2020-02-17 23:13

Oamenii de ştiinţă au creat merele “extra sănătoase”

 |  18:00
Oamenii de ştiinţă au creat merele “extra sănătoase”

Codul genetic al mărului afost trasat de către cercetători, deschizând astfel calea pentru dezvoltareaunor fructe mai gustoase, dar şi mai sănătoase.

Informaţiile geneticeobţinute din soiul Golden sunt deja folosite pentru a crea mere cu interiorroşu, cu un conţinut mult mai mare de antioxidanţi. Aceştia ajută la păstrareaarticulaţiilor sănătoase, dar şi la apărarea împotriva bolii Alzheimer.

Cercetătorii ar putea creapână şi mere care reduc pofta de mâncare, ele putând fi disponibile publiculuilarg în mai puţin de cinci ani.

Roger Hellens, cercetător la Plant& Food Research din Noua Zeelandă , a declarat că"acum că avem o secvenţă de genom de mere, vom putea identifica genelecare controlează caracteristicile senzoriale cele mai dorite de oameni -suculenţă şi aromă”.

Decodificare a ADN-ului merelor a scosla iveală şi noi aspecte asupra originii lor.

Dovezile sugerează faptul planta care a evoluat în copacul fructifer s-a“născut” în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani, când o cometă a dus ladispariţia dinozaurilor.

Mai mult de 60 de milioane de tone de mere sunt cultivateîn întreaga lume în fiecare an - echivalentul a 20 kg pe persoană.

Deşi crescătorii încearcăsă încrucişeze numai cele mai bune specii, creşterea lentă a mărului înseamnăcă nu ştiu dacă a fost o combinaţie propice decât până la opt ani mai târziu.

Acum, crescătorii vor fi capabil să inginereze genomul seminţelor,pentru a reduce perioada de maturizare a merilor.

Amit Dhingra de la Universitatea de Stat din Washington,SUA, a declarat: "Înainte de cartografierea genomului, tot ce am pututface a fost să corelăm trăsături cu secvenţele genetice aferente. Acum putem indica o anumită genăşi să spunem că aceasta genă este responsabilă pentru această trasătură”.

"Trăsătură de interes ar putea fi,de exemplu, o boală, care este motivul pentru secventierea genomului uman. Sautrăsătură ar putea fi pentru o anumită aromă pe care vrem să o adăugăm într-unanumit fruct”.

Hellens a declarat că "Înţelegereatrăsăturilor importante din plante este vitală pentru creşterea mai rapidă adiverselor varietăţi de culturi”.Compania a identificat deja o parte din genele carecontrolează culoarea pulpei merelor şi aroma şi utilizează datele pentru a facemere mai sănătoase şi cu niveluri mai mari de antioxidanţi.

Punctul lor de plecare este un măr roşu , care este bogatîn antioxidanţi, dar are un gust amar.O versiune mai dulce esteîn curs de dezvoltare şi ar putea fi pusă la vânzare până în 2015.Alte planuri includ creşterea nivelurilor unor compuşi desuprimare a apetitului deja prezenţi în mere.

Merele au apărut acum 65 de milioanede aniCercetarea sugerează că în urmă cuaproximativ 65 de milioane de ani, când o cometă a lovit Pământul şi a omorâtdinozaurii, plante care în cele din urmă aveau să dea naştere mărului ausuferit o schimbare masivă în urma căreia toate genele ei s-au duplicat.

Genele suplimentare aupermis mărului a se adapta la condiţii mai aspre şi l-a diferenţiat din punctde vedere evolutiv de alte fructe condiţionate de mediul lor.

Modelul genetic, care este încă în stadiul de proiect, aapărut după ce un alt grup de cercetători a cartografiat genomul grâului.

Deşi accentul se pune pe tehnici convenţionale decreştere, există temeri că planurile vor fi folosite pentru a crea"culturi Frankenstein".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine