2020-07-03 17:34

Oxigen şi CO2 pe Rhea, luna îngheţată a lui Saturn

 |  17:05
Oxigen şi CO2 pe Rhea, luna îngheţată a lui Saturn

Rhea, una dintre lunile lui Saturn, esteînconjurată de o atmosferă alcătuită din oxigen şi anhidridă carbonică,potrivit unui studiu publicat în Science Express de cercetătorii de laSouthwest Research Institute (Texas, Statele Unite).

În studiul lor, cercetătorii americani au pornit de ladatele furnizate de sonda Cassini, care face parte din misiuneaCassini-Huygens, condusă de NASA, ESA şi Agenţia Spaţială Italiană. În lunămartie a acestui an, Cassini a trecut la o distanţă de doar 97 km de Rhea, reuşindastfel să realizeze măsurători precise ale compoziţiei atmosferice a acestuiastru îngheţat. În mod deosebit, grupul de cercetători condus de Ben Teolis autilizat datele furnizate de un spectrometru de masă ionică şi neutră pentrudetectarea prezenţei gazelor neutre, din analiza datelor reieşind că luna conţinemolecule de oxigen şi CO2.

Această descoperire este în acord cu ceea ce s-a observatrecent şi la lunile îngheţate ale lui Jupiter: Callisto conţine CO2, în timp ceEuropa şi Ganimede sunt acoperite de oxigen, generat prin reacţii de chimieradioactivă. Pentru a înţelege originea oxigenului de pe Rhea, cercetătorii autestat mai multe modele cu date de spectrometrie plasmică. Ipoteza principală estecă molecula în cauză ar fi produsă în principal în emisfera posterioară debombardamentul grupurilor ionice de apă asupra plasmei din jurul lui Saturn,dar că mare parte din ea rămâne apoi blocată în interiorul gheţii. Maimisterioasă este însă originea anhidridei carbonice: potrivit grupului luiTeolis, ar putea fi generată de o emisie primordială sau de reacţii de radiolizăsurvenite între molecule superficiale de apă şi minerale carbonate, probabildepozitate de micrometeoriţi care au bombardat luna în trecut.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-06-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz