2020-04-06 16:10

Mona Lisa şi alte şase portrete pictate de Leonardo da Vinci îşi dezvăluie secretele

 |  18:51
Mona Lisa şi alte şase portrete pictate de Leonardo da Vinci îşi dezvăluie secretele

Celebrul tablou"Mona Lisa" şi alte portrete pictate de Leonardo da Vinci le-audezvăluit oamenilor de ştiinţă noi secrete, graţie unor analize ştiinţificecare au revelat compoziţia chimică şi grosimea fiecărui strat de vopsea.

Straturi de vopsea extrem de fine au fost aplicate de maestrulrenascentist pentru a estompa contururi şi pentru a "îndulci"tranziţia dintre zonele luminoase şi cele întunecate de pe chipurile expuse înfiecare tablou.

Graţieunor noi analize efectuate recent, Philippe Walter, de la laboratorul centruluide cercetare şi restaurare din cadrul Musées de France, a explicat modul încare au fost realizate degradeurile, cu ajutorul unei tehnici intitulate"sfumato".

Şaptetablouri atribuite lui Leonardo da Vinci au fost analizate, "fără a fiprelevate probe, direct în sălile muzeului Luvru - «Buna-Vestire», «Madonna dingrota cu stânci», «La Belle Ferronnière», «Mona Lisa», «San Giovanni Battista»,«Bachus şi Sfânta Ana», «Sant'Anna, la Madonna, il Bambino»", se afirmă încomunicatul emis de Centre National Francais de la Recherche Scientifique(CNRS).

Cercetătoriis-au concentrat asupra studiului feţelor, emblematice pentru tehnica"sfumato".

Pentru adetermina compoziţia şi grosimea fiecărui strat de vopsea la nivelul celor nouăchipuri, inclusiv cel al Giocondei, cercetătorii au utilizat spectrometria cufluorescenţă de raze X. Această metodă de analiză chimică, care nu necesităprelevarea unor eşantioane din tablouri, constă în luminarea unei zone a pânzeicu raze X, pentru a capta ulterior alte raze, "fluorescenţa X", emisăde vopseaua de pe pânză.

Maestrulitalian a folosit mai multe tehnici, caracterizate prin fineţea straturilor deglazură translucidă şi de natura pigmenţilor şi a aditivilor, pentru a realizaumbrele de pe chipurile personajelor pictate.

În cazulglazurilor, mai multe straturi, cu grosimi cuprinse între 1 şi 12 microni (1micron reprezintă a mia parte dintr-un milimetru, n.r.), invizibile cu ochiulliber, au fost aplicate de Leonardo da Vinci, iar grosimea totală a acestora nudepăşeşte 30-40 de microni.

Rezultateleacestei analize, realizată în colaborare cu Installation Européenne deRayonnement Synchotron (ESRF) din Grenoble (Franţa), au fost publicate înrevista ştiinţifică specializată în chimie aplicată Angewandte Chemie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-05-04Parerea ta...

GRIGATHA
31 Iul 2010

Glazura se pune pe torturi si prajituri , la tabloruri se folosesc Glaciurile care sunt specifice tehnicii Sfumato folosita de aproape toti pictorii din perioadele renascentista, baroca precum Leonardo da Vinci, Michelangelo Merisi da Caravagio si mai tarziu de Rembrandt van Rijn. Aceasta tehnica este foarte des intalnita in Naturile statice tocmai pentru a crea senzatia de profunzime in partile de umbra din tablouri.Leonardo da Vinci descria tehnica folosit? ?i etichetat? de el sfumato ca fiind"f?r? linii sau delimit?ri, în maniera fumului sau a a unei imagini nefocalizate."
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine