2019-10-16 06:01

Matematicianul Benoît Mandelbrot, inventatorul geometriei fractale, a murit

 |  13:50
Matematicianul Benoît Mandelbrot, inventatorul geometriei fractale, a murit

MatematicianulBenoît Mandelbrot, inventatorul geometriei fractale, utilizată pentru măsurareafenomenelor naturale despre care până la el se credea că nu pot fi măsurate -precum norii -, a murit joi, a anunţat familia acestuia sâmbătă, într-uncomunicat citat de AFP.

Matematicianula murit la Cambridge (Massachusetts, nord-estul SUA), în urma unui cancer, lavârsta de 85 de ani, a anunţat familia sa într-un comunicat.

Descoperirilesale au avut aplicaţii în mai multe domenii - geologie, medicină, astronomie,inginerie, dar şi în finanţe şi anatomie.

Născut laVarşovia, pe 20 noiembre 1924, într-o familie de evrei de origine lituaniană,Mandelbrot a fugit din calea naziştilor, refugiindu-se în Franţa, iar după celde-Al Doilea Război Mondial s-a stabilit în SUA.

Având ideisituate la limita matematicilor convenţionale, Benoît Mandelbrot a dezvoltatteoria obiectelor fractale, o nouă clasă de obiecte matematice ale cărorcontururi inegale puteau imita neregularităţile întâlnite în natură.

În 1973, ela publicat volumul "Obiectele fractale: formă, hazard şi dimensiuni",care a fost urmat de "Geometria fractală a naturii", în 1982. Înaceste volume el a apărat aceste obiecte matematice considerate"monstruoase" de numeroşi dintre confraţii săi, la momentuldescoperirii lor.

NassimNicholas Taleb, filosof şi statistician celebru pentru cartea sa "Lebădaneagră", i-a adus un omagiu simplu matematicianului pe site-ul său:"Benoît Mandelbrot, 1924 - 2010, un grec printre romani".

Într-uninterviu acordat publicaţiei Le Figaro, în 1989, Mandelbrot explica: "Amcrezut întotdeauna că există o ordine în natură. Şi sunt destul de mulţumit căam demonstrat acest lucru".

Fost elev alŞcolii politehnice din Paris, Mandelbrot era profesor emerit al Universităţiidin Yale (Connecticut, nord-estul SUA). Înainte de a se alătura centrului decercetare al IBM în Statele Unite, în 1958, Mandelbrot a lucrat la Centrenational de la recherche scientifique (CNRS) din Paris.

Mandelbrot,recompensat cu numeroase premii ştiinţifice, a primit Legiunea de Onoare dinpartea Guvernului francez.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-11-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray