2020-04-05 17:45

Muzeul de Artă din Craiova a pierdut 21 de piese, care au fost retrocedate familiei boierului Barbu Drugă

 |  19:55
Muzeul de Artă din Craiova a pierdut 21 de piese, care au fost retrocedate familiei boierului Barbu Drugă

Muzeulde Artă din Craiova a pierdut 21 de piese de sculptură, pictură şi artădecorativă, estimate la un milion de lei, după ce le-a retrocedat, luni şimarţi, moştenitorilor boierului Barbu Drugă, care au câştigat în instanţărestituirea operelor.

PreşedinteleConsiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, marţi, într-o conferinţăde presă, susţinută la Muzeul de Artă din Craiova, că instituţia de cultură afost nevoită să restituie moştenitorilor boierului Barbu Drugă mai multelucrări de artă, aflate în patrimoniul muzeului.

"Suntemîntr-un moment foarte trist pentru noi, Consiliul Judeţean şi Muzeul de Artă,şi pentru craioveni, pentru că suntem mai săraci cu 21 de piese, care au fostexpuse până acum în muzeu şi pe care, din acest moment, cei care vor trecepragul muzeului nu le mai vor vedea", a declarat Ion Prioteasa.

Elsusţine că lucrările de artă au fost câştigate în instanţă de moştenitoriiboierului Barbu Drugă, muzeul nemaiavând nicio cale de atac împotriva soluţieimagistraţilor de a restitui cele 21 de opere.

"Înurma unor procese de patru ani, purtate la Bucureşti, în toate instanţele,inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, am pierdut succesiv pentru cădescendenţii boierului Barbu Drugă sau aşa-zişi descendenţi, pentru că unii separe că au cumpărat drepturi succesorale, au intrat în posesia acestor bunuri,care spun că se găseau în casa lui Barbu Drugă, în momentul în care casa a fostnaţionalizată", a mai spus Prioteasa.

Întrebatla ce valoare de piaţă se ridică cele 21 de opere pe care Muzeul de Artă le-areturnat moştenitorilor lui Barbu Drugă, preşedintele CJ Dolj a răspuns:"Cred că trebuie să vorbim de două valori. O valoare a înscrisurilor şi aexpertului care poate să fie şi mai exagerată, în ideea că dacă cineva ar vreasă le răscumpere să fie o valoare mai mare, şi este vorba de circa zecemiliarde de lei vechi. Putem vorbi însă şi de o valoare mai mică, dacă seconstată că o parte dintre aceste piese sunt copii, la o evaluare maiatentă".

DirectorulMuzeului de Artă din Craiova, Florin Rogneanu, a afirmat, în aceeaşi conferinţăde presă, că singurele documente depuse în instanţă de către moştenitori, princare s-au revendicat cele 21 de piese, au fost un articol dintr-o revistăculturală din 1985, o carte publicată de Paul Rezeanu, fostul director alMuzeului de Artă, trei fotografii şi o mărturie a uneia dintre moştenitoare,nepoată a boierului Barbu Drugă.

Juriştiiangajaţi de Muzeul de Artă au contestat în instanţă evaluările operelor deartă, făcute de un expert angajat de moştenitorii lui Barbu Drugă.

"Caexpert l-au avut pe domnul Mircea Deac. Eu am la dosar toate expertizele sale,cu toate evaluările sale, pe care le-am contestat. Lucrările expertizate dedomnul Deac sunt de sculptură-marmură, de artă decorativă - vase, tapiserie,pictură străină, ori domnul Deac nu putea fi autorizat pentru toate. De altfel,în registrul experţilor şi specialiştilor în domeniul patrimoniului naţional,domnul Deac apare înregistrat la numărul 47 ca fiind specialist pe artăromânească şi artă decorativă europeană, secolul 19-20. Deci dânsul nu aveavoie să facă sau instanţa să-i recunoască dreptul de a face expertiză pepictură europeană, sculptură europeană, aşa cum a fost cazul majorităţiilucrărilor revendicate", a spus Florin Rogneanu.

DirectorulMuzeului de Artă Craiova afirmă că expertul angajat a evaluat lucrărirevendicate de moştenitorii lui Barbu Drugă, dar care nu s-au găsit niciodatăîn patrimoniul instituţiei.

"Semenţionează două vase de ceramică italiană, care sunt inexistente. Nu auexistat, însă dânsul le şi evaluează. Le-a evaluat la 3.000 de lei. Întocmeştechiar şi o fişă de expertiză pe obiecte are nu au existat şi suntinexistente", a mai spus Florin Rogneanu.

Potrivitsursei citate, descendenţii lui Barbu Drugă au angajat pentru recuperareabunurilor de la Muzeul de Artă pe unul dintre avocaţii care l-au reprezentat peRegele Mihai în instanţă când a solicitat restituirea proprietăţilor pe carele-a deţinut în România.

ConducereaMuzeului de Artă din Craiova a primit de la un executor judecătoresc, în urmăcu câteva zile, o somaţie de predare a bunurilor.

Întrelucrările predate moştenitorilor lui Barbu Drugă se numără "Venus dupăbaie", "Venus cu delfin", o copie târzie a sculpturii "Celetrei graţii", "Leul şi şarpele" - bronz de artă,"Cupidon", "Mercur", "Bust al lui Platon","Copil plângând", "Femeie nud", cinci vase de Sevre şi treipicturi, una a lui Rigollo, pictor francez, un portret de tânăr şi un tablou cutroiţă.

"Doarultimele trei picturi sunt originale, dar nu au o mare valoare. Restul suntcopii. Piesele au plecat de la noi spre Sibiu", a explicat FlorinRogneanu.

Înurmă cu patru ani, moştenitorii boierului Barbu Drugă au solicitat în instanţărestituirea mai multor lucrări de artă, aflate în patrimoniul Muzeului de Artădin Craiova.

Procesulpe fond s-a desfăşurat la Tribunalul Bucureşti întrucât descendenţii lui BarbuDrugă au chemat în instanţă Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine