2020-03-30 17:22

Matematicianul rus Grigori Perelman confirmă că a refuzat un premiu de un milion de dolari

 |  17:56
Matematicianul rus Grigori Perelman confirmă că a refuzat un premiu de un milion de dolari

RusulGrigori Perelman, desemnat în luna martie laureatul unui premiu decernat deClay Mathematics Institute (CMI) din SUA, a informat acest institut, după maimulte săptămâni de reflecţie, că nu acceptă recompensa de un milion de dolariacordată odată cu acea distincţie. "Doctorul Perelman ne-a informat că adecis să nu accepte premiul de un milion de dolari. În octombrie 2010, CMI vaanunţa cum va folosi această recompensă în beneficiul matematicienilor",se afirmă în comunicatul oficial postat pe site-ul CMI.

GrigoriPerelman a absentat deja, la începutul lunii iunie, de la o ceremonie specialăorganizată la Paris în onoarea sa pentru rezolvarea unei celebre probleme dematematică, cunoscută sub denumirea "Conjectura lui Poincaré". Pentrurezolvarea acestei probleme celebre, matematicianul rus a primit în 2006medalia Fields, considerată "Nobelul în matematică". Perelman arefuzat şi această distincţie.

Aceastaeste "o descoperire imensă în matematică", a subliniat decanul ClayMathematics Institute. Această instituţie americană, dedicată promovăriiştiinţelor matematice, a expus în anul 2000 o listă cu "cele şapteprobleme ale mileniului", promiţând o recompensă de un milion de dolaripentru rezolvarea fiecăreia dintre ele.

Treiani mai târziu, Grigori Perelman a anunţat, spre surpriza generală, că adescoperit soluţia pentru această problemă de topologie, formulată în 1904 dematematicianul francez Henri Poincaré, declarând că a lucrat la ea, în secret,timp de şapte ani.

Ignorândcomplet canoanele presei ştiinţifice, Grigori Perelman, în vârstă de 43 de ani,a ales să îşi publice demonstraţia pe internet. Soluţia sa a fost apoi îndelungverificată de către alţi matematicieni.

Conjecturalui Poincaré este un test care le permite oamenilor de ştiinţă să afle dacă oformă oarecare este o sferă în trei dimensiuni. Suprafaţa Terrei şi coaja uneiportocale sunt sfere în două dimensiuni, situate într-un spaţiu cu treidimensiuni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine