2020-07-04 00:21

Maratonistul Andrei Roşu: “Temerile sunt iraționale. Avem de ales între a fugi de ele sau a trăi cu ele!”

 |  17:54
Maratonistul Andrei Roşu: “Temerile sunt iraționale. Avem de ales între a fugi de ele sau a trăi cu ele!”

“De cele mai multe ori, temerile sunt iraţionale. Avem de ales între a fugi de ele sau a trăi cu ele!”, susţine Andrei Roşu, romanul care a intrat în Cartea Recordurilor după ce a alergat 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe 7 continente. Sportivul recunoaşte ca şi el se teme de zbor, deşi a bifat peste 100 de decolări în ultimii ani, însă nu permite acestei fobii să stea în calea visurilor sale, ceea ce le recomandă şi celor care preferă să stea pe margine, opriţi din drum de diverse temeri, mai mult sau mai puţin justificate.

Frica este o emoție care ne protejează de amenințările exterioare în anumite situații, însă dacă o lăsăm să pună stăpânire pe noi, poate ajunge o piedică în calea dezvoltării noastre. Orice frică poate fi însă depășită, susține Irina Kuhlmann, life & business coach, care la rândul său s-a confruntat cu un sentiment puternic de frică într-o perioadă în care a avut serioase probleme de sănătate: ”Este important să  înțelegem mecanismul de apariție a fricilor, să nu ne identificăm cu ele. Să înțelegem că sunt doar stări emoționale create de imaginație, pentru că frica apare întotdeauna pentru ceva ce ar putea să se întâmple în viitor. Este important să ne ancorăm în prezent. Efortul fizic - cum ar fi alergarea, ridicarea de greutăți - ajută pentru că îți schimba starea psihică pe moment și vezi lucrurile altfel. Cred însă că cea mai bună metodă este să faci acel ceva de care ți-e frică. Dincolo de asta vei găsi mari satisfacții și o stare de eliberare”. Pe de altă parte, Andrei Roșu, sportiv de anduranță, mărturisește că încă se confruntă cu frică de zbor, deși în 2012 a reușit o performanță extraordinară și a intrat în Guinness Book după ce a alergat 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe 7 continente “Chiar și după peste 100 de zboruri în ultimii 6 ani, îmi este la fel de frică, dar nu las asta să stea în calea obiectivelor mele. De cele mai multe ori, temerile sunt iraționale. Avem de ales între a fugi de ele sau a trăi cu ele”.

80% dintre români se tem de dentist

Frica de spaţii închise, de lift, de anumite animale sau cea de înălţime este întrecuta, în toate topurile realizate la nivel naţional de frica de dentist. Astfel, frica de dentist apare la cel puțin 80% dintre oameni, acest lucru făcându-i să amâne extrem de mult tratarea problemelor dentare până când ajung în situaţii critice, în care nu se mai poate repara nimic, iar singura variantă este pierderea dinţilor. De aceeași părere este și Corina Samfir, manager al unei clinici stomatologice, care consideră că frica poate fi învinsă trecând la acțiune: “Cea mai mare frică a mea a fost să-i dezamăgesc pe partenerii mei și să nu reușesc să obțin tot ceea ce ne-am propus. Consider că putem depăși frică doar trecând la acțiune. Atunci când alegem să facem lucruri chiar dacă ne este frică, această emoție va trece sau se va diminua încet, încet”.

Primul pas: asumarea responsabilităţii

De la frică la curaj este de multe ori un singur pas de făcut, iar a face acest pas ne poate aduce satisfacții extraordinare. Totul pornește de la decizia de a ne asuma responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă sau ne propunem să se întâmple în viața noastră, consideră Andrei Roșu. El va realiza și un material video cu un speech motivațional pentru pacienții Dental One, care va rula pe LCD-urile din clinică în perioada următoare, în toate cabinetele. “Curajul pentru mine înseamnă să-ți propui să faci lucruri pe care nu le-ai mai făcut și nici nu ai de unde să înveți cum să le faci, care presupun și o mare doză de risc.”, susține Corina Samfir, care va pune la dispoziția pacienţilor sai servicii de consultanță pentru cazuri dificile (implanturi, fațete sau extracții), pentru că înțelege mecanismele din spatele apariției fricilor și dorește să insufle curaj tuturor pacienților care se confruntă cu frică de dentist. De asemenea, în cazul procedurilor dificile, cum ar fi cele de implantologie sau intervențiile chirurgicale, se recurge la sedarea intravenoasă, realizată de medicul anestezist. Astfel, pacientul experimentează o stare de bine în timpul intervenției, nu simte durerea și nu memorează actul medical, fiind ferit de eventualele traume provocate de durere. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz