2019-08-23 07:59

Mario Vargas Llosa a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2010

 |  15:00

PremiulNobel pentru literatură pe 2010 a fost atribuit scriitorului peruan MarioVargas Llosa a anunţat, joi, comitetul Nobel, informează nobelprize.org.

ComitetulNobel a decis să-i acorde premiul pentru literatură pe 2010 scriitorului peruanMario Vargas Llosa, pentru "cartografierea structurilor puterii", aanunţat, joi, la Stockholm, Academia suedeză, citată de AFP.

În 2009,premiul Nobel pentru literatură a fost decernat scriitoarei de origine românăHerta Müller.

Sezonulpremiilor Nobel pe 2010 a debutat luni, când cercetătorul britanic RobertEdwards a fost recompensat cu premiul pentru medicină, pentru descoperirilesale în domeniul fertilizării in vitro.

Marţi,cercetătorii de origine rusă Andre Geim şi Konstantin Novoselov au primitpremiul Nobel pentru fizică pe 2010 pentru descoperirea grafenului, un materialcu o structură bidimensională, obţinut din grafit.

Miercuri,cercetătorul american Richard F. H şi cercetătorii japonezi Ei-Ichi Negishi şiAkira Suzuki au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru chimie pe 2010 pentrucercetările lor din domeniul sintezei organice.

PremiulNobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimatede fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri,8 octombrie.

PremiulNobel pentru economie va fi decernat luni, 11 octombrie.

Laureaţiivor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 10 milioane decoroane suedeze (1,09 milioane de euro), care poate fi împărţit între cel multtrei câştigători pe fiecare categorie.

PremiileNobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani dela fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moarteainginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei saledin testament.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-07-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray