (1-11 septembrie)", au anunţatorganizatorii festivalului, citaţi de AFP.

Filmul "L'accordéon", scurtmetraj turnat laTeheran care va fi proiectat pe 1 septembrie, spune povestea a doi tinerimuzicieni care cântă pe stradă, rămaşi fără acordeonul lor în urma uneidispute.

"Sunt un regizor atent la aspectul social şi laceea ce se întâmplă în jurul meu (...). «L'accordéon» reflectă emoţiile mele înfaţa unor evenimente şi exprimă felul meu de a observa realitatea", adeclarat cineastul iranian.

Pe 2 septembrie, Jafar Panahi va participa la odezbatere împreună cu compatriotul său Mazdak Taebi despre temele abordate înopera sa cinematografică. Panahi va susţine şi un masterclass în faţa unortineri cineaşti veniţi din toate ţările Uniunii Europene.

În vârstă de 50 de ani, Jafar Panahi, unul dintrereprezentanţii "noului val" din cinematografia iraniană,

La jumătatea lunii aprilie, ministrul Culturii din Iran a afirmatcă arestarea cineastului este "o chestiune de securitate" şi căregizorul "pregătea un film împotriva regimului inspirat din evenimentelepostelectorale", referindu-se la manifestările din iunie 2009, care auurmat realegerii extrem de contestate a lui Ahmadinejad în funcţia depreşedinte.

Numeroase personalităţi din lumea filmului - StevenSpielberg, Martin Scorsese, Robert De Niro, Robert Redford, Francis FordCoppola, Joel and Ethan Coen, Ang Lee, Michael Moore şi Oliver Stone - au ceruteliberarea cineastului, în special cu ocazia Festivalului de Film de la Cannes, unde Jafar Panahitrebuia să facă parte din juriul festivalului. Actriţa Juliette Binoche a urcatpe scenă pentru a-şi primi premiul pentru interpretare feminină purtând obanderolă pe care era scris numele cineastului iranian.

Totodată, , într-o scrisoare deschisă publicată înluna mai, eliberarea regizorului Jafar Panahi.

Jafar Panahi, fost asistent al cineastului AbbasKiarostami, este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai "nouluival" iranian. A fost recompensat, printre altele, cu Leul de Aur laFestivalul de Film de la Veneţia din 2000, pentru "Cercul/ Dayereh",şi cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, în 2006, pentru"Offside".

A fost premiat de două ori la Festivalul de Film de laCannes("The White Balloon", premiul Caméra d'Or 1995; "CrimsonGold", premiul juriului secţiunii Un Certain Regard 2000).

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de laVeneţia va avea loc în perioada 1 - 11 septembrie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine