2019-08-18 17:16

O aplicaţie telefonică pentru Apple iPhone şi Google Android, etichetată drept „ajutor pentru terorişti”

 |  17:50

O aplicaţie de telefon mobil mai ieftină de 3 dolari,care urmăreşte localizarea precisă a aeronavelor de pasageri în cer, este oameninţare teroristă serioasă şi ar trebui să fie interzisă, conform unuiexpert în securitate.Aplicaţia Plane Finder AR pentru Apple iPhone şi Google Androidpermite utilizatorilor, prin îndreptarea telefonului spre cer, de a vedeapoziţia, înălţimea şi viteza aeronavelor din apropiere. Aceasta arată, deasemenea, compania aeriană, numărul zborului, punctul de plecare, de destinaţieşi chiar cursul probabil.Programul, elaborat de o firmă britanică şi vândut pentrudoar 2.99 dolari la magazinul onlineApple, a fost etichetat ieri ca fiind un "ajutor pentru terorişti",pe fondul temerilor că ar putea fi utilizat pentru a viza o aeronavă cu orachetă sol-aer, sau pentru a direcţiona un avion spre o clădire.Teroriştii au lansat atacuri sol-aer împotriva avioanelorcomerciale în trecut, cel mai recent în Irak, în 2007. Ca urmare, ameninţarea i-adeterminat pe israelieni să ia contramăsuri pentru aeronavele lor comerciale.De asemenea, Departamentul American pentru Securitate Internă examinează modulîn care pot fi protejate avioanele.

Noua aplicaţie funcţionează prin interceptarea aşa-numită"supraveghere dependentă automată - emisiuni (ADS-B), transmise de celemai multe avioane de pasageri la un nou sistem de urmărire prin satelit, carecompletează sau, în unele ţări, înlocuieşte radarul. Europenii nu au adoptat încă tehnologia, dar aceastaeste montată în toate aeronavele noi, care acum transmit în mod constantpoziţiile lor.

Top of Form

După atacurile din 11 septembrie 2001, un înalt oficial alAdministraţie Federale a Aviaţiei a avertizat că tehnologia ADS-B ar putea fifolosită de către terorişti. El a declarat: „Transmiterea identităţii şilocaţiei aeronavelor va deschide uşa pentru un terorist care vrea să atace oanumită aeronavă sau companie aeriană".Firma din spatele programului, Pinkfroot, foloseşte oreţea de entuziaşti din Marea Britanie şi din străinătate, care sunt echipaţicu receptoare ADS-B, care costă în jur de 200 de lire sterline, pentru aintercepta informaţiile de la aeronave şi a le transmite apoi la o bază de datecentrală. Aceasta este una dintr-un număr de companii care oferă urmărire întimp real a aeronavelor din Marea Britanie, Europa, America şi Australia.Dar Pinkfroot, cu sediul în Southsea, Hampshire, a mers cuun pas mai departe, introducând aşa-numita "Augmented Reality". Astfel,utilizatorii pot îndrepta camera de la telefon la cer şi să vadă poziţia precisă a aeronavei, suprapusă peorizont.

Un purtator de cuvânt alDepartamentului pentru Transport a declarat: "Această aplicaţie ar puteafi nouă, dar posibilitatea urmăririi aeronavelor există de multă vreme".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-06-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray