2019-08-17 23:50

Monumentul „Caragialiana”, inaugurat în faţa TNB

 |  18:24
Monumentul „Caragialiana”, inaugurat în faţa TNB

Monumentul "Caragialiana", realizat de artistul IoanBolborea, a fost inaugurat duminică, în faţa Teatrului NaţionalBucureşti (TNB), primarul Capitalei Sorin Oprescu precizând că acestava rămâne permanent în acest loc.

Sorin Oprescu a spus căacest monument este "încă o dată o măsură justă dată culturii române şirespectului pentru înaintaşi, acesta făcând parte şi din mândrianaţională".

Monumentul a fost înaugurat în prezenţa primarilor Bucureştiului şial Ankarei, Sorin Oprescu, respectiv Melih Gökçek şi a altorpersonalităţi, actori, academicieni, printre care Răzvan Theodorescu,Dinu Săraru, Mircea Diaconu.

"Momentul de astăzi (duminică n.r.) marchează încă un punct îndemersul nostru ca Primărie Generală de a ne regăsi, recunoaşte şicinsti cum se cuvine adevăratele valori ale culturii româneşti. Numaiprintr-o asemenea atitudine de respect şi consideraţie faţă de bogataşi autentica prezenţă a spiritului românesc putem renaşte sentimentulde mândrie naţională, putem să ne respectăm mai mult între noi, să fimînsă şi respectaţi mai mult şi de alţii. Maestrul Ion Luca Caragiale îngenialitatea lui ne-a făcut o analiză fină şi ne-a pus un diagnosticcorect, ne-a arătat exact cum suntem, cu bune şi cu rele. Maestre, nicinu ştii cât de mult ne lipseşti", a subliniat edilul Capitalei.

Potrivit lui Oprescu, este foarte evident că I.L. Caragiale şipersonajele sale sunt foarte actuale. "Sarcasmul lui spumos,inteligenţa şi ironia sa ascuţită au disecat cu cea mai mare fineţesocietatea românească. Verba şi arta limbajului său literar l-au plasatpe marele Caragiale, nu numai în sufletele şi în minţile noastre, darşi în universalitate. Dar oricât de valoroasă şi de excepţie ar fifost, opera sa nu ar fi fost atât de cunoscută, dacă nu ar fi existatacei oameni minunaţi care au dat viaţă personajelor, oamenii teatruluiromânesc, actori, regizori, scenografi", a afirmat primarul general.

"Caragialiana" reprezintă un ansamblu de 16 sculpturi realizate deartistul Ioan Bolborea, reprezentând personaje cunoscute ale operelorlui I. L. Caragiale. Sculpturile realizate din bronz patinat au oînălţime de şapte metri şi cântaresc în total peste 25 tone.

Bucureştenii îi vor putea admira în faţa Teatrului Naţional peTrahanache, Caţavencu, Ziţa, Brânzovenescu, Farfuridi, Goe, fiecaredupă chipul marilor actori care i-au interpretat: Lucia SturdzaBulandra, Dem Radulescu, Mircea Diaconu, Grigore Vasiliu Birlic etc.

În stânga ansamblului se află statuia marelui dramaturg I.L.Caragiale, care, în viziunea sculptorului Ioan Bolborea, îşi priveştecontemplativ personajele.

Ioan Bolborea a câştigat, în 2002, un concurs al PrimărieiMunicipiului Bucureşti pentru realizarea unui monument dedicat lui IonLuca Caragiale, în anul împlinirii a 150 de ani de la naştereascriitorului. Ideea montării grupului statuar, intitulat iniţial"Căruţa cu paiaţe", în faţa Teatrului Naţional a apărut în 2006, dupăce statuia lui Caragiale a fost mutată de Ministerul Culturii din faţaTNB pe strada Maria Rosetti, în faţa casei memoriale a scriitorului.

Bugetul total pentru realizarea ansamblului statuar este de 6milioane de lei, din care Ministerul Culturii i-a plătit sculptoruluidrepturi de autor în valoare de 2 milioane de lei, iar Primăria, 4milioane de lei, pentru turnarea monumentului, a declarat IoanBolborea, anul trecut, pentru MEDIAFAX.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-04-11

Mai multe imagini:
Monumentul 'Caragialiana”, inaugurat în faţa TNB
zoom
Monumentul 'Caragialiana”, inaugurat în faţa TNB
zoom
Parerea ta...

TEODOR
20 Dec 2010

Placuta misiune pentru Sorin Oprescu!Iar prezenta primarului din Ankara,la acest moment festiv,nu poate decat sa ne bucure!
DETECTIV
24 Dec 2010

RESPECT PENTRU REVOLUTIA ROMANA! AU ARUNCAT INTR-UN COLT CRUCE DIN MARMUR A EROILOR DIN 21DECEMBRIE! RUSINEEE! E INUTIL SA TRATEZI CU UMOR CARAGELESC MORTII DIN DECEMBRIE. SI NEPRODUCTIV PENTRU TARA!
DETECTIV
24 Dec 2010

RESPECT PENTRU REVOLUTIA ROMANA! AU ARUNCAT INTR-UN COLT CRUCE DIN MARMUR A EROILOR DIN 21DECEMBRIE! RUSINEEE! E INUTIL SA TRATEZI CU UMOR CARAGELESC MORTII DIN DECEMBRIE. SI NEPRODUCTIV PENTRU TARA!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray