2020-06-05 10:19

Mihail şi Gavriil, voievozii armatelor cereşti. Peste 1,3 milioane de români își sărbătoresc, astăzi, onomastica

 |  19:36
Mihail şi Gavriil, voievozii armatelor cereşti. Peste 1,3 milioane de români își sărbătoresc, astăzi, onomastica

BisericaOrtodoxă cinsteşte, astăzi, soborul Sfinţilor Arhangheli Mihailşi Gavriil,care sunt consideraţi „puterile cereşti fără de trup”,adică, îngeri. În tradiţia biblicăse spune că ei stau dinaintea tronului dumnezeiesc şi suntpurtători la cer ai rugăciunilor drept credincioşilor.

Lanoi se mai numesc şi Sfinţi Voievozi.Peste 1,3 milioane de români ortodocşi care poartă numelede Gabriel, Mihai, Mihaela, Gabriela, și alte derivate sărbătoresc în aceastăzi, alături de cei dragi.

Mihail, adică cine este ca Dumnezeu

ÎnVechiul şi în Noul Testament, Mihail este căpetenia „oştirilorcereşti” care l-a pedepsit pe satana şi l-aizgonit din Cer atunci când acesta s-a ridicat împotriva Ziditorului. NumeleMihail înseamnă “cine este ca Dumnezeu”. Scriptura ne vorbeşte despre căderea lui Lucifer: „Şi s-a făcut război în cer: Mihail şiîngerii lui au pornit război cu balaurul. Şi se războia şi balaurul şi îngeriilui şi n-a izbutit el, nici nu s-a mai găsit pentru ei loc în cer. Şi a fostaruncat balaurul cel mare, şarpele cel de demult, care se cheamă satana,diavolul cel ce înşela pe toată lumea, pe pământ şi îngerii lui au fostaruncaţi cu el”. Arhanghelul Mihail, de-a pururi lăudatul, păzind ca o slugăcredincioasă, “credinţa către Stăpânul său, s-a arătat adevăratăcăpetenie peste cetele celor fără de trupuri”. Văzândcum a căzut vicleanul Lucifer, Mihail a zis: “Să luăm aminte, noi, care suntemfăpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi. Cel ce era lumină, acumîntuneric s-a făcut.”

Gavriil a anunţat-o pe Sf. Fecioară că este însărcinată

Pe Gavriil, tradiţia creştină ni-l prezintă ca peadevăratul călăuzitor spre Calea cea Dreaptă şi vestitorul ceresc cel maiimportant al cuvântului lui Dumnezeu. El a fost cel care a anunţat-o pe Sfânta Fecioară că va deveni Maica Domnului. „Bucură-te cea care eşti plină de har! Domnul este cu tine! Binecuvântată eşti tuîntre femei...”. Gavriil este numele îngerului tălmăcitor al vedeniei. El îivesteşte lui Ioachim şi Anei că din ei se va naşte Doamna, Stăpâna noastră,Maria, Născătoarea de Dumnezeu. În Legea nouă, Gavriil descoperă preotului Zaharia,naşterea lui Ioan, Botezătorul Domnului. Gavriil anunţă Fecioarei din Nazaretnaşterea de la Duhul Sfânt a Domnului Hristos, Mântuitorul lumii. Se spune cătot Arhanghelul Gavriil a fost îngerul în veşmânt alb, care, pogorându-se dincer, a răsturnat piatra de pe uşa mormântului şi a şezut deasupra ei, la ceasulÎnvierii Domnului. Şi el a fost acela care, cel dintâi, a dat Mironosiţelorvestea Învierii. Biserica lui Hristos a hotărât să-l prăznuiască împreună cuArhanghelul Mihail şi să cheme ajutorul amândurora, rugându-i ca, prinmijlocirea şi rugăciunile lor, să aflăm izbăvire derele.

Tradiţii şi obiceiurila români de ziua Sfinţilor Arhangheli

Deziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt multe obiceiuri şi tradiţii,în folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail fiind un personaj maivenerat în comparaţie cu Arhanghelul Gavriil.

Întrecut, în societatea tradiţională bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriţipentru că "ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte,rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora". Arhanghelii, înviziunea populară, asistă şi la Judecatăa de Apoi, sunt patroni ai casei, ardpăcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post,conştiinţele.

Înzonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebraţi şi ca patroni ai oilor,stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită"turta arieţilor" (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), ce eraconsiderată a fi purtătoare de fecunditate.

Aceastăturtă se arunca în dimineaţa zilei de 8 noiembrie în târlă, o dată cuslobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu faţa în sus era semnîncurajator de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvarătoate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu faţa în jos era maresupărare. În satele şi târgurile, pe 8 noiembrie se fac pomeniri şi praznicepentru cei morţi, iar în biserici fiecare creştin aprinde câte o lumânare că săaibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă. "Vara Arhanghelilor" ţine o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli şiCrăciun trebuie neapărat să mai fie trei-patru zile senine şi călduroase numite"vara iernii". În sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru sufletul morţilor.Ofrandele date pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc"Moşii de Arhangheli". Tradiţia spune că trebuie să se aprindălumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei dispăruţi fărălumânare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-09-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine