2020-08-09 12:47

O nouă metodă de obţinere a sângelui din celule suşă provenind din piele

 |  18:05
O nouă metodă de obţinere a sângelui din celule suşă provenind din piele

Cercetătoriispecializaţi în studiul celulelor suşă au descoperit o nouă metodă ce permiteobţinerea sângelui din celule provenind din piele umană, deschizând astfel drumulcătre punerea la punct a noi tratamente împotriva cancerului, potrivit unui studiu.

Metodafolosită de cercetătorii canadieni utilizează celule prelevate din pielea umanăcare sunt apoi transformate în sânge, având aceeaşi semnătură genetică, fărăajutorul celulelor suşă embrionare.

Faptulcă noua metodă nu recurge la diverse proceduri medicale complexe şicontroversate din punct de vedere etic, ce constau în utilizarea celulelor suşăembrionare, permite simplificarea acestui proces, au explicat autoriistudiului.

"Considerămcă, în viitor, vom putea obţine sânge într-un mod mult mai eficient", adeclarat Mick Bhatia, profesor la Institutul McMaster de cercetări în domeniulcancerului şi al celulelor suşă din cadrul Şcolii de medicină Michael G.DeGroote, din oraşul canadian Hamilton (Ontario).

Perspectivaca un pacient să beneficieze de transfuzii cu sânge provenind din propria pielei-a determinat pe cercetători să afirme că, în viitor, persoanele care aunevoie de transfuzii nu vor mai fi nevoite să recurgă la băncile de sânge.

Aceastădescoperire le va permite, totodată, pacienţilor care fac chimioterapie săsuporte acest tratament pe o perioadă mai îndelungată, fără întreruperileactuale, impuse de nevoia organismului de a se regenera.

Cercetătoriiau reuşit deja în trecut să transforme în celule sangvine anumite celuletegumentare, însă ei au folosit pentru această procedură celule suşăembrionare. Însă celulele suşă provenind de la embrioni umani, deşi au unpotenţial promiţător pentru ştiinţa medicală, includ adeseori riscuri majore,cum este predispoziţia lor de a genera tumori.

Nouametodă permite obţinerea unei cantităţi de sânge suficient de mare pentru aefectua o transfuzie pornind de la o simplă grefă adultă de piele - cu dimensiunilede 4 x 3 centimetri -, evitând aceste riscuri.

Persoanelecare au nevoie de o grefă de măduvă osoasă vor putea să beneficieze şi ele deaceastă descoperire, afirmă John Kelton, decanul Universităţii McMaster.

"Pentrumedici, dar mai ales pentru pacienţi şi pentru familiile lor, această boalăgenerează o mare frustrare atunci când absenţa unui donator compatibil neîmpiedică să efectuăm o grefă de măduvă osoasă. Descoperirea profesoruluiBhatia ne va ajuta să îi tratăm pe aceşti pacienţi, care sunt foartenumeroşi", a explicat John Kelton.

Testeleclinice vor debuta în 2012, iar specialiştii nord-americani consideră că nouametodă va putea fi utilizată pe scară largă în practica medicală peste uninterval de timp cuprins între cinci şi zece ani.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz