2020-04-05 17:37

NASA ajută companiile private să trimită oameni în spaţiu

 |  17:52
NASA ajută companiile private să trimită oameni în spaţiu

Colosul aerospaţial Boeing îşi finalizează planurilepentru un nou model de capsulă spaţială, care va avea rolul de a transportaoameni către Baza Spaţială Internaţională sau viitoare baze private, şi înapoi.Noul model poartă numele de “Crew Space Transportation 100” (CST-100) şi vaavea o capacitate de 7 locuri. Numărul “100” se referă la altitudinea de 100 kmla care navele vor ajunge. Aceasta reprezintă o parte din încercărilecompaniilor private de a umple golul care va fi lăsat de retragerea flotei spaţialeNASA, în 2011.

Proiectul este finanţat de NASA, care i-a oferit companieiBoeing o sumă de 18 milioane de dolari, ca parte a Acordului de Dezvoltare a TransportuluiSpaţial Comercial, în care sunt implicate încă patru companii americane. Oreprezentare artistică a capsulelor a fost prezentată pe 19 iulie, în cadrulSpectacolului Aviatic Internaţional Farnborough, în Anglia. Aspectul seaseamănă foarte mult cu predecesorii lor, capsulele Apollo şi Orion. ModeleleOrion au făcut parte din proiectul “Constellation” al lui NASA de a trimite dinnou astronauţi pe lună, însă a fost eventual anulat de către preşedinteleBarack Obama.

Pe lângă NASA, Boeing a încheiat un parteneriat cuBigelow Aerospace, o companie din Las Vegas care s-a alăturat FederaţieiTransportului Spaţial Comercial în iunie. Capsulele CST-100 vor face parte dinproiectul lui Bigelow pentru o bază spaţială comercială. Compania speră că eava putea fi lansată în 2014, iar capsulele lui Boeing vor servi ca mijloc detransport. La rândul lor, Bigelow vor ajuta la perfecţionarea planurilorcapsulelor.

Apariţia domeniului privat în cercetările spaţialeamericane şi aceste contribuţii ale unor mari companii nu pot decât să ajuteprogresul tehnologic, mai ales dacă se ţine cont de tăierea în repetate rânduria bugetului NASA.

Astfel, este mulţumită şi Administraţia Obama,preluarea responsabilităţilor NASA de către întreprinderile privatepotrivindu-se la fix cu intenţiile preşedintelui american de a folosi baniialocaţi proiectelor spaţiale în alte domenii, mai pământeşti. Companiile descoperăun nou domeniu de investiţii, statul poate face economii, iar omul de rândprimeşte mai multe motive de a-şi întreţine visul că poate, într-un viitorapropiat, va avea ocazia de a face cu mâna Pamântului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-06-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine