2020-06-04 07:10

NASA a pus la punct vehiculul de explorare planetară

 |  18:40
NASA a pus la punct vehiculul de explorare planetară

Prin natura ei, fiinţa umană are nevoie săatingă şi să cerceteze de la faţa locului pentru a seconvinge de existenţa unui anumit lucru. Aşadar, chiar dacă a construit navetespaţiale performante, capabile să zboare suficient de aproape de alte planetedin sistemul solar astfel încât să le observe şi să le fotografieze de pe orbită,omul nu se declară mulţumit doar privind. Omenirea vrea mereu mai aproape, maipalpabil, mai concret. Pentru acest lucru, inginerii de la NASA, ESA şi alteagenţii de explorare spaţială au inventat roverele sau vehiculele de explorareplanetară.

Roverul, cel mai versatilvehicul spaţial

Aceşti roboţi mobili şi robuşti, adaptaţi oricărui tip deteren, contribuie considerabil la deschiderea unor noi orizonturi de cunoaşterea altor lumi. Probabil că, în cele din urmă, oamenii vor explora ei înşişiplanetele solide ale sistemului nostru solar sau pe cele ale sistemelor vecineîn Calea Lactee, dar până atunci roverele ne ajută să învăţăm lucruriimportante despre suprafeţele şi mediul altor planete sau corpuri cereşti.

Propriu-zis, un rover este un vehicul de explorare spaţială,proiectat special pentru deplasarea pe o suprafaţă extraterestră. Unele roveresunt construite să transporte chiar astronauţi, în vreme ce altele sunt roboţiparţial sau 100% autonomi. De obicei, roverele ajung pe suprafeţele planetarecu ajutorul unei aeronave de tip "lander", care le coboară din navaprincipală, rămasă pe orbită.

Roverele sunt folosite în condiţii distincte faţă de celede pe Terra, ceea ce impune înzestrarea lor cu echipamente speciale.Dispozitivele trebuie să reziste la accelerări mari şi bruşte, la condiţiitermice extreme, la presiune, praf, coroziune şi raze cosmice, dar şi să rămânăfuncţionale fără reparaţii pe o perioadă determinată de timp.

Pe Lună: primul om - american, prima maşină -sovietică

Până acum, agenţiile spaţiale au reuşit să trimită roverepe numai două corpuri cosmice din Sistemul Solar: pe Lună şi pe Marte. Şi niciaceastă sarcină nu a fost una foarte uşoară. Cum poate era şi firesc, primelevehicule de explorare a altor corpuri cereşti au fost trimise pe Lună.Începutul a fost timid şi ratat, roverul sovietic programat să fie primul robottelecomandat de pe suprafaţa Selenei fiind distrus cu ocazia eşuării lansăriidin 19 februarie 1969.

Uniunea Sovietică nu a fost descurajată de eşec şi aîncercat o nouă abordare, la începutul anilor '70, atunci când a reuşit sătrimită, la distanţă de trei ani, unul după celălalt, două vehicule robotice pesatelitul natural al Terrei. Roverele sovietice au fost denumite Lunokhod 1 şi2 şi aveau următoarele dimensiuni: 135 cm înălţime, 170 cm lungime şi 160 cm lăţime,cântărind câte 840 kilograme pe Pământ, dar numai 140 kilograme pe Lună. Ambelerovere au fost încununate cu succes, funcţionând timp de 11 luni pe suprafaţaselenară.

“Autoturismele” NASA

În următorii doi ani de la succesul Lunokhod, americaniide la NASA nu s-au lăsat mai prejos, lansând LRV-urile (Lunar Roving Vehicle),vehicule electrice cu patru roţi, alimentate de baterii şi folosite pe suprafaţaLunii în cadrul Misiunilor Apollo 15, 16 şi 17, din 1971 şi 1972. Aceste roverenu erau roboţei telecomandaţi de la sol, ci maşini lunare în toată regulă, ceputeau transporta unul sau doi astronauţi, echipamentul acestora şi diversemostre.

LRV-urile s-au deplasat, în total, pe distanţe de 28, 27,respectiv 36 kilometri, funcţionând, în medie, câte trei ore şi jumătate. UnLRV cântărea 210 kilograme şi putea transporta o încărcătură adiţionala de 490kilograme pe suprafaţa Lunii. Lungimea vehiculului era de trei metri, cu o lăţimede 2,3 metri şi o înălţime de 1,1 metri. Complet încărcat, un LRV îşi păstra ogardă de 35 de centimetri faţă de sol.

Sursa: Descopera.ro


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine