2020-02-18 17:22

OBICEIURI şi tradiţii de FLORII: ramurile de salcie sfinţite vindecă boli și alungă duhurile rele

 |  11:27
OBICEIURI şi tradiţii de FLORII: ramurile de salcie sfinţite vindecă boli și alungă duhurile rele

Cu o săptămână înaintea Paştilor, creştinii ortodocşi sărbătoresc Floriile sau „Duminica Stâlpărilor”, cum este cunoscută această sărbătoare in alte parti ale tarii. Spre exemplu, sătenii din Bistriţa-Năsăud respectă încă, de Florii, obiceiuri şi tradiţii vechi de sute de ani. Pentru Duminica Floriilor se fac plăcinte speciale, se pregătesc ramurile de mâţişori sau de salcie, care, după sfinţire, pot vindeca boli, pot opri furtunile sau alunga duhurile rele.

Citat de Mediafax, etnologul Maximilian Menuţ spune că aceasta este cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Învierea Domnului, aducând aminte de intrarea lui Iisus în Ierusalim şi că în Bistriţa-Năsăud tradiţiile nescrise ale satului încă se mai păstrează.

„Oamenii duc acasă mâţişoarele şi le plantează în grădină, pe holdele semănate, pe morminte, le pun în grajduri, la stâna oilor şi după icoane. Ele simbolizează belşugul anului ce va veni, vor feri locul unde sunt puse de trăsnete, boli, inundaţii şi vor aduce recolte bogate”, spune Menuţ.

„Oamenii mănâncă mugurii salciei pentru a se vindeca de maladii şi un alt rol al ramurilor de salcie este să alunge duhurile rele, astfel poate fi protejată nu doar casa, ci şi animalele din ogradă. Pentru ca vraja de protecţie să funcţioneze, ramura de salcie trebuie să aibă mugurii deja desfăcuţi în momentul în care preotul o sfinţeşte, din acest motiv mulţi credincioşi ţin ramurile în apă în seara dinaintea slujbei. Pentru sănătatea copiilor, părinţii obişnuiesc să îi lovească uşor cu ramurile de salcie iar în acest timp trebuie rostită incantaţia - <Bătaia salciei / Să fii sănătos ca aceasta>. De asemenea, salcia respectivă se pune în apa în care se îmbăiază copiii”, a mai explicat etnologul Maximilian Menuţ.

Gospodinele din comuna Chiuza fac de Florii un fel de plăcinte, speciale, numite „florii”.

„Sunt nişte plăcinte împăturite rotund, în formă de floare. Se coc în cuptor şi din acestea se dă pomană. La Chiuza mâţişorii se oferă la începutul slujbei religioase, sunt duse acasă, se pun la icoane, folosindu-se în caz de furtună. Atunci se aprind, iar credinţa era că furtuna se potolea. Se puneau de asemenea şi la stupi, pentru a spori cantitatea de miere”, mai spune Maximilian Menuţ.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-04-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine