2019-12-14 14:35

"Je suis Charlie". Charlie Hebdo, număr special la un an de la atentat

 |  16:29
"Je suis Charlie". Charlie Hebdo, număr special la un an de la atentat

Săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo lansează miercuri un număr special, la un an de la atentatul comis de doi fundamentalişti musulmani în sediul redacţiei. Pe copertă e desenat un Dumnezeu bărbos, înarmat cu un kalașnikov și cu hainele însângerate, iar titlul este: "La un an, asasinul încă fuge". Numărul ar urma să fie editat în circa un milion de exemplare, dintre care zeci de mii vor fi expediate în străinătate.

Revista conține, potrivit Agerpres, o serie de desene ale celor dispăruți — Cabu, Wolinski, Charb, Tignous, Honoré — și ale unor colaboratori externi printre care ministrul culturii, Fleur Pellerin, actori ca Isabelle Adjani, Charlotte Gainsbourg, Juliette Binoche și intelectuali precum Elisabeth Badinter, Taslima Nasreen, Russell Banks și muzicianul Ibrahim Maalouf.

Editorialul lui Riss

Desenatorul Riss, patronul revistei, grav rănit în 7 ianuarie anul trecut, semnează un editorial în care apără laicitatea și denunță "fanaticii abrutizați de Coran" și "bigoții aparținând altor religii" care au dorit dispariția revistei.

"Convingerile ateilor și ale laicilor pot muta chiar mai mulți munți decât religia credincioșilor", a scris el. "În 2006, când Charlie a publicat caricaturi ale lui Mahomed, nimeni nu credea cu adevărat că într-o zi totul va sfârși în violență...Vedeam Franța ca pe o insulă laică unde puteai să te distrezi, să desenezi fără să iei în seamă dogmele", continuă Riss.

"În acea perioadă mulți sperau să vină cineva să ne pună la punct. Da, mulți au sperat să fim uciși. UCIȘI", adaugă editorialistul, amintind cât este de fragilă revista, înglodată în procese. "Poveștile cu caricaturi aparțin trecutului...Dar un credincios, mai ales fanatic, nu uită niciodată afrontul adus religiei sale fiindcă are în urmă și înainte veșnicia...Această veșnicie ne-a lovit miercuri, 7 ianuarie", mai spus Riss.

"Cum să mai faci un ziar după toate astea? Nu doi bărbați cu cagule vor arunca în aer munca noastră de o viață. Nu din cauza lor va dispărea Charlie, ci Charlie va asista la dispariția lor ", încheie Riss.

183.000 de abonamente

La chioşcurile de presă, din Franţa şi din lume, se vând în jur de 100.000 de exemplare ale revistei Charlie Hebdo. La acestea se adaugă, cele 183.000 de abonamente pe care le are în prezent săptămânalul satiric. Însă pentru acest număr special, echipa publicaţiei a primit comenzi din mai multe ţări. Spre exemplu, ediţia specială a Charlie Hebdo va fi distribuită în 50.000 de exemplare în Germania.

Înainte de atacul terorist din 7 ianuarie 2015, Charlie Hebdo se afla în mare dificultate financiară şi vindea în jur de 30.000 de exemplare pe săptămână.

După o săptămână de la acest dramatic eveniment, Charlie Hebdo a publicat un număr special, "al supravieţuitorilor", care a avut pe prima pagină un desen al profetului Mahomed, alături de titlul "Tout est pardonné" (Totul este iertat, n.r.). Acesta a fost vândut la momentul respectiv în 7,5 milioane de exemplare, în Franţa şi la nivel internaţional.

Ucişi pentru imaginea profetului

Pe 7 ianuarie 2015, doi militanţi islamişti au luat cu asalt redacţia săptămânalului francez Charlie Hebdo, iar atentatul terorist a făcut 12 victime şi a îngrozit întreaga lume. Potrivit unei declaraţii făcute ulterior de reprezentanţii filialei Al-Qaeda din Yemen, care şi-au asumat responsabilitatea atacului, jurnaliştii francezi au fost pedepsiţi pentru că au batjocorit, prin caricaturile realizate, imaginea profetului Mahomed.

După atacul de la Charlie Hebdo, publicaţia franceză s-a aflat în centrul unei dezbateri globale asupra dreptului la libertatea de exprimare. Milioane de persoane din întreaga lume, care, înainte de atac, nu au cumpărat niciun număr al săptămânalului de satiră, au îmbrăţişat sloganul "Je suis Charlie", arătându-şi astfel solidaritatea cu victimele atacului.

Charlie Hebdo este deţinut în prezent în procent de 40% de părinţii lui Charb, fostul director al publicaţiei, ucis în atacul terorist din 7 ianuarie, în procent de 40% de desenatorul Laurent Sourisseau, cunoscut cu pseudonimul Riss, împuşcat în umăr în timpul acelui atentat, devenit noul director al săptămânalului, şi în procent de 20% de Eric Portheault, coadministrator.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-04

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray