2020-06-05 10:28

Papa Francisc, îndemnuri suprinzătoare despre familie, sex, divorț, contracepție și homosexuali

 |  21:48
Papa Francisc, îndemnuri suprinzătoare despre familie, sex, divorț, contracepție și homosexuali

Papa a publicat o serie de îndemnuri apostolice revoluţionare privind viaţa de familie, homosexualitate, sex, divorț, concubinaj sau metodele contraceptive. Suveranul susţine că principalul ghid pentru catolici trebuie să fie conştiinţa individuală

Papa Francisc a prezentat vineri, la Vatican, exortaţia apostolică ''Amoris laetitia'', despre bucuria iubirii în familie, document de 261 de pagini realizat pe baza rezultatelor celor două sinoade despre familie, organizate în 2014 şi 2015, şi care este datat, nu întâmplător 19 martie, când este sărbătorit Sfântul Iosif, informează Radio Vatican, într-o sinteză a acestui text extrem de aşteptat de credincioşii catolici.

Iată, pe scurt, câteva dintre cele mai importante idei ale exortaţiei, scrie Agerpres:

- Sfaturi pentru relaţiile din familie:

''Nu putem să ne promitem că vom avea aceleaşi sentimente întreaga viaţă. Dar putem avea în mod cert un proiect comun stabil, să ne angajăm că ne vom iubi şi vom trăi uniţi până ce moartea ne va despărţi şi să trăim mereu o intimitate bogată''.

''Este bine să dai un sărut dimineaţa, o binecuvântarea seara, să-l aştepţi pe celălalt şi să-l primeşti când vine (acasă), să se petreacă împreună timp în afara casei, să se împartă sarcinile domestice. Dar, în acelaşi timp, e bine ca rutina să fie întreruptă printr-o sărbătoare''.

''Una dintre cauzele care au dus la destrămarea căsătoriilor este existenţa unor aşteptări prea ridicate în legătură cu viaţa conjugală. Când este descoperită realitatea, mai limitată şi mai dificilă decât se visase anterior, soluţia nu este aceea de a gândi repede şi iresponsabil la despărţire''.

- Sexul şi procrearea:

''Din moment ce familia este sanctuarul vieţii, locul în care viaţa este concepută şi protejată, constituie o contradicţie sfâşietoare transformarea ei în locul în care viaţa să fie refuzată şi distrusă''.

''O educaţie sexuală care păstrează o pudoare sănătoasă are o valoare uriaşă (...). Educaţia sexuală este tratată cu superficialitate''.

''Dimensiunea erotică a dragostei nu poate fi considerată sub nicio formă ca un rău permis sau ca o povară ce trebuie tolerată pentru binele familiei, ci drept un dar al lui Dumnezeu pentru a înfrumuseţa întâlnirea dintre soţi''.

- Divorț:

Persoanele divorţate angajate într-o nouă legătură de familie se pot găsi în situaţii foarte diferite, care nu trebuie să fie catalogate sau închise în afirmaţii prea rigide''.

- Uniuni libere:

''O uniune care a ajuns la o anumită stabilitate constantă prin intermediul unei legături publice (...), al unei afecţiuni profunde (...), al responsabilităţilor faţă de copii, (...) poate fi considerată ca o ocazie ce poate fi sprijinită către o dezvoltare care să ducă la jurământul căsătoriei''. ''Va fi posibilă punerea în valoare a acestor dovezi de dragoste care, într-un fel sau altul, reflectă iubirea lui Dumnezeu''.

- Homosexualitate:

''Demnitatea oricărei persoane, indiferent de orientarea ei sexuală, trebuie să fie respectată, iar persoana respectivă trebuie să fie primită cu respect''.

''Nu există nicio bază pentru a asimila sau face analogii, chiar şi îndepărtate, între uniunile homosexuale şi planul lui Dumnezeu asupra căsătoriei şi a familiei''.

- Relaţiile dintre bărbaţi şi femei:

''Unii consideră că multe dintre problemele actuale au apărut din cauza emancipării femeilor. Dar acest argument nu este valabil, este fals! (..) Este o formă de machism''.

Faptul că un bărbat ''se ocupă de unele treburi domestice sau de unele aspecte ale îngrijirii copiilor nu îl face mai puţin masculin''.

''Ruşinoasa violenţă care se manifestă uneori faţă de femei, abuzurile din interiorul familiei şi diverse forme de sclavie nu reprezintă o demonstraţie de forţă masculină, ci o degradare laşă''.

''Violenţa verbală, fizică şi sexuală exercitată asupra femeilor în anumite familii contrazice însăşi natura uniunii conjugale'', fiind amintite în acest sens mutilările genitale practicate în unele culturi, tratarea femeilor drept persoane de categorie secundară, precum şi fenomenul mamelor surogat şi transformarea corpului femeii într-o marfă ''în actuala cultură mediatică''.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine