2020-02-26 19:04

Mituri demontate

 |  17:14
Mituri demontate

De aproapeun deceniu s-a dus lupta împotriva E-urilor.Odată cu apariţia produselor organice, războiul împotriva aditivilor s-aînverşunat.Totuşi, acum, noi dovezi arată faptul că E-urile nu sunt de faptatât de nocive, dar şi că produsele organice nu sunt neapărat mai sănătoasedecât cele cultivate trediţional.

Mulţidintre aditivii alimentari cunoscuţi sub numele de E-uri, demonizaţi de ceipreocupaţi de alimentaţia sănătoasă, fac mai mult bine decât rău, potrivit cercetărilorlui Stefan Gates, realizatorul unui documentar pe acest subiect.

De-a lungulistoriei, diferite substanţe au fost adăugate în mâncare pentru a o colora, a oface mai gustoasă sau a o conserva mai bine. În prezent însă aditiviialimentari sunt reglementaţi şi trebuie să respecte anumite criterii stricte.Producătorii de alimente trebuie să dovedească utilitatea substanţei în produsşi existenţa unui beneficiu pentru consumator.

Înţările Uniunii Europene, toţi aditivii permişi sunt notaţi cu simbolul"E" (de la Europa) şi un număr de serie. Există peste 300 de aditivialimentari, care se regăsesc în componenţa a 50% dintre produselecomercializate în supermarketuri.

Potrivitlui Gates, chiar şi cei care urmează o dietă organică tot consumă aditivi. Mulţidintre aceştia provin din surse naturale şi 20 dintre ei chiar sunt produşi decorpul uman. "Unii aditivi sunt substanţe de care corpul nostru are nevoiepentru supravieţuire şi alţii sunt arme importante împotriva bacteriilor careameninţă viaţa ", spune Gates despre aceştia din urmă.

"FărăE-uri alimentaţia ar putea fi mult mai rea", apreciază Stefan Gates.

Culoarea dămâncărurilor un gust mai bun

Există 42 de coloranţi alimentari, în totfelul de produse, aceştia făcând parte din seria E100. Aceşti aditivi nu suntfolosiţi numai în scopuri estetice, ci reprezintă o unealtă indispensabilăpentru producătorii de alimente.

"Înmod inconştient, atunci când ne uităm la o mâncare, ne facem o idee ce gust vaavea. Culoarea este vitală pentru mâncare, ea ghidează felul în care percepemgustul şi mirosul alimentelor", a spus cercetătoarea Alice Pegg, care acoordonat experimentul.

Glutamatulmonosodic (E621) se găseşte şi în broccoli. Din seria E600 fac parte 18potenţatori de gust, cel mai cunoscut fiind glutamatul monosodic (MSG) - E621.Mulţi oameni cred că au o reacţie la E621, numită "sindromulrestaurantului chinezesc", după consumarea aditivului, însă este doar unmit răspândit. De fapt, MSG este conţinut în mod natural în broccoli, ciupercişi roşii, astfel că persoanele care au o reacţie la această substanţă, ar aveaprobleme şi la consumarea unor legume.

La începutulsecolului trecut, chimistul Kikunae Ikeda a descoperit că savoarea algelor consumatede japonezi era dată de glutamat şi a găsit o cale de a extrage aceastăsubstanţă şi de a o combina cu sodiul, obţinând un praf alb ce putea fi adăugatîn mâncare. În prezent, MSG este obţinut prin fermentarea melasei şi este unuldintre cei mai răspândiţi aditivi. "Una dintre cele mai mari concentraţiide MSG se găseşte în parmezan", potrivit cercetătorului în alimentaţieAudrey Deane.

E-urile din corpul uman

Stefan Gatesa extras cinci E-uri din propriul corp şi le-a folosit într-o prăjitură. Maiîntâi a prelevat într-un flacon lacrimi, care produc aditivul E1105 - lizozim -folosit la conservarea vinului şi a brânzei. A doua mostră a fost dintranspiraţie, în care se regăseşte acidul propionic (E280), un alt conservantcare împiedică apariţia mucegaiului pe pâine. Din păr, a extras L-cisteina(E920) - agent de tratare a făinii. Apoi a identificat acidul clorhidric(E507), folosit pentru prepararea mierii artificiale, în sucurile gastrice. Încele din urmă, a făcut liposucţie pentru a obţine, din grăsimea propriuluicorp, glicerol (E422), care păstrează umedă glazura de pe prăjituri.

Produsele organice,un moft

Alimenteleorganice, foarte la modă în ultimii, sunt şi ele contestate. Chiar dacă sunt aproapeduble ca preţ, comparativ cu alimentele “convenţionale”, se pare că acestea nuaduc atât de multe beneficii şi nici nu au un gust mai bun.

Motivaţiapreţului crescut este faptul că aceste produse nu conţin pesticide şi aditivi,dar dovezile aduse în favoare E-urilor încep să dărâme “mişcarea organică” dinultimii ani. În plus, pesticidele folosite în UE sunt puternic reglementate şiproduse special pentru a nu afecta compoziţia solului sau a plantei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-26Parerea ta...

SANDOKAN
01 Sep 2010

Aiureli, E-urile (astea noi) nu sunt bune si gata! Maine o sa descoperim ca si tutunul are nush ce "actiune benefica".
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine