2020-07-04 13:24

OAMENI ŞI POVEŞTI. Povestea incredibilă a lui Richard Branson, miliardarul care visează să ajungă la stele

 |  21:01
OAMENI ŞI POVEŞTI. Povestea incredibilă a lui Richard Branson, miliardarul care visează să ajungă la stele

A renunţat la şcoală pe când avea doar 16 ani şi era un elev mediocru, care suferea de dislexie şi miopie. Acum, Sir Richard Branson este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la 5 miliarde de euro, iar în ultimul deceniu a ieşit în evidenţă prin excentricităţile sale, dar şi pentru faptul că a înfiinţat o companie care le oferă şansa oamenilor de rând să zboare în spaţiu.

În vârstă de 64 de ani, miliardarul născut într-o suburbie a Londrei se ghidează după motoul “work hard, play hard”. Nu întoarce doar munţi de bani cu lopata, ci şi-a făcut un ţel din a intra în Cartea Recordurilor cu orice ocazie. A traversat Atlanticul şi Pacificul atât cu balonul, cât şi cu barca, iar la sfârşitul anilor ’90 era prezent la Palatul Buckingham pentru a primi gradul de cavaler, astfel că de atunci numelui său i-a fost adăugat titlul de nobleţe Sir.

Cine îşi imagina aşa ceva? În momentul în care îşi lua ultimele acte de la liceu, directorul a ţinut să îi transmită şi un mesaj: “Felicitări, Branson! Tu ori vei ajunge la închisoare ori vei deveni milionar”. Culmea, deşi avea probleme atunci când citea, din cauza dislexiei, Richard a înfiinţat la numai 18 ani o revistă dedicată studenţilor. Iniţial, îşi dorea să se numere printre cei care scriau, însă a reuşit să strângă aproape 8.000 de lire pentru lansarea publicaţiei, iar atunci a simţit că şi-a găsit vocaţia. Aceea de a face afaceri. La 23 de ani era deja milionar, iar doi ani mai târziu devenea proprietarul unei insule, acolo unde a ajuns pentru prima oară în perioada în care nu visa vreodată că va fi bogat.

Are 400 de firme, dar nu şi un sediu central

OAMENI ŞI POVEŞTI. Povestea incredibilă a lui Richard Branson, miliardarul care visează să ajungă la stele
zoom

Întotdeauna a fost tipul care şi-a scris propriile reguli ale succesului, iar grupul său de firme Virgin a împânzit foarte multe domenii, însă nu aşa cum face o corporaţie de tip clasic. Cele 400 de companii din grupul Virgin nu au un sediu central şi nici o ierarhie de management. Viaţa sa rămâne o continuă aventură, venind cu un model inovativ, care combină distracţia cu munca.

Tot el îşi aduce aminte cum a câştigat şi primii bani. I se părea că sistemul de învăţământ din Marea Britanie e depăşit şi că nu îl poate ajuta să îşi depăşească problemele, astfel că acasă schiţa modele de afaceri. Pe timpul verii, creştea papagali şi chiar brăduţi de Crăciun, pe care ulterior îi vindea pentru a-şi înmulţi banii de buzunar. Averea a început să şi-o clădească pe când avea 20 de ani, atunci când a lansat şi prima dintre companiile Virgin, Virgin Mail Order Records. A profitat de faptul că marile magazine din Marea Britanie nu au micşorat preţurile la discuri, deşi guvernul tocmai abrogase acordul de menţinere a preţurilor en detail. Ulterior, împreună cu partenerii săi, a deschis propriul magazin de discuri, adoptând un stil propriu. Nu oricine putea să apară pe rafturile magazinelor Virgin, care în doar doi ani de la lansare deveniseră cele mai la modă în Marea Britanie. Richard a simţit că se poate extinde şi aşa a apărut Virgin Music, casa de discuri, făcută celebră datorită contractului cu trupa Sex Pistols, dar şi Editura Virgin Books, dedicată tot industriei muzicale. Cu banii din muzică, Branson a înfiinţat compania aeriană Virgin Atlantic, care în 1984 a avut primul zbor Londra – New York. În 1986, la 20 de ani după ce Branson renunţa la studii, grupul Virgin avea vânzări anuale de 189 de milioane de lire sterline, fiind unul dintre cei mai mari privaţi din Regat. Acum, există peste 400 de companii în grupul Virgin, însă nu există un cartier general de unde să se tragă sforile pentru fiecare în parte, iar Branson a implementat şi un sistem incredibil pentru angajaţi.

Angajaţii, liber la câtă vacanţă îşi doresc

În cadrul grupului Virgin, Branson, în autobiografia lansată în urmă cu doar câţiva ani, dezvăluie că angajaţii au dreptul la vacanţă nelimitată. Decizia este una de ordin psihologic, care chiar funcţionează şi chiar îi disciplinează pe angajaţi, care au devenit mult mai loiali produsului. Tot el vine cu o idee care elimină tradiţionalismul la angajare. “Bineînţeles, un CV este important, dar dacă ajungi să angajezi pe cineva după ce vezi pe hârtie, atunci ţi-ai pierdut tot timpul la interviu”, spune el, care recunoaşte că uneori le cere candidaţilor să spună o glumă pentru a scăpa de tensiunea momentului. Branson a dovedit că nu a fost doar un speculant, ci un om cu viziuni pe termen lung. Deşi grupul Virgin a fost la un pas de colaps în anii ’90, acum Sir Richard Branson se poate lăuda ca fiind unul dintre cei care se află pe locurile fruntaşe din topul “Forbes”. A ştiut întotdeauna să se adapteze schimbărilor de la nivel mondial.

Şi-a înfiinţat companie spaţială

Un visător, antreprenorul britanic a găsit o idee de afaceri inclusiv în ceea ce priveşte spaţiul cosmic, aşa că a venit cu un nou concept, „turismul cosmic”. Astfel, cu 250.000 de dolari, orice persoană are posibilitatea de a se afla bordul unui “taxi spaţial”. Primele teste au eşuat, însă Branson e convins că va reuşi chiar anul acesta, iar peste 700 de persoane şi-au rezervat deja un loc în viitoarele nave comerciale. Primul loc de pe lista de aşteptare îi aparţine chiar lui Richard Branson. Aşa e el. Când toată lumea refuză să facă un lucru, el ia hăţurile şi se apucă de treabă. Iar un alt moto pe care îl repetă de fiecare dată când are ocazia este “începe înainte să fii pregătit”. Iniţiativa este totul. Urmăreşte un vis, nu te lăsa urmărit de el.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz