2020-02-17 11:09

Mari români din Diaspora: Iuliu Popper, explorator în spaţiul sud-american

 |  21:01
Mari români din Diaspora: Iuliu Popper, explorator în spaţiul sud-american

Inginerul român Iuliu Popper s-a născut în Bucureşti, în anul 1857. A părăsit de timpuriu ţinuturile natale, la doar 17 ani aflându-se în Franţa pentru a studia ingineria la Şcoala Politehnică şi apoi la Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele din Paris, pe care a absolvit-o ca inginer de mine. În timpul studenţiei a dat meditaţii pentru a-şi plăti cursuri suplimentare la Sorbona în domeniul fizicii, chimiei, meteorologiei, geologiei, geografiei şi etnografiei. Iuliu Popper avea o afinitate deosebită pentru limbi străine, el vorbea fluent franceza, germana, idiş, engleza, spaniola, portugheza şi avea noţiuni de italiană, latină, greacă.

După terminarea studiilor a început un periplu care l-a purtat pe mai multe continente. După ce a căutat posturi în mai multe capitale europene, s-a îndreptat spre răsărit. A fost o vreme angajat la Compania Canalului Suez. A întreprins apoi o primă călătorie în Extremul Orient, străbătând India, China, Japonia, despre care, în anul 1881, făcea ample relatări la reuniuni ştiinţifice din Bucureşti.

Prin Siberia spre Alaska

Dar neastâmpărul exploratorului Iuliu Popper nu avea să-l ţină prea mult în ţară, pornind din nou spre răsărit. A străbătut Siberia, de unde a trecut apoi în Alaska, devenită de puţină vreme teritoriul SUA. A lucrat o vreme în diferite oraşe din Canada şi Statele Unite. A rămas mai multă vreme la New Orleans, unde a fost angajat să execute diverse lucrări hidrotehnice, recunoscându-i-se cunoştinţele şi priceperea. A trecut apoi în Cuba, unde a lucrat ca inginer la planul de sistematizare al oraşului şi portului Havana.

Ziarist în Mexic

Tânărul dornic de cunoaştere şi aventuri nu a rămas multă vreme în frumoasa insulă a Americii Centrale. Făcând o variaţie la preocupările sale inginereşti, a plecat în Mexic, unde a activat un an de zile în calitate de ziarist şi redactor al uneia din importantele publicaţii ale vremii. A urmat apoi o scurtă şedere în Brazilia, de unde a trecut în Argentina, în primele luni ale anului 1886, nu cu multă vreme înainte de a împlini patru decenii de existenţă. Noua ţară a devenit patria sa adoptivă, în care avea să desfăşoare o activitate vastă în egală măsură de cercetare geografică, geologică şi demografică, dar şi de afaceri şi de valorificare a bogăţiilor naturale, în special aurifere din Patagonia şi Ţara de Foc.

Explorări în Ţara de Foc, cu nume româneşti

Încă de la început un important grup de oameni de afaceri l-au însărcinat cu studii privind extragerea aurului în zona strâmtorii Magellan, unde a şi dat denumiri româneşti unor locuri şi ape de acolo. În perioada septembrie-decembrie 1886, a făcut primele explorări în Ţara de Foc, de fapt un întreg arhipelag de insule, a căror stăpânire era disputată între Argentina şi Chile. Atunci, ca şi mai târziu, a studiat îndeaproape ultima extremitate sudică a Pământului, locuită de oameni, unde avea să dea numeroase denumiri geografice (omologate şi folosite şi astăzi), cu nume de meleaguri şi personalităţi din ţara natală, precum Capul Putna, Munţii Lahovari sau Urechea, râurile Sinaia sau Rosetti. Pe când se afla în Ţara de Foc, Iuliu Popper a trimis instituţiilor academice din Bucureşti un somptuos album cu fotografii şi cu o placă lucrată în aur extras din minele descoperite şi exploatate de el. A redactat  numeroase însemnări, publicate atât în America, dar şi în Gemania, Franţa şi România, privind geografia, populaţia, flora, fauna şi subsolul ţinuturilor străbătute. Deosebit de importantă pentru lumea ştiinţifică, dar şi pentru oamenii de cultură este lucrarea sa „Ţara de Foc, viaţa la extremitatea australă a lumii locuite“, publicată la Buenos Aires, în anul 1890, şi rămasă multă vreme lucrare de referinţă în domeniu.

Atracţia  aventurierilor

Unele din relatările din epocă ale lui Iuliu Popper au determinat o mare afluenţă de căutători de aur, de crescători de animale de tot felul, de aventurieri, care au intrat în conflict, cu consecinţe dezastruoase, cu indienii autohtoni a căror apărare a luat-o stăruitor inginerul de origine română.

A bătut monede din aur

O vreme a fost însărcinat de guvernul argentinian cu explorări şi prospecţiuni în nordul Argentinei, după care a revenit în sud. Acolo s-a ocupat în continuare atât de afaceri, cât şi de cercetări ştiinţifice. Pentru a înlesni plata salariaţilor şi schimburile, cu aprobarea organelor centrale, a bătut monede din aur. Pe astfel de monede în greutate de 5 grame, sub inscripţia „Tiera del Fuego, 1889“ şi un desen cu un târnăcop şi un ciocan încrucişate, era scris numele său, Popper. Puţin după aceea, a pus în circulaţie şi mărci poştale pe care era reprezentat un glob în flăcări şi iniţiala P, de la numele său.

Moarte suspectă

S-a aflat în permanenţă în legătură cu Societatea Geografică Română, căreia îi trimitea în mod regulat diverse materiale ce erau publicate în ţară. A murit în condiţii misterioase, în anul 1893, la numai 45 de ani, atunci când se pregătea să plece în Antarctica. Peste câţiva ani, un alt român celebru, cu un loc distinct în ştiinţa mondială, savantul Emil Racoviţă, avea să străbată o bună parte din ţinuturile descoperite şi botezate de el, înainte de a atinge marginile Antarcticii, la care visase şi Iuliu Popper.

Fii de români

A adus în sudul Argentinei un grup de colonişti români, ai căror descendenţi şi-au păstrat câteva decenii conştiinţa de români, deşi spun cu mândrie că sunt argentinieni, nu uită să adauge că sunt „hijos de rumanos“, adică „fii de români“.

Într-un articol consacrat comemorării morţii sale, se afirma: „Iuliu Popper, acest mare fiu al României şi Argentinei, a aparţinut ambelor ţări, pentru că prin muncă, prin tenacitate, prin descoperirile şi invenţiile sale a adus foloase egale atât României, patria lui de naştere, cât şi Argentinei, patria adoptivă“.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine