2020-08-11 16:46

O echipă de liceeni a inventat o aplicație care înlocuiește cheile

 |  22:15
O echipă de liceeni a inventat o aplicație care înlocuiește cheile

O echipă de elevi de la Colegiul Național "Mihai Viteazu” Turda a fost premiată, astăzi, cu 10.000 de lei în cadrul unui concurs IT desfășurat la Cluj-Napoca, pentru o aplicație pentru telefon mobil și un dispozitiv care deschide și închide uși și care poate înlocui cheia clasică.

Aplicația "Lockee" a fost prezentată, joi, de o echipă formată de cinci elevi de la Colegiul Național "Mihai Viteazu” Turda în cadrul programului de mentorat și educație practică "Descoperă-ți pasiunea în IT”, dezvoltat de Asociația For IT Cluj-Napoca, și a ocupat locul întâi, fiind recompensată cu 10.000 de lei, scrie Mediafax.

"Am încercat să schimbăm felul în care funcționează cheia clasică. Printr-o aplicație pe telefoanele cu sistemul Android sau printr-un portal web reușim să închidem sau să deschidem ușa. Ideea noastră prevede, pe lângă aplicație, și un dispozitiv atașat de ușă, care va deschide sau închide ușa printr-o simplă apăsare de buton pe ecranul unui telefon mobil. Cu ajutorul acestei aplicații nu mai este nevoie de cheie și se poate da permisiunea unei persoane ca să intre în casă, la musafiri sau la chiriași. Beneficiarul aplicației noastre nu mai trebuie să poarte cheia de la casă la el, ci doar să aibă telefonul”, a declarat Dănuț Miron, elev în clasa a XII-a.

Potrivit acestuia, aplicația este foarte utilă în cazul în care proprietarul își pierde cheia de la casă sau o persoană trebuie să intre în casa cuiva care este în concediu, iar în apartament s-a produs o inundație, de exemplu.

"Am lucrat la acest proiect de la începutul verii și l-am finalizat acum. Pe lângă aplicația de telefon, am conceput și dispozitivul care trebuie atașat de ușă, al cărui cost se ridică la circa 200 de lei, având la bază un motoraș care acționează o yală de la ușă”, a spus Miron.

O altă aplicație prezentată, clasată pe locul al doilea, a fost "VOMPI" (Voice of Modern People), dezvoltată de o echipă de la Liceul de Informatică "Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca, aceasta fiind o platformă de voting online menită să ușureze procesul de votare atât la nivel școlar, pentru alegerea președintelui Consiliului Elevilor dintr-o unitate de învățământ, cât și la nivel local sau național, la alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale.

"Am identificat o problemă a societății românești legată de votul din diaspora și am considerat că este nevoie de un astfel de sistem de vot care să ajute alegătorii să voteze de acasă. O persoană care are dreptul să voteze, în ziua votului va primi coduri de securitate de la administratorul sistemului, se va identifica și va putea vota. Este o securitate asigurată pe trei nivele. Am vrut prin această aplicație să înlocuim mersul la secția de votare și statul la coadă, cu statul acasă la calculator și votarea printr-un click”, a spus Daniel Pop, elev în clasa a XI-a.

Acesta speră ca platforma să fie folosită la viitoarele alegeri de peste patru ani.

Mentorul echipei, Robert Kovacs, a afirmat, la rândul său, că platforma ar putea fi extinsă, astfel încât să fie dezvoltată și o aplicație pe telefonul mobil care să folosească senzorul cititor de amprente care să permită exercitarea votului.

"S-ar putea introduce în fiecare secție de votare câte un laptop, i s-ar scana amprenta alegătorului, care ar introduce datele, CNP-ul, și ar vota printr-o apăsare de deget”, a spus Kovacs.

O echipă de la Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca a prezentat aplicația "SureStep", care are scopul de a facilita deplasarea persoanelor nevăzătoare în siguranță prin oraș.

"O persoană nevăzătoare are probleme la traversarea străzii, neștiind exact unde sunt trecerile de pietoni. Noi am creat această aplicație pentru a-i ajuta să găsească, cu ajutorul GPS-ului, mult mai ușor trecerile de pietoni din oraș, iar beneficiarii vor primi o notificare audio pe telefonul mobil când se află în preajma acestora. Vom lua legătura cu asociațiile de nevăzători cărora le vom explica cum funcționează aplicația noastră”, a subliniat Andrei Muntean, elev în clasa a X-a.

Această aplicație va fi extinsă și pentru indentificarea stațiilor de transport în comun sau a pasajelor subterane pietonale.

În cadrul programului "Descoperă-ți pasiunea în IT” au prezentat aplicații 20 de echipe formate din elevi de liceu din județul Cluj.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz