2020-06-04 06:56

Lumina guvernează emoţiile umane

 |  17:35
Lumina guvernează emoţiile umane

Lumina şi compoziţia ei cromatică au efecteimediate asupra elaborării cerebrale a emoţiilor: acest fapt a fost stabilit încadrul unui studiu de un grup de psihologi şi neurologi de la UniversităţileLiege (Belgia), Geneva (Elveţia) şi Sussex (Marea Britanie).

Se ştia de mai mult timp călumina reprezintă un factor în măsură, pe termen lung, să ne influenţeze stareade spirit, astfel că terapia cu "băi de lumină" este o opţiune destulde consolidată în tratamentul aşa-numitului "Seasonal affectivedisorder" (SAD), un sindrom cu o componentă depresivă, care se manifestăciclic, de la începutul anotimpului de toamnă şi până la finele iernii.

Acest tip de reacţie pe termen lung la lumină se dezvoltăprintr-o alterare a ritmurilor circadiene şi alterează temperatura corporală,ritmul somn-veghe, dar şi capacitatea de concentrare şi atenţia. Studii recenteau demonstrate, de asemenea, şi că această reacţie "atipică" la lumină,adică necorelată cu vizualizarea de imagini, este mediată de un sistem defotoreceptori deosebit de sensibili la lungimea de undă a luminii albastre ( înjurul a 480 de nanometri), spre deosebire de calea "tipică", maisensibilă la lumina verde (în jurul a 550 de nanometri), şi că implică anumitecelule ganglionare denumite "ipRGC" (intrinsically photosensitiveretinal ganglion cells).

Pentru a înţelege mai bine aceste mecanisme, oamenii de ştiinţăau hotărât să studieze dacă lumina poate influenţa activitatea normală deelaborare cerebrală a informaţiei şi pe termen scurt. Ca atare, în studiul lor,ei au înregistrat activitatea cerebrală a unui grup de voluntari de ambelesexe, în timp ce aceştia ascultau voci "neutre" şi voci "supărate",fiind expuşi unei lumini albastre sau verzi.

S-a dovedit că lumină albastră nu numai că amplifică reacţiala stimulul emoţional în zona cerebrală destinată elaborării vocii, în contexulprefrontal şi în hipocamp, regiune centrală a proceselor memoriei, dar ducea şila o interacţiune mai "densă" între aria vocală respectivă, amigdala,o regiune-cheie pentru modularea emoţiilor, şi hipotalamusul, cu rol încalibrarea ritmurilor biologice în funcţie de lumină diurnă. Ceea cedemonstrează, potrivit cercetătorilor, ca lumina albastră influenţeazăorganizarea funcţională a creierului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-07-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine