2019-12-13 04:16

O nouă epidemie ameninţă sexul fără prejudecăţi. Duşmanul din dormitor: o bacterie transmisă de la un partener la altul, chiar de mai multe ori

 |  19:13
O nouă epidemie ameninţă sexul fără prejudecăţi. Duşmanul din dormitor: o bacterie transmisă de la un partener la altul, chiar de mai multe ori

Ceamai răspândită boală venerică nu mai este gonoreea. Potrivit Centrului Europeande Supraveghere a Bolilor, infecţia genitală cu Chlamydia trachomatis a depăşit orice altă afecţiune de acest tip, iarepidemia se răspândeşte cu repeziciune. Un program de testare a tinerilor sub25 de ani din Marea Britanie a relevat că aproape 10 la sută din acel gruppopulaţional este infectat. La nivel european se estimează că ar fi afectateîntre 1-3 procente din populaţia de vârstă fertilă. În SUA sunt raportate înjur de 2,8 milioane de cazuri anual. Costurile epidemiei sunt considerabile:complicaţiile tratate peste ocean induc cheltuieli de circa 3 miliarde dedolari, iar în Anglia se cheltuiesc peste 110 milioane de lire în fiecare an.

Spre deosebire deSIDA, care este o afecţiune virală, intens mediatizată, infecţia bacteriană cuChlamidia nu sperie publicul, fiind puţin cunoscută. De asemenea, multe cazuriajung la complicaţii fără simptome, deci numărul celor raportaţi de medici estemult mai mic decât al celor ce pot transmite boala. De altfel, fiindcă aceastăinfecţie este o afecţiune “tăcută”, a devenit o ameninţare pentru sănătateapublică. Dacă nu este tratată, boala va duce la complicaţii severe atât labărbaţi, cât şi la femei.

Afecţiunea tăcută, lasăurme fără durere

Calea de infectareeste cea sexuală, fiind transmisă atât prin contact normal, cât şi oral sauanal. Reinfectarea este posibilă, dacă survine un nou contact cu o persoanăinfectată. Tinerii şi persoanele care îşi schimbă des partenerul sexual suntcel mai expuse la o astfel de infecţie. Trei sferturi dintre femeile infectate cu Chlamydia şijumătate dintre bărbaţi nu au simptome. Acestea apar, de regulă, la 1-3săptămâni de la expunere. Bacteria infectează iniţial cervixul uterin sauuretra. Netratată, infecţia se extinde, determinând sindrom inflamator pelvinla femei şi epididimită la bărbaţi. Cea mai frecventă complicaţie esteinfertilitatea. De asemenea, creşte riscul unor sarcini extrauterine, care potduce la hemoragie sau chiar moarte. În cazul contactului oral pot apareinflamaţii şi dureri de gât. Transmisă de la mamă la făt, bacteria poate afectaochiul nou-născutului.

Testarea anuală,recomandată peste 25 de ani

Orice femeieactivă sexual care a trecut de 25 de ani ar trebui să-şi facă un test anualpentru Chlamydia. Riscul cel mai mare îl au persoanele cu activitate sexualăneprotejată. La femei, testarea se face la ginecoloc, bărbaţii fiind testaţiprintr-un examen de urină, la urolog. Tratamentul este făcut cu antibiotice,sub control medical şi durează două săptămâni, dar reinfectarea este posibilăla un nou contact cu o persoană bolnavă. Prevenirea contaminării se face prinfolosirea unui prezervativ atât pentru contactele normale cât şi pentru celeorale sau anale. Evitarea partenerilor multipli este o altă cale de evitare abolilor cu transmitere sexuală.

Simptomele infecţiei la bărbat

Senzaţie de arsură la urinare Disconfort sexual Durere sau sensibiliate testiculară Disconfort sau durere rectală

Simptomele infecţiei la femei

·Senzaţie de arsură la urinare

·Durere în timpul actului sexual

·Durere sau disconfort rectal

·Durere de spate sau de bazin

·Disconfort vaginal

·Sângerări intermenstruale

·Inflamaţie a ficatului, similară hepatitei


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray