2020-03-30 16:50

O stea «vitezomană» se deplasează în afara Căii Lactee de trei ori mai rapid decât Soarele

 |  16:52
O stea «vitezomană» se deplasează în afara Căii Lactee de trei ori mai rapid decât Soarele

Telescopul spaţial Hubble al NASA a descoperit ostea foarte rară, aruncată din centrul galaxiei noastre, care se deplasează detrei ori mai rapid decât Soarele. Oamenii de ştiinţă cred că aceasta a fostcreată în momentul în care trei stele au trecut prea aproape de gaura neagrădin Centrul Căii Lactee, în urmă cu aproximativ o sută de milioane de ani,potrivit Daily Mail.

Una dintre cele trei stele a fost capturată, în timp ce celelalte două,aruncate în afara galaxiei, au fuzionat, formând o stea albastrăsuperfierbinte, care se deplasează cu o viteză de aproximativ 2,5 milioane kmpe oră.

Steaua,cunoscută ca HE 0437-5439, este una dintre cele mai rapide observate vreodatăşi prima care poate fi legată direct de ceea ce se află în centrul galaxieinoastre.

"Datoritătelescopului Hubble, putem urmări pentru prima dată de unde vine această stea,măsurând direcţia mişcării în spaţiu. Măsurătorile noastre ne trimit direct încentrul Căii Lactee", a declarat astronomul Warren Brown de la CentrulHarvard-Smithsonian pentru Astrofizica din Cambridge, Massachusetts.

Steaua"exilată" este deja la o distanţă de aproximativ 200.000 de ani luminăde centrul galaxiei.

UtilizândHubble pentru a măsura direcţia "fugarului" şi pentru a stabili capunct de plecare centrul Căii Lactee, cercetătorii au calculat cât de puternica fost aruncată pentru a ajunge în locaţia actuală.

Totuşi,vârsta acestei stele rămâne un mister pentru astronomi. Bazându-se pe viteza şipoziţia actuală, steaua ar fi trebuit să aibă 100 de milioane de ani, de cândşi-a început călătoria din centrul galaxiei.Însă masa sa, de nouă ori mai mare decât a Soarelui, şi culoarea albastrăindică faptul că steaua ar fi trebuit să se stingă după numai 20 de milioane deani, mult mai puţin decât durata călătoriei ei până în poziţia de acum.

O teorie,propusă prima dată în 1989, susţinea că gaura neagră din centrul Căii Lactee ararunca o stea în afara galaxiei aproximativ o dată la 100.000 de ani.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-23

Mai multe imagini:
O stea «vitezomană» se deplasează în afara Căii Lactee de trei ori mai rapid decât Soarele
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine