2019-10-16 05:22

Mario Vargas Llosa, despre Nobel: Acest premiu reprezintă o recunoaştere a literaturii latino-americane

 |  17:04

Romancierulperuan Mario Vargas Llosa, recompensat, joi, cu premiul Nobel pentru literaturăpe 2010, a declarat într-un interviu acordat postului de radio RCN din Columbiacă această distincţie reprezintă "o recunoaştere a literaturiilatino-americane şi a limbii spaniole", informează AFP. "Nici nucredeam că mă aflu printre candidaţi", a declarat de la New Yorkscriitorul peruan, în vârstă de 74 de ani, în primul său interviu acordat dupăatribuirea premiului Nobel pentru literatură. "Cred că (acest premiu, n.r.) reprezintăo recunoaştere a literaturii latino-americane şi a limbii spaniole, iar acestlucru ar trebui să ne bucure pe toţi", a adăugat romancierul.

Rugat dereporterii columbieni să numească romanul său preferat, Mario Vargas Llosa arăspuns: "E ca şi cum ai ruga pe cineva să îţi spună care este copilul săupreferat. Nu poţi să spui astfel de lucruri, chiar dacă ai anumitepreferinţe".

În următorulsău interviu, acordat postului de radio RPP din Peru, scriitorul a vorbitdespre circumstanţele în care a aflat că a primit premiul Nobel.

"Eramtreaz, lucram de la ora cinci dimineaţa, iar telefonul a sunat (...) Patricia(soţia scriitorului, n.r.) a venit şi mi-a spus: «Un domn a sunat şi vorbeşteîn engleză», însă convorbirea s-a întrerupt", a declarat Mario VargasLlosa.

Domnul încauză era secretarul general al Academiei suedeze, a adăugat romancierulperuan. "La început, am crezut că era o farsă. Lui Alberto Moravia(scriitor italian, n.r.) i s-a făcut o astfel de glumă perversă. Un duşmande-al lui i-a telefonat, însă el nu a primit premiul", a explicat MarioVargas Llosa.

"Aşvrea să merg să mă plimb în Central Park", a adăugat Mario Vargas Llosa,adăugând că anunţul atribuirii premiului Nobel pentru literatură reprezintăpentru el "o modalitate inspirată de a începe ziua la New York".

Ce autorilatino-americani au mai luat Nobelul

ComitetulNobel a decis să-i acorde premiul pentru literatură pe 2010 scriitorului peruanMario Vargas Llosa, în vârstă de 74 de ani, pentru "cartografiereastructurilor puterii, pentru descrierile sale pătrunzătoare care vorbesc desprerezistenţa individului, revolta şi eşecul său", a anunţat, joi, laStockholm, Academia suedeză.

MarioVargas Llosa este, după mexicanul Octavio Paz (1990), columbianul GabrielGarcia Marquez (1982), chilianul Pablo Neruda (1971) şi scriitorul dinGuatemala Miguel Angel Asturias (1967), cel din urmă scriitor recompensat cupremiul Nobel pentru literatură provenit dintr-o prestigioasă şcoală de autorilatino-americani ce au fost recompensaţi de Academia suedeză.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-07-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray