2020-02-19 18:40

O nouă invenţie japoneză: robotul fantomă

 |  18:50
O nouă invenţie japoneză: robotul fantomă

Pe 1 august a fost prezentat un nou model de robotcreat de HiroshiIshiguro, profesor la Universitatea din Osaka. Humanoidul Telenoid R1 are undesign minimalist, având o faţă realistă, însă, pentru a reduce costurile deproducţie, braţele şi torsul sunt extrem de simplificate. De asemenea, întregulcorp este acoperit cu silicon alb, oferind robotului un aspect de fantomă.

Telenoid R1 dispune de nouă motoare electrice şi estecontrolat de o cameră de luat vederi, care se montează pe calculator. Menirearobotului este mai mult sau mai puţin asemănătoare cu cea a telefonului. Poate proiecta voci şiimita gesturi, oferind iluzia unei prezenţe umane. Ishiguro l-a creat pentru afi un înlocuitor de profesor sau asistent social, sau pentru a ajuta vârstniciiJaponiei să păstreze legătura cu cei dragi. “Oamenii se pot adapta la robotprin interacţiune, deoarece are un aspect neutru” zice Ishiguro. “Nu arată ca opersoană bătrână sau ca un copil, nici ca un bărbat sau ca o femeie. Astfelutilizatorul poate imagina faţa celui cu care vorbeşte”.

Robotuljaponez va fi pus în vânzare pe la sfârşitul anului, la preţul estimativ de 8.000de dolari.

Oaltă invenţie al lui Ishiguro a fost robotul ultrarealist, prezentat în 2005.Pe lângă aspect, acesta oferea iluzia unor gesturi “inconştiente”, precumridicarea şi coborârea pieptului ca şi cum ar respira, sau tremuratul aproapeimperceptibil al pleoapelor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine