2019-10-17 23:32

NORVEGIA, prima țară din lume care renunță la frecvența radio FM

 |  17:38
NORVEGIA, prima țară din lume care renunță la frecvența radio FM

Posturile de radio norvegiene care emit în FM își vor înceta emisia pe aceste frecvențe începând din această săptămână, iar procesul va fi încheiat până la finalul anului 2017, potrivit unor surse guvernamentale, informează CNN. Norvegia va deveni astfel prima țară din lume care va renunța la frecvența radio FM.

Țara nord-europeană trece de la emisia radio pe frecvențe FM la cea în spectru digital - numită DAB (Digital Audio Broadcasting) - deoarece opțiunile digitale oferă mai multe canale, o calitate audio mai bună, dar și posibilitatea furnizorilor de a face economii.

„Principalul motiv pentru care Norvegia este prima (țară care renunță la această frecvență) se datorează peisajului norvegian, cu fiorduri adânci, munți înalți și comunități răspândite'', au arătat reprezentanții Guvernului într-o declarație. „Acest lucru face ca transmisiunile în FM-ul norvegian să fie deosebit de scump în comparație cu alte țări'', precizează aceștia.

Guvernul estimează că posturile de radio vor economisi peste 200 de milioane de coroane (23,5 milioane de dolari) pe an renunțând la emisia în FM, permițându-le să investească fondurile în conținutul difuzat.

De la această trecere vor fi exceptate numai posturile de radio foarte mici, locale, acestea putând emite în continuare în FM. În Norvegia nu există posturi de radio care emit în AM.

Decizie controversată

 Potrivit celor care se opun acestei măsuri, trecerea de la analog la digital va face ca circa două milioane de mașini să nu mai aibă acces radio - fapt ce ar putea constitui un pericol asupra siguranței, după cum susțin criticii. De asemenea, Asociația posturilor de radio locale din Norvegia - Norsk Lokalradioforbund - a avertizat cu privire la impactul financiar resimțit de consumatorii care vor fi nevoiți să achiziționeze noi receptoare radio. Potrivit tabloidului Dagbladet, două treimi dintre respondenții la un sondaj recent s-au opus renunțării forțate la FM.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray