2020-02-28 14:40

Mediterana este cea mai ameninţată dintre mările lumii

 |  16:22
Mediterana este cea mai ameninţată dintre mările lumii

Flora şi fauna din Mediterana - una din celemai bogate mări din lume - sunt cele mai ameninţate, potrivit unui studiupublicat luni, care trage un semnal de alarmă privind degradarea habitatelor,pescuitul excesiv şi creşterea numărului de specii invazive, favorizată deîncălzirea globală.

MareaMediterană este una dintre cele mai studiate mări din lume. Deşi"evaluările precedente mizau pe existenţa a 8.000-12.000 de specii",noul recensământ al vieţii marine, realizat pe baza mai multor studii recente,a repertorizat circa 17.000 de specii.

Multe alte specii nu au fost încă descoperite, consideră autorii studiului,publicat în revista ştiinţifică online Plos One.

Aceastăbiodiversitate atât de bogată este însă expusă în faţa multor pericole, care semanifestă mult mai puternic în Mediterana decât în alte mări de pe Terra.

"Impactulactivităţilor umane este mai mare în Mediterana decât în alte mări aleplanetei", afirmă autorii acestui raport. Printre posibilele explicaţii senumără istoria Mării Mediterane - o regiune locuită de multe milenii - şigeografia ei - Mediterana fiind o mare aproape închisă.

Mamiferelemarine, precum caşaloţii şi delfinii, au plătit deja un tribut greu. Multe altespecii emblematice, precum foca Monachus monachus, au dispărut din MareaMediterană.

Pelista pericolelor, "degradarea şi pierderea habitatului sunt cei mairăspândiţi factori în zilele noastre", afirmă oamenii de ştiinţă, citânddrept cauze "dezvoltarea regiunilor de coastă" ale bazinuluimediteranean şi poluarea.

Pescuitulexcesiv reprezintă al doilea mare pericol pentru biodiversitate şi se vaintensifica în următorii 10 ani, potrivit acestui raport.

Oparticularitate majoră a Mării Mediterane este dată de prezenţa importantă aspeciilor invazive, "un factor crucial care va continua să modificebiodiversitatea" acestei mări. Provenind din alte mări, numărul total alacestor specii este estimat la peste 600, reprezentând 4% din totalul speciilorrecenzate. Aceste specii exogene, "al căror număr a crescut în ultimeledecenii", au ajuns în Mediterana la bordul vapoarelor - în apa utilizatăca balast -, prin canalul Suez şi prin strâmtoarea Gibraltar.

"Răspândireaspeciei Mnemiopsis Leidy (meduza americană) din Israel şi până în Spania, în2009, a provocat îngrijorări majore, din cauza impactului ei negativ asupraecosistemelor şi a zonelor de pescuit", se indică în acest studiu.

Altespecii, precum moluştele şi scoicile japoneze, au fost introduse voluntar înMediterana odată cu dezvoltarea acvaculturii. "Bazinele pentru scoici audevenit veritabile porţi de intrare în apele de coastă" pentru o serieîntreagă de alge, spun experţii.

Încălzirea globală va accentua şi maimult acest fenomen

Omare mai caldă va atrage noi specii tropicale, iar populaţiile deja prezente înMarea Mediterană vor migra către zone noi, care la ora actuală nu le suntfavorabile, au explicat oamenii de ştiinţă, care descriu în detaliu acestfenomen de "tropicalizare" a Mediteranei.

Oameniide ştiinţă au ajuns la concluzia că "este nevoie de o vastă analiză ainiţiativelor ce trebuie luate în materie de conservare, pentru păstrareabiodiversităţii mediteraneene", adăugând că această mare poate să devinăastfel "un model de urmat pentru oceanele lumii".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine