2020-07-04 02:54

Minunatele transformări prin care trece mintea noastră, de CRĂCIUN. Explicația psihologului

 |  16:28
Minunatele transformări prin care trece mintea noastră, de CRĂCIUN. Explicația psihologului

Se spune că perioada cu zile libere a Sărbătorii Crăciunului te ajută să te deconectezi de la problemele de serviciu și să scapi de stresul cotidian. Că îți poți dedica ție acest timp și poți alege să faci ceea ce îți place. Fie te odihnești, fie alegi să faci o activitate - mergi la un film, teatru, te plimbi, faci sport, gătești, călătorești. Și devii într-adevăr mai bun? După cum spune refrenul „De Crăciun, fii mai bun”... În acest sens am stat de vorbă cu psihologul Ana Fermeșanu, pentru a afla ce se întâmplă cu adevărat, cu noi, de Crăciun!

„Atmosfera pe care o regăsim peste tot pe unde mergem ne stimulează pe mai multe planuri: vizual, auditiv, olfactiv. Vizual ne încărcăm din imaginile brăzdate de decorațiuni specifice Crăciunului: globuri, beteală, lumini. Auditiv suntem receptivi la colinde, melodii cu tematica Crăciunului. Olfactiv recepționăm stimuli cum ar fi mirosul de brad, de cozonac, de scorțișoară, de portocală. Toate acestea recreează o lume de basm, de poveste, unde totul este posibil, iar puterile sunt nelimitate. Noi, adulții, de exemplu,  ne transpunem în timp în perioada copilăriei,  cu ajutorul acestor stimuli. Un simplu miros de brad poate fi  factor declanșator pentru emoția trăită în copilărie!”, este de părere Ana Fermeșanu. 

Adultul din noi îmbrățișează amintirea copilului interior

Mai aflăm de la psiholog că, de Crăciun, mintea reactualizează o imagine încărcată emoțional, când familia se reunea. Se împodobea bradul, iar copiii așteptau cadourile lui Moș Crăciun. “Adultul din noi îmbrățișează amintirea copilului interior. Respectarea anumitor obiceiuri din fiecare an, din aceeași perioadă, ne face să ne simțim în siguranță, ne creează sentimentul de statornicie. Lucrurile făcute repetitiv creează ritualuri care ne satisfac nevoia de apartenență. Este momentul când poți relua legătura cu persoanele cu care, în mod uzual, nu ai timp sa te întâlnești. Sau cu care ai întrerupt comunicarea din varii motive”. Deci, perioada este propice pentru a face vizite, pentru a petrece timpul cu persoane dragi, lucruri care duc la starea de bine. Reîntregirea familiei, a prietenilor ne încarcă cu emoții pozitive”.

Spiritul Crăciunului amplifică generozitatea oamenilor, acea parte bună din fiecare om. O persoană trebuie comparată cu ea însăși, cu ea cea din timpul anului și nu cu alte persoane, potrivit psihologului. Ana Fermeșanu adaugă că, chiar dacă structura unui individ nu reflectă neapărat bunătate, în această perioadă va arăta maximum de bunătate la care acesta poate ajunge. Uneori, este nevoie de o conjunctură care stimulează empatia, bunătatea și compasiunea.

O faptă bună

Una din acele conjuncturi este perioada de sărbători când social media este inundată de campanii care au că scop sensibilizarea oamenilor: donații, târguri de binefacere etc. „Luăm ca tipar omul bun, darnic, generos. Atenția este îndreptată către a face bine, a face cadouri, a dărui. În radio, Tv și online se vehiculează mesaje de înțelegere socială, liniște interioară. Tradiția spune că Moșul vine doar la copiii cuminți, având ca recompensă cadourile. Aceasta se transpune și la adulți, unde dacă faci o faptă bună, se va întoarce. Pentru a primi cadouri, atât adulții cât și copiii trebuie să manifeste o parte mai bună a personalității prin comportamente care dau notă de empatie, candoare, altruism, frumusețe interioară!”, conchide psihologul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz